«Καταπέλτης» για την Τουρκία – αγγελιαφόρος καλών ειδήσεων για την Ελλάδα, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπομπ Μενέντεζ ήταν και πάλι χειμαρρώδης στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Delphi Economic Forum, της «Καθημερινής» και του HALC (Hellenic American Leadership Council) στην Ουάσινγκτον.
Kαι κατά τη διάρκειά της έδωσε και τη μεγάλη είδηση: ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35 στην Ελλάδα (ο Πρωθυπουργός στη σχετική αναφορά του την Τρίτη στη Βουλή, μίλησε ξανά για μία μοίρα F-35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028).
Βάσει της διαδικασίας, απαιτείται η συμφωνία και του Ρεπουμπλικανού αντιπροέδρου της Επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς επίσης του προέδρου και του αντιπροέδρου στην αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).
Οταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.
«Eίμαι ικανοποιημένος, διότι πριν από δύο ημέρες υπέγραψα το αίτημα για τα F-35 προς την Ελλάδα», ανακοίνωσε στο φόρουμ ο γερουσιαστής Μενέντεζ . «Το έκανα», σημείωσε, «όχι επειδή είμαι θαυμαστής του ελληνικού λαού, αλλά επειδή αυτή είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας και είναι ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε σημαντικούς τομείς. Για τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, μια χώρα που δεν είναι εχθρική απέναντι στους γείτονές της, αλλά το ακριβώς αντίθετο».
«Οταν με μία χώρα έχουμε κοινές αξίες και υπάρχει επίσης ένα στρατηγικό συμφέρον, δεν έχω πρόβλημα να δώσω το πράσινο φως ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων που έχει δικαιοδοσία επί του θέματος. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπογράψω υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά όταν μια χώρα κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτό, τότε ναι, έχω πρόβλημα να συμφωνήσω σε μια τέτοιου είδους πώληση», παρατήρησε για να αναφερθεί στη συνέχεια στην Τουρκία του Ερντογάν – έναν κακό, όπως επανέλαβε, σύμμαχο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, στον οποίο δεν πρέπει να υποκύψει ποτέ ξανά η Ουάσινγκτον!
«Ακόμα και αν η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ήταν η Τουρκία που θα θέλαμε να είναι, ένα κοσμικό κράτος με ισχυρές αξίες του ΝΑΤΟ, με το οποίο θα μοιραζόμασταν τις αξίες μας για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη και τότε θα χρειαζόμασταν μια στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο.
»Και έτσι, αυτό που προσπάθησα να κάνω με το νομοσχέδιο που έγινε νόμος, ήταν να πείσω τις αμερικανικές κυβερνήσεις να δουν την ανατολική Μεσόγειο μέσα από μια διαφορετική δυναμική, μια δυναμική που δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες, μια δυναμική που ξεκλειδώνει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας, της Κύπρου, καθώς και του Ισραήλ. Μια δυναμική μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει μια ισχυρότερη σχέση ασφάλειας», τόνισε.
Και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο, λέγοντας:
«Είμαι ικανοποιημένος», τόνισε, «όταν βλέπω ότι με την παρότρυνση και τη βοήθειά μου, ήραμε το εμπάργκο όπλων, όχι επειδή η Κύπρος πρόκειται να αγοράσει έναν τόνο επιθετικού ή αμυντικού εξοπλισμού, αλλά επειδή ήταν πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί το δικαίωμα της Κύπρου να το κάνει. Όπως επίσης και το γεγονός ότι η Κύπρος έκανε πολλά σημαντικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ελλιμενισμού των ρωσικών πλοίων, και αυτό έγινε πριν ήπιο την εισβολή».
Ειδική αναφορά έκανε επίσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και τη μετατροπή του σε διαμετακομιστικό κόμβο για την ενίσχυση και την προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και συνολικά της ασφάλειας στην περιοχή.
«Η εξέλιξη της Αλεξανδρούπολης, την οποία επισκέφτηκα πέρυσι όταν ήμουν στην Ελλάδα, έχει απεριόριστες δυνατότητες. Νομίζω ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
»Και ένα από τα πράγματα που πρέπει να σκεφτούν οι γείτονες της Ελλάδας, που μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί, είναι το εξής:
»Μερικοί αναρωτιούνται αν είναι ορθό για την Ελλάδα να έχει αυτή τη σχέση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
»Λοιπόν, περιμένετε ένα λεπτό, θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας; Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει τέτοια αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη; Πιστεύεις πραγματικά ότι είναι έξυπνο; Δεν νομίζω ότι είναι έξυπνο να κάνεις κάτι από αυτά. Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος, η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για να προκαλέσει τελικά την Τουρκία. Οπότε είναι σίγουρα ανταγωνιστικό», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.