Ο Τζέιμς Γκλιν, στρατηγός των Πεζοναυτών ο οποίος πολέμησε στο Ιράκ και κατόπιν έλαβε μέρος στην εκστρατεία προς αναχαίτιση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), είναι ένας από τους πολύπειρους αμερικανούς αξιωματικούς που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο Ισραήλ και καθοδηγούν τους ισραηλινούς συναδέλφους τους, έγραψε ο ιστότοπος Axios βασισμένος σε πηγές του εβραϊκού κράτους. Ταυτόχρονα οι New York Times σημείωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί επειδή το Ισραήλ δεν είναι ακόμη έτοιμο να ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα «με λειτουργικό σχέδιο».
Πάντως όλα τα αμερικανικά media προσέχουν να μη δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι HΠA υποβάλλουν σχέδια δράσης στους Ισραηλινούς. Για τον ίδιο τον στρατηγό Γκλιν λένε ότι θα αποχωρήσει από το Ισραήλ αμέσως μόλις επιτεθούν οι Ισραηλινοί στους Παλαιστινίους. Προς το παρόν γνωματεύει για τις συνθήκες του πολέμου σε αστική περιοχή, δηλαδή στη Γάζα.
Το Ισραήλ έχει συγκεκριμένες προτάσεις να επεξεργαστεί και να αποφασίσει τι θα πράξει, σχολίασε το νεοϋορκέζικο μέσο. Λόγου χάρη, να χτυπήσει τη Χαμάς από αέρος «με χειρουργικά πλήγματα» αλλά και σε συνδυασμό με κινήσεις κομάντος στο έδαφος – κάτι σαν τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μοσούλη. Επίσης, να εισβάλει με τεθωρακισμένα και Πεζικό – κάτι ανάλογο με την αμερικανοβρετανική επίθεση στη Φαλούτζα, το 2004. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξουν απώλειες, τόσο στον άμαχο πληθυσμό όσο και στους στρατιώτες.
Πολλοί στο Πεντάγωνο πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις στη Μοσούλη και στη Ράκα, οι οποίες έγιναν μια δεκαετία και πλέον έπειτα από εκείνη στη Φαλούτζα, αποτελούν το ιδεώδες μοντέλο για τον αστικό πόλεμο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται επίσης για την απομάκρυνση από τον Λίβανο και από το Ισραήλ 600.000 Αμερικανών που ζουν εκεί, αν ο πόλεμος κλιμακωθεί και λάβει περιφερειακά χαρακτηριστικά, έγραψε η Washington Post.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για υποστήριξη στο Ισραήλ, όμως ποιο είναι το όριο της βοηθείας που θα προσφέρουν, αναρωτήθηκε το BBC. Προς το παρόν σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ και στη Συρία, λέει το Πεντάγωνο, και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισε πυραύλους εκτοξευμένους από την Υεμένη.
Φυσικά, αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ με 70 αεροπλάνα έκαστο και άλλα πλοία συνοδείας τους βρίσκονται στη Μεσόγειο και στον Κόλπο, ενώ τα ισραηλινά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τη Γάζα είναι αμερικανικής κατασκευής. Το ερώτημα κατά το βρετανικό μέσο είναι αν πρόεδρος Μπάιντεν προτίθεται όντως να εμπλακεί στον πόλεμο όσο οι ΗΠΑ διανύουν προεκλογική περίοδο. Επ’ αυτού οι διάφοροι αναλυτές έχουν διαφορετικές γνώμες.
Αλλοι λένε ότι το πρώτο βήμα αμερικανικής εμπλοκής έγινε ήδη με την αποστολή των αεροπλανοφόρων, άλλοι ότι οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να εμπλακούν άμεσα σε έναν πόλεμο εντός της Λωρίδας της Γάζας. Εκτιμούν, πάντως, ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εμπλακούν αν η φιλοϊρανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου επιτεθεί στο Ισραήλ όταν αυτό θα είναι απασχολημένο με την εισβολή του στη Γάζα. Σε τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν στόχους εντός του Λιβάνου.
Στην πραγματικότητα, κατέληξε το BBC, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η δική τους στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ και η δική τους ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή είναι αρκετές ώστε να αποτρέψουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης και την αναγωγή της σε επίπεδο περιφερειακού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες στην παγκόσμια σταθερότητα.