Μήνυμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μια διαχρονική ελληνική ασθένεια, η οποία μάλιστα καταφέρνει να… μεταλλάσσεται και να υιοθετεί τις νέες τεχνολογίες και ψηφιακές διαδικασίες συναλλαγών (διαβάστε εδώ), έστειλε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο.
Τον κ. Χατζηδάκη συνόδευε ο αρμόδιος υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, ενώ μαζί τους ήταν o διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγο διάστημα η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, η οποία παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία, χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κ.λπ.
Το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (με φωτογραφίες και video) από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση. Παράλληλα, όλα τα σημεία ελέγχου αποτυπώνονται σε ψηφιακό χάρτη προκειμένου οι υπηρεσιακοί της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα τόσο του αριθμού όσο και της έκτασης των ελέγχων ανά περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την επικράτεια. Από την Αίθουσα Επιχειρήσεων εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων. Παράλληλα, μέσω της Αίθουσας Επιχειρήσεων επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός και καλύτερη διασπορά δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου.
Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή θα φτάσει στην πλήρη λειτουργία της το φθινόπωρο, απασχολώντας πάνω από 100 υπαλλήλους και θα έχει σταδιακά τη δυνατότητα σύνδεσης με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα. Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμμετείχε σε σύσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και τους Γενικούς Διευθυντές, όπου του παρουσιάστηκαν το σχέδιο της Αρχής για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και οι ψηφιακές δράσεις, που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του έτους.
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Η φορολογική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Και θα προχωρήσουμε άμεσα σε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η ΑΑΔΕ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Εχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και θα κάνει και άλλα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο την κυβέρνηση όσο και την ΑΑΔΕ, θα μας βοηθήσουν τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Θα τα αξιοποιήσουμε. Έτσι κι αλλιώς, έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως, ακόμα μια φορά θέλω να στείλω το μήνυμα ότι το “αυτοκίνητο” της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα δεν έχει όπισθεν. Θα προχωρήσουμε μπροστά! Το οφείλουμε στους έλληνες πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πληρώνει κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν».
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχάρης, σημείωσε: «Ως υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και ως έλληνες φορολογούμενοι, περιμένουμε πολλά από την ΑΑΔΕ. Οι οικονομικές και φορολογικές παραβάσεις ζημιώνουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, διότι τα διαφυγόντα έσοδα είναι κονδύλια που δεν επενδύονται σε υποδομές, σε καλύτερα νοσοκομεία, σε περισσότερα σχολεία, σε πιο ασφαλείς δρόμους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΑΑΔΕ έχει να επιδείξει πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Γι’ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να υπογραμμίσουμε ότι το υπουργείο παρακολουθεί και στηρίζει τις προσπάθειες των στελεχών της. Με στόχο η ήδη καλή δουλειά που γίνεται, να ενταθεί και να αποφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον».
Τέλος, ο κ. Πιτσιλής είπε: «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι καθημερινή και δεν σταματά ποτέ. Για τον σκοπό αυτό, ενισχύουμε διαρκώς το οπλοστάσιό μας, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και επικαιροποιούμε τις τεχνικές μας. Η αίθουσα επιχειρήσεων αποτελεί ένα διεθνώς πρωτοποριακό εργαλείο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώνουμε, να συντονίζουμε και να παρακολουθούμε τους ελέγχους στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο. Προσθέτουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας, με σκοπό να επιτύχουμε αμεσότερα αποτελέσματα, πάντα με γνώμονα την ενίσχυση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».