Ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου ενημερώνει την Κυριακή για τα νεότερα δεδομένα για τον κορονοϊό | ΕΡΤ
Επικαιρότητα

Χατζηγεωργίου: Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σύντομα αποτελεσματικό φάρμακο

Παρά τα άλματα της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών στόχων, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να βεβαιώνουν ότι τους επόμενους έξι μήνες θα έχει βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο για τον κορονοϊό
Protagon Team

Καθώς μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται φάρμακα που αντιμετωπίζουν μόνο κάποια από τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός και η νόσος Covid-19, οι επιστήμονες έχουν στραφεί στην έρευνα εκατοντάδων μορίων-στόχων που θα «βλάπτουν» τον ιό και δεν θα του επιτρέπουν να πολλαπλασιάζεται μέσα στον οργανισμό.

«Η ορθολογική προσέγγιση είναι να στοχεύσουμε σε μία από τις 25 πρωτεΐνες και να διακόψουμε τον κύκλο ζωής του ιού», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου αναφερόμενος στη δημιουργία βασικής κατηγορίας φαρμάκων.

Ο ίδιος είπε ότι πλέον υπάρχουν πανίσχυροι υπολογιστές στην υπηρεσία της επιστήμης, οι οποίοι αναλύουν δεδομένα για τα δομικά στοιχεία του ιού, όπως οι πρωτεΐνες του και αναζητούν παράλληλα τρόπο που θα τον αδρανοποιήσουν.

Ενας από αυτούς είναι ο Summit, ένα από τα πιο ισχυρά υπολογιστικά συστήματα του κόσμου, ενώ πλέον, και η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιστρατευτεί για την ανεύρεση φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό.

Οπως εξήγησε ο κ. Χατζηγεωργίου, με τρισδιάστατα μοντέλα φαρμακευτικών μορίων που συγγενεύουν με τις πρωτεΐνες, οι ειδικοί επιχειρούν να προσεγγίσουν τον τρόπο λειτουργίας του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για μία μέθοδο προσομοίωσης ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν μία νέα θεραπεία.

Ωστόσο, παρά την τεχνολογική και την επιστημονική πρόοδο, «κανένα σύγχρονο μέσο δεν εγγυάται την εύρεση κάποιου αποτελεσματικού φαρμάκου το επόμενο εξάμηνο», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.