Κατά πάσα πιθανότητα ο Τζόναθαν η χελώνα έσκασε μύτη από το αυγό του 11 χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα, δηλαδή το 1832, και κατέληξε να ζει και αυτός στη Νήσο της Αγίας Ελένης, στο απομονωμένο αλλά κατοικημένο αυτό νησί του Νοτίου Ατλαντικού που ανήκει στη Βρετανία.
Ο Χάρος έχει ξεχάσει τον γερο-Τζόναθαν, αφού έκλεισε πια τα 190 χρόνια του επί Γης. Δεν ξέρουμε αν για το χώμα κάτω από τα πόδια του είναι όντως άχθος αρούρης, πάντως το καβούκι του τού πέφτει πια πολύ βαρύ αυτού του ιδίου.
Σεϋχελλιανός στην καταγωγή, ο Τζόναθαν τυγχάνει το γηραιότερο δείγμα ζωής στον πλανήτη μας, της ερπετικής έστω. Εζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην κατοικία του Βρετανού κυβερνήτη της Αγίας Ελένης και τις προάλλες τού έγινε και πάρτι γενεθλίων: η έπαυλη άνοιξε και υποδέχθηκε και καλεσμένους.
Το ερπετό αυτό μεταφέρθηκε στο νησί το 1882, έναν χρόνο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, όμως δεν υπάρχουν έγγραφα τα οποία να βεβαιώνουν την ακριβή ηλικία του – ορισμένοι τουριστικοί παράγοντες της Αγίας Ελένης λένε πάντως ότι μπορεί να έχει συμπληρώσει και δύο αιώνες ζωής.
Αν και έχει χάσει βασικές αισθήσεις, την όρασή του και την όσφρησή του, ο Τζόναθαν είναι ακμαίος σεξουαλικά και συνευρίσκεται με νεότερες χελώνες που περιφέρονται στους κήπους και του κάνουν παρέα. Οταν βρέχει, κρύβεται στα ψηλά χόρτα. Οταν έχει λιακάδα, λιάζεται. Κάνει ό,τι περίπου κάνουν και οι γέροι άνθρωποι, τηρουμένων των αναλογιών.
Πιστές στις βρετανικές παραδόσεις, οι Αρχές της Αγίας Ελένης τίμησαν τον γερο-Τζόναθαν με σειρά γραμματοσήμων. Από καιρό, δε, του έχουν σταμπάρει το σουλούπι και στο νόμισμα των 5 σεντ που κυκλοφορεί στο νησί. Εξυπακούεται ότι τα media τον έχουν καταστήσει διάσημο σε όλον τον κόσμο.