Τη δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου, καθώς επίσης και μια νέα νομοθετική παρέμβαση που θα φέρει η κυβέρνηση με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων, εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Στον χαιρετισμό του στο 1ο Growthfund Summit του Υπερταμείου, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα λειτουργεί με έσοδα από το Υπερταμείο και θα κινητροδοτεί επενδυτικές πρωτοβουλίες, κυρίως στις νέες τεχνολογίες και στις πράσινες επενδύσεις. Θα έχει σύγχρονο management και θα αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Η εν λόγω εξέλιξη προέκυψε μετά από συμφωνία με τον ESM, σε συνέχεια της επαναφοράς των περιουσιακών στοιχείων ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.
Οπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης δύο θα είναι τα βασικά κεφάλαια στο νέο Ταμείο:
1.Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα πάρει κεφάλαιο από το Δημόσιο. Θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο επενδυτή. Το 50% της χρηματοδότησης θα οδεύσει στη μείωση του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο 50% στο νέο επενδυτικό ταμείο.
2.Έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2024 θα υπάρξει μια νέα νομοθετική παρέμβαση για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ που είναι υπό την «ομπρέλα» του Υπερταμείου, προς την ανάπτυξη της επενδυτικής πρωτοβουλίας και της εμπορικής δυναμικής.
Το Υπερταμείο, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περνά σε μια νέα εποχή και η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη τρία στοιχεία:
1.Την αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιάστηκαν κατά την 7ετία από τη σύσταση του Υπερταμείου.
2.Την αξιοποίηση των θετικών πλευρών του.
3.Την προώθηση παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του Υπερταμείου και των θυγατρικών του, προς την ουσιαστική συμβολή στη σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε εξάλλου περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου του ν. 4972/2022 (περί εταιρικής διακυβέρνησης εταιρειών του Δημοσίου), με νομοθετική παρέμβαση τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων, ενώ γνωστοποίησε πως θα υπάρξει συνεργασία του Υπερταμείου με τη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΕΘΟ, προς όφελος των φορολογουμένων (αύξηση εσόδων) και της ανάπτυξης.