Ο Τζόρνταν Χέντερσον αποχωρεί από την αγαπημένη του Λίβερπουλ για χάρτη της Αλ Ιτιφάκ | Visionhaus/Getty Images
Επικαιρότητα

Χέντερσον: Και οι «σημαίες» έχουν την τιμή τους

Κάποτε θα συνέβαινε και αυτό: ένας άγγλος ποδοσφαιριστής, από την «ελίτ», να δελεαστεί από τα αδιανόητα ποσά που οι Σαουδάραβες προσφέρουν σε αθλητές διεθνούς φήμης, προκειμένου να παίξουν μπάλα στα δικά τους γήπεδα. Λίγοι, όμως, φαντάζονταν ότι ο πρώτος θα ήταν ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Τζόρνταν Χέντερσον
Sportscaster

Ο Τζόρνταν Χέντερσον είναι από την Τετάρτη το νέο, περήφανο απόκτημα της Saudi Pro League. Προτού, καν, ανακοινωθεί η μεταγραφή του από τη Λίβερπουλ στην Αλ Ιτιφάκ είχε κυκλοφορήσει στα social media ένα video, που τον έδειχνε να προπονείται με την ομάδα της Σαουδικής Αραβίας στην Κροατία, όπου πραγματοποιεί την προετοιμασία της για την προσεχή σεζόν. Αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, ο παίκτης ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram -μαζί με μερικά highlights από τη 12ετή καριέρα του στους «Reds»- έναν αποχαιρετισμό που κατέληγε στο ακόλουθο μήνυμα αιώνιας πίστης: «Θα είμαι για πάντα κόκκινος. Μέχρι τη μέρα που θα πεθάνω. Σας ευχαριστώ για όλα. You’ll never walk alone».

Κάποτε θα συνέβαινε και αυτό: ένας άγγλος ποδοσφαιριστής, από την «ελίτ», να δελεαστεί από τα αδιανόητα ποσά που οι Σαουδάραβες προσφέρουν τον τελευταίο καιρό σε αθλητές διεθνούς φήμης, προκειμένου να παίξουν μπάλα στα δικά τους γήπεδα. Λίγοι, όμως, φαντάζονταν ότι θα μπορούσε να είναι ο Χέντερσον: ο αρχηγός ενός από τα κορυφαία club του Κόσμου και υπαρχηγός στην εθνική Αγγλίας, ο οποίος υπήρξε πρότυπο αφοσίωσης παίκτη στην ομάδα του.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο υπέκυψε στον πειρασμό στα 38 του, αφού προηγουμένως είχε εξαντλήσει τις πιθανότητες να συνεχίσει σε κάποιον μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο μετά την επεισοδιακή φυγή του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Καρίμ Μπενζεμά, στα 35, ως ελεύθερος παίκτης (από τη στιγμή που αρνήθηκε την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης για επέκταση της συνεργασίας τους). Ο Χέντερσον, όμως, είναι 33 -τα έκλεισε τον Ιούνιο- και το συμβόλαιό του με τη Λίβερπουλ έληγε σε δυο χρόνια. Αν αφήσουμε στην άκρη το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, είχε κάθε λόγο να παραμείνει στο «Ανφιλντ» μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Να αποχωρήσει με τιμές, όπως ο Ρομπέρτο Φιρμίνο τον περασμένο Μάιο, κι όχι… από την πίσω πόρτα.

Είναι πολλά τα λεφτά που του έταξαν οι Σαουδάραβες: 815.000 ευρώ την εβδομάδα για τρία χρόνια – πάνω από 40 εκατομμύρια ετησίως μαζί με τα μπόνους, σύμφωνα με το Athletic. Αλλά είναι πολλά και όλα όσα αφήνει πίσω του, ακολουθώντας το δρόμο του χρήματος. Ισως, πολύ περισσότερα.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που κατανοούν αυτή την επιλογή του. Οι συμμετοχές του στην ενδεκάδα της Λίβερπουλ μειώθηκαν στο 76% τη σεζόν 2021-2022, και στο 61% το 2022-2023. Τα χρήματα της Αλ Ιτιφάκ ήταν πάρα πολλά, για να τα αγνοήσει. Και στη Σαουδική Αραβία θα έχει για προπονητή τον Στίβεν Τζέραρντ: τον επί τέσσερα χρόνια συμπαίκτη του στη Λίβερπουλ, ο οποίος το 2015 του παρέδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Για τους Αγγλους, η μεταγραφή αυτή ήταν ένα… πολιτισμικό σοκ. Δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν εμβληματικούς παίκτες τους να φεύγουν στο εξωτερικό. Αλλωστε, καμία λίγκα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τους πληρώσει καλύτερα. Δεν βίωσαν σημαντικές απώλειες, ούτε στην επταετία της ποδοσφαιρικής άνοιξης της Κίνας. Τώρα, όμως, αναρωτιούνται: μετά τον Χέντερσον, ποιος;

Δώδεκα χρόνια στο «Ανφιλντ», τα 8 ως αρχηγός, 492 συμμετοχές, 39 γκολ, 74 ασίστ και οκτώ τρόπαια. Η μυθική καριέρα του τελευταίου μεγάλου αρχηγού στη Λίβερπουλ άξιζε έναν πιο ένδοξο επίλογο. Αλλά ο Χέντερσον προτίμησε να την εξαργυρώσει.