| Al-Manar via REUTERS
Επικαιρότητα

Στηρίζει τη Χαμάς η Χεζμπολάχ αλλά δεν μπαίνει στον πόλεμο

Ο αρχηγός της ισχυρής φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου χαιρέτισε ως «ηρωική» την τρομοκρατική επίθεση κατά των Ισραηλινών, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για τα σχέδια τους. «Η απόφαση να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή», σύμφωνα με τον Νασράλα, ο οποίος απέφυγε να ανακοινώσει μεγαλύτερη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση, παρότι, όπως προειδοποίησε, το μέτωπο στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου παραμένει ανοιχτό
Protagon Team

Ο αρχηγός της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Σαγέντ Χάσαν Νασράλα, υποστήριξε την Παρασκευή, στο πρώτο του διάγγελμα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, πως η επιχείρηση που εξαπέλυσε η τρομοκρατική οργάνωση στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου ήταν «100% παλαιστινιακή».

Από την άλλη, «οι μάχες της επιχείρησης “Πλημμύρα Αλ-Ακσα” (σ.σ. που ξεκίνησε με τις επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου) έχουν ήδη επεκταθεί σε περισσότερα από ένα μέτωπα», σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.

«Ευχαριστούμε τους Ιρακινούς και τους Υεμενίτες που συμμετέχουν σε αυτήν τη μάχη», δήλωσε ο Νασράλα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος και η Χεζμπολάχ δεν γνώριζαν εκ των προτέρων τίποτα για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καθώς «η απόφαση να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή».

«Αυτή η μάχη είναι παλαιστινιακή, για τον παλαιστινιακό λαό, και δεν έχει καμία σχέση με άλλα περιφερειακά ζητήματα», συνέχισε.

«Η επιχείρηση “Πλημμύρα Αλ-Ακσα” προκάλεσε σεισμό στο Ισραήλ […] Φανέρωσε την αδυναμία του […] Για έναν ολόκληρο μήνα το Ισραήλ δεν είχε καμία στρατιωτική επιτυχία», σύμφωνα με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ.

Ο Χασάν Νασράλα χαιρέτισε ως «ηρωική» την επίθεση της Χαμάς κατά των Ισραηλινών, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση από την πλευρά της παλαιστινιακής οργάνωσης ήταν «σωστή, σοφή και γενναία» και ότι «ήρθε την κατάλληλη στιγμή».

Ως «σοφές» χαιρέτισε ο Νασράλα και τις επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων στη Συρία και στο Ιράκ που, όπως είπε, έγιναν από δυνάμεις της «ισλαμικής αντίστασης».

«Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει τώρα το Ισραήλ», σύμφωνα με τον Νασράλα, «είναι ότι θέτει στόχους τους οποίους δεν μπορεί να επιτύχει».

Ο Νασράλα υποστήριξε, μάλιστα, ότι εάν θέλει να πάρει πίσω ομήρους το Ισραήλ, θα το καταφέρει «μόνο μέσω διαπραγματεύσεων».

Στο στόχαστρο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ μπήκαν όμως και οι ΗΠΑ οι οποίες, όπως εκείνος κατήγγειλε, «φέρουν την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο στη Γάζα».

Ο πόλεμος που διεξάγεται τώρα στη Γάζα «δεν είναι σαν τους προηγούμενους». «Είναι μια μάχη αποφασιστικής σημασίας», σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της Χεζμπολάχ, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι «ο στόχος τώρα είναι η νίκη της Χαμάς και η νίκη της Γάζας».

Πάντως, παρότι ο Νασράλα παρουσιάστηκε να στηρίζει τη Χαμάς, δεν ανακοίνωσε την είσοδο της Χεζμπολάχ στον πόλεμο, έναν πόλεμο τον οποίο αντιθέτως παρουσίασε ως παλαιστινιακή υπόθεση και αποσυνέδεσε από κάθε άλλο περιφερειακό ζήτημα, παρά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των ενόπλων της οργάνωσής του και των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα με τον Λίβανο. Ενταση που ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί.

«Η Χεζμπολάχ κλιμακώνει ημέρα με την ημέρα, αναγκάζοντας το Ισραήλ να διατηρήσει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, αντί για τη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη», είπε ο Νασράλα στην ομιλία του.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Χεζμπολάχ

«Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε κανένας άλλος παράγοντας, κρατικός ή μη, δεν πρέπει να επιδιώξει να επωφεληθεί από τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», προειδοποίησε αργότερα την ίδια ημέρα ο Λευκός Οίκος, αντιδρώντας στην ομιλία του επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου.

«Δεν θα υπεισέλθουμε σε έναν λεκτικό πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν ούτε την κλιμάκωση ούτε τη διεύρυνση της σύγκρουσης που η Χαμάς εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Υποστήριξε, δε, ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πιο αιματηρό πόλεμο από εκείνον του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η σύγκρουση να επεκταθεί στον Λίβανο. Η καταστροφή που θα επακολουθούσε για τον Λίβανο και τον λαό του θα ήταν αδιανόητη, και μπορεί να αποφευχθεί».

Μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να προειδοποιεί τους «εχθρούς του Ισραήλ στον Βορρά» να μην κάνουν το λάθος να κλιμακώσουν τον πόλεμο.