322
Ο Τέρι Μακόλιφ με την Τζιλ Μπάιντεν | Twitter/@TerryMcAuliffe

Χείρα βοηθείας από την Τζιλ Μπάιντεν ζητούν οι Δημοκρατικοί στη Βιρτζίνια

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2021, 14:57
Ο Τέρι Μακόλιφ με την Τζιλ Μπάιντεν
|Twitter/@TerryMcAuliffe

Χείρα βοηθείας από την Τζιλ Μπάιντεν ζητούν οι Δημοκρατικοί στη Βιρτζίνια

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2021, 14:57

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου κυβερνήτη στη Βιρτζίνια, οι Δημοκρατικοί ρίχνουν στη μάχη ένα από τα δυνατά τους χαρτιά, την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν.

Η αναμέτρηση, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, προοιωνίζεται δύσκολη και σχεδόν παίρνει τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον πρόεδρο Μπάιντεν, μόλις 10 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η Μπάιντεν, δημοφιλής και προσιτή, θεωρείται σε κύκλους των Δημοκρατικών ένα  καλό εκλογικό «όπλο», γράφουν οι Times.

Στην Βιρτζίνια δεν λείπουν όσοι πιστεύουν ότι ο Λευκός Οίκος, άρα ο πρόεδρος Μπάιντεν, δεν έκανε αρκετά για να εξασφαλίσει η παράταξη την πρωτιά στην αναμέτρηση.

Πριν από λίγους μήνες, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τέρι Μακόλιφ, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλεγόταν. Στη Βιρτζίνια οι Δημοκρατικοί έχουν να χάσουν από το 2009, επί προέδρου Μπαράκ Ομπάμα: ο κυβερνήτης (που δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία) και οι δύο γερουσιαστές είναι Δημοκρατικοί, επτά από τους 11 βουλευτές επίσης, ενώ ο Μπάιντεν επικράτησε με 10 μονάδες διαφορά στις προεδρικές.

Αυτό το «γαλάζιο κάστρο» (με το χρώμα των Δημοκρατικών) κινδυνεύει να πέσει. Τις τελευταίες εβδομάδες το προβάδισμα του  Μακόλιφ μειώθηκε και ο Ρεπουμπλικανός Γκλεν Γιάνγκιν έχει πιθανότητες να ανατρέψει το αποτέλεσμα υπέρ του. Αν πιστέψουμε τους Ρεπουμπλικανούς που επικαλούνται δικές τους έρευνες, είναι ήδη μπροστά με μικρή διαφορά.

Ο Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, έχει στη Βιρτζίνια ποσοστό αρνητικών γνωμών που φτάνει το 52%. Εναντίον του βαραίνουν η καταστροφική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ο υψηλός πληθωρισμός, το Μεταναστευτικό και η καθυστέρηση στην ψήφιση εμβληματικών νομοσχεδίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τζιλ Μπάιντεν, που την Παρασκευή βρέθηκε σε προεκλογική ομιλία του Μακόλιφ, επέλεξε να υπενθυμίσει ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα είναι μια συνέχεια της εποχής Τραμπ.

Ωστόσο, όπως γράφουν και οι Times, και ο Γιάνγκιν, που τάσσεται κατά των αμβλώσεων,  δυσκολεύεται να ξεφύγει από τη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ και αποφεύγει να τον αναφέρει στις ομιλίες του. Καταφέρνει πάντως να συγκινεί τους τραμπικούς ψηφοφόρους σε μια αναμέτρηση που μοιάζει άτυπη συνέχεια αυτής των προεδρικών εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...