Επικαιρότητα

Χατζηδάκης: Στόχος τετραετίας η δημοσιονομική σταθερότητα και η αύξηση των εισοδημάτων

Οι έξι άξονες της οικονομικής για το 2024 - Τη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024 με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3% του ΑΕΠ και υποχώρηση πληθωρισμού - Τι προβλέπει για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές
Protagon Team

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 στο οποίο θα ενσωματώνονται τόσο οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των καταστροφών από φωτιές και πλημμύρες που θα ξεπεράσουν την επόμενη χρόνια το 1,2 δισ. Ευρώ και την έναρξη αποκατάστασης των υποδομών στη Θεσσαλία, όσο και οι αυξήσεις 10% στους δημοσίους υπαλλήλους, 3,5% στους συνταξιούχους και η δαπάνη για τις 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ.

Οπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη «την προηγούμενη τετραετία ξαναβάλαμε μπροστά την μηχανή της οικονομίας. Το στοίχημα αυτής της τετραετίας είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα το πετύχουμε, γιατί έχουμε τον συνδυασμό πολιτικής σταθερότητας και σωστού μείγματος οικονομικής πολιτικής που ανοίγουν ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 πιστοποιείται ότι παρά τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές και τα «απόνερα» της ενεργειακής κρίσης ο προϋπολογισμός εκτελείται και θα εκτελεστεί κανονικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας που στηρίχθηκε το προσχέδιο του προυπολογισμού του 2024 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κοντά στο 3% του ΑΕΠ, υποχώρηση του μέσου πληθωρισμού κάτω από 3% του ΑΕΠ και την επίτευξη των δημοσιονομικών στοχών που έχουν τεθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας.

Παρά την αύξηση των δαπανών για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους (από τα 5,8 δισ. Ευρώ στα 6,3 δισ. Ευρώ) ο προυπολογισμός θα προβλέπει επιστροφή της οικονομίας στα πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα αύξηση από 0,7% του ΑΕΠ που θα κλείσει εφέτος, πάνω από 1,5% του ΑΕΠ το 2024.

«Στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει στην πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ότι παρά τα προβλήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εμείς προχωρούμε μπροστά χωρίς να σπαταλήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι το θεμέλιο της δικής μας οικονομικής μας πολιτικής», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι 6 άξονες 

Περιέγραψε εξάλλου τους έξι άξονες της οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομική σταθερότητα, νέο παραγωγικό μοντέλο, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αύξηση της απασχόλησης, εύρωστο τραπεζικό σύστημα, αύξηση των επενδύσεων), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά η κατεύθυνση δεν θα αλλάξει. Όχι για δογματικούς λόγους αλλά επειδή όπως λένε στον αθλητισμό, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Και αντίστοιχα οικονομική πολιτική που φέρνει αποτέλεσμα δεν την αλλάζεις για να ξαναπάς σε πειράματα που έχουμε πληρώσει πανάκριβα στο παρελθόν. Η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση αυτή την ώρα είναι η πραγματικότητα. Και αυτό αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να πετύχουμε. Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να δουλέψουμε σοβαρά και αποτελεσματικά για να δικαιώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.