Με εύσημα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση του Μεταναστευτικού εν γένει από τη χώρα μας συνοδεύτηκαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Εντουαρντ Χέγκερ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Σλοβακία τάσσεται υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Είστε παράδειγμα για το πώς μπορεί να χειριστεί κάποιος τη Μετανάστευση, σας συγχαίρουμε για τον επαγγελματισμό σας σε αυτόν τον τομέα», τόνισε ο κ. Χέγκερ κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό, που σε κάποια στιγμή διεκόπησαν λόγω… Πίνατ.
Η… παρέμβαση Πίνατ
Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών ακούστηκε ένα δυνατό γάβγισμα, που αιφνιδίασε όλους τους παρευρισκόμενους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία παύση και σχολίασε χαμογελώντας για τον φωνακλά Πίνατ: «Αυτός είναι ο σκύλος τον οποίο πρόσφατα υιοθετήσαμε και ο οποίος ενίοτε είναι λίγο φασαριόζος. Αλλά είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει σε συνέντευξη Τύπου. Συνήθως μας υποδέχεται στην πόρτα και είναι πιο ευγενής» (δείτε την… παρέμβαση Πίνατ στο 5.48′ του βίντεο κάτω).
Θα συντρίψουμε τους λαθροδιακινητές – Η Τουρκία να επανέλθει στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συντρίψει τα δίκτυα των λαθροδιακινητών.
Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων μέσα από τα άθλια δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου θα μας βρει αντίθετους. Θα συντρίψουμε τα δίκτυα αυτά με τρόπο αποτελεσματικό, δεσμεύθηκε εκ νέου ο Πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον σλοβάκο ομόλογό του για το ότι αναγνωρίζει το μεγάλο βάρος το οποίο αναλαμβάνει η χώρας μας, ως χώρα πρώτης γραμμής.
«Προστατεύουμε τα σύνορά μας αλλά ταυτόχρονα προστατεύουμε και τα σύνορα της Ευρώπης. Εξάλλου είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει προσωπικά στην χθεσινή του επίσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια για την πολύ σημαντική δουλειά που κάνουν οι υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων μας, έτσι ώστε να μειώσουμε σημαντικά τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η παράνομη διακίνηση ανθρώπων μέσα από αυτά τα άθλια δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου θα μας βρει αντίθετους και θα συντρίψουμε τα δίκτυα αυτά με τρόπο αποτελεσματικό, χωρίς σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουμε τις αυτονόητες ευθύνες μας απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε στη σχετική αναφορά του ο κ. Μητσοτακης.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον σλοβάκο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τον ευχαρίστησε διότι, όπως επεσήμανε, η Σλοβακία υπήρξε σταθερός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Τόνισα -πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι είναι προς όφελος όλων μας η Τουρκία να επανέλθει στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη».
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν εξάλλου και στην ανάγκη επιτάχυνσης της ενταξιακής πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να αποτραπεί η μετατροπή τους σε εστίες νέων προβλημάτων.
Για την ελληνογαλλική συμφωνία
Οσον αφορά την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Χέγκερ «ως ευρωπαίο αλλά και ατλαντικό σύμμαχο, για την στρατηγική εταιρική σχέση που συναποφασίσαμε πριν από δύο ημέρες με τον πρόεδρο Μακρόν. Ένα βήμα ενδυνάμωσης του αυτόνομου δρόμου της Ευρώπης αλλά και ενίσχυσης του νατοϊκού πυλώνα της, κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει και την Σλοβακία γιατί όσο αυξάνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες των κρατών-μελών της ΕΕ τόσο αυξάνεται και η ισχύς και η επιρροή της ατλαντικής συμμαχίας». Και στο σημείο αυτό εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακολουθώντας τις ίδιες αυτές κατευθύνσεις Ελλάδα και Σλοβακία μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τους αμυντικούς και διπλωματικούς τους δεσμούς.
«Πολλά υποσχόμενες όμως είναι και οι ελληνοσλοβακικές οικονομικές σχέσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η στρατηγική θέση των δύο κρατών διευκολύνει την ανάπτυξή τους και κυρίως τα πεδία των μεταφορών και της ενέργειας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς τα σχέδια των δύο χωρών για την ενεργειακή μετάβαση. Σλοβακία και Ελλάδα έχουμε αποφασίσει, από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουμε, να μηδενίσουμε ουσιαστικά την εξάρτησή μας από τον λιγνίτη ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να κινηθούμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση», ανέφερε ενδεικτικά.
Οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνησή τους αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Χέγκερ εξετάστηκαν και τα ζητήματα που αφορούν την τουριστική συνεργασία. «Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα για Σλοβάκους επισκέπτες, αλλά και η Σλοβακία -είπε- μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για έλληνες επισκέπτες και προσβλέπω να κάνουμε πολλά περισσότερα στον τομέα της τουριστικής συνεργασίας».
«Οδεύοντας προς το τέλος της πανδημίας οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας στην Ευρώπη αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ελλάδα και Σλοβακία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων με κοινό στόχο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στενή συνεργασία θα υπάρξει επίσης και σε ό,τι αφορά τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με ανταλλαγή τεχνολογίας ειδικά στις αναδασώσεις, όπου η Σλοβακία έχει μεγάλη εμπειρία. Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια τον σλοβάκο ομόλογό του για την πολύ σημαντική και άμεση ανταπόκριση της χώρας του στην έκκλησή μας για συνδρομή κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού.
Στις δηλώσεις του ο Εντουαρντ Χέγκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη του για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το καλοκαίρι τη χώρα μας. «Στείλαμε στην Ελλάδα 75 πυροσβέστες και 35 οχήματα», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη του, τόνισε πως «επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα μου να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».
«Η συγκεκριμένη κατάσταση -είπε- υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να προσφέρουμε την βοήθειά μας και την τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά στην αναδάσωση».
«Επιβεβαιώνουμε την απόφασή μας να σταματήσουμε σταδιακά την εξάρτηση μας από τον άνθρακα. Συζητήσαμε και για τον τουρισμό, όπως είπαμε η Ελλάδα είναι πολύ ενδιαφέρων προορισμός για τους Σλοβάκους, ελπίζω πως και η Σλοβακία θα γίνει ένας τέτοιος προορισμός για τους Έλληνες. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε όλες τις σχετικές υποδομές. Χαίρομαι γιατί συμφωνούμε στον τομέα της γεωπολιτικής. Μπορούμε να βρούμε κοινές λύσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επωφεληθούν οι ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι Σλοβάκοι», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.