Μήνες ξέραμε ότι η ΔΕΗ είναι στο «κόκκινο», ότι έχει μια ταμειακή «τρύπα» εκατοντάδων εκατομμυρίων και ότι η προηγούμενη διοίκησή της –προφανώς και η τότε κυβέρνηση– αγνοούσε τις προειδοποιήσεις (ακόμα και τα εσωτερικά έγγραφα που περιέγραφαν τους κινδύνους, εδώ). Τώρα που η «βόμβα» βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε να κάνει κριτική για την κατάσταση στη ΔΕΗ.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα όσα είπε το πρωί της Τρίτης στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τα λες και understatement. O κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ρεκόρ θράσους εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ «να μας κουνάει το δάχτυλο» για τη ΔΕΗ. Και τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μετέθεσε με κυνισμό το πρόβλημα της επιχείρησης στους επόμενους.
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε την αναφορά του προς του βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό, δεν θα συγκαλύψουμε τις ευθύνες σας».
«Εάν από την πορεία προκύψουν στοιχεία και αφορούν τη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση δεν θα παραμείνει απαθής και φαντάζομαι ότι θα συμφωνούσαν να μην συγκαλυφθούν τυχόν ποινικές ευθύνες» συμπλήρωσε.
«Προκαλεί εντύπωση ο κυνισμός της μετάθεσης του προβλήματος της ΔΕΗ στους επόμενους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας σημειώνοντας ότι «είχαμε εικόνα αλλά από την ώρα που αναλάβαμε κάθε μέρα προέκυπταν ζητήματα». Ενδεικτικό τα όσα ζοφερά ανακάλυψε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στασσής κατά την ανάληψη των καθηκόντων του (εδώ).
Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στα επόμενα κρίσιμα βήματα για τη ΔΕΗ ονομάτισε την επερχόμενη έκθεση της Enrst & Young σημειώνοντας ότι «αν κατόπιν των μέτρων που ανακοινώσαμε δει ζητήματα τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και στην οικονομία γενικότερα». Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα περάσουμε τον σκόπελο χωρίς πρόβλημα».
«Το δεύτερο κομβικό σημείο είναι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Εκεί συζητάμε τα μέτρα και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Εμείς έχουμε ήδη παρουσιάσει την ατζέντα μας για κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τις οποίες οι ανταγωνιστές κέρδισαν 600 εκατ. ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ και έχουμε πει ότι στο πλαίσιο των διαρθωτικών μέτρων θα περάσουμε στο μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Θα αποσύρουμε τις λιγνιτικές μονάδες γιατί υπάρχει έκθεση που λέει ότι κόστισαν 683 εκατ. ευρώ. Φανταστείτε ότι τις κλείναμε και πληρώναμε τους εργαζόμενους θα κόστιζε λιγότερο».
Παράλληλα προανήγγειλε «έναν νόμο που θα φέρουμε για να βγάλουμε τον ζουρλομανδύα τον διοικητικό της ΔΕΗ γιατί για να αποφασίσει προχωρά με τον αραμπά».