«Σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το [φορολογικό] νομοσχέδιο. Προφανώς ενοχλείται η αντιπολίτευση με τις μειώσεις φόρων και τις αυξήσεις αποδοχών που προωθεί η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο. Ο καθένας κρίνεται από τους πολίτες».
Αυτό είπε απευθυνόμενους στους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εθνκής Οικονομίας και Οικονμικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής στη συζύτηση του φορολογικού νομοσμείου και παρουσιάζοντας στη συνέχεια τους τρεις πυλώνες της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση από το 2019 και το αποτύπωμα που έχει ήδη αφήσει, ειδικά στο κομμάτι των δημοσίων εσόδων πρόσθεσε:
«Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τις μειώσεις φόρων. Μειώθηκε για παράδειγμα ο φόρος νομικών προσώπων από το 28% το 2019 στο 22%. Τι σημαίνει αυτό σε έσοδα από τις επιχειρήσεις; Σε σχέση με το 2019 έχουμε διπλάσια φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις. Γιατί; Γιατί υπάρχει περιβάλλον ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας που ενισχύθηκε και από την μείωση φορολογίας. Μην λοιπόν συγχέετε συντελεστές και έσοδα. Μειώθηκε ο φόρος μερισμάτων από το 10% στο 5%. Τι συνέβη; Με μείωση του συντελεστή έχουμε υπερδιπλάσια έσοδα στα μερίσματα σε σχέση με το 2019. Ίσως όλα αυτά να έπρεπε να σας ανησυχήσουν όλους εσάς που υποτίθεται είστε σε προοδευτικές δυνάμεις. Μειώσαμε συντελεστή για χαμηλότερα εισοδήματα από το 22% στο 9%. Με τον τρόπο αυτό καταφέραμε να έχουμε περισσότερα έσοδα και από τον φόρο φυσικών προσώπων.
»Υπάρχει κατάλογος με τις 72 μειώσεις φόρων κάποιες από τις οποίες συζητούμε και σήμερα με το νομοσχέδιο. 72 μειώσεις εκ των οποίων οι 23 είναι μειώσεις έμμεσων φόρων, εκ των οποίων 18 είναι μειώσεις ΦΠΑ και όχι 2 μονάδες αλλά από το 24% στο 13% (τουρισμός, εστίαση καφές κ.α.). Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι όλα αυτά που εδώ λέτε και ξαναλέτε σαν χαλασμένα κασετόφωνα. Κατατέθηκε πίνακας του ΓΛΚ που δείχνει ότι από την απόδοση άμεσων φόρων το ποσοστό έμμεσων φόρων από 67% που ήταν επι ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 62%. Αρα υπάρχει δικαιότερη αναλογία όχι αυτή που θέλουμε προφανώς».
Ως προς τον δεύτερο πυλώνα, ο κ. Χατζηδάκης ανέξειξε την επίδοση της κυβέρνησης στον τομέα της αντιμετώπισης φοροδιαφυγής:
«Μόνο το 2024 θα έχουμε έσοδα περισσότερα από αυτά που προσδοκούσαμε της τάξης 1,8 δισ. ευρώ από τον περιορισμό φοροδιαφυγής. 1 δις ευρώ πάνω από τα προσδοκώμενα είναι από την αντιμετώπιση του ΦΠΑ και 800 εκατ ευρώ από την διασύνδεση. Αυτά είναι κουκιά μετρημένα. Καμία κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση δεν είχε τόσο συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα στην μάχη της φοροδιαφυγής. Εάν δεν πείθεστε από αυτό να σας πω ακόμα ένα παράδειγμα, αφορά στις εισπράξεις από ΦΠΑ το πρώτο 9μηνο. Εχουμε αυξήσεις στα έσοδα σε σχέση με το πρώτο 9μηνο 2023 της τάξης 11,3% με πληθωρισμό 3%. Άρα κατεβαίνουμε στο 8,3% με ανάπτυξη 2,3% άρα κατεβαίνουμε στο 6%. Το 6% ήταν η επίδραση της μάχης εναντίον της φοροδιαφυγής και της επίδρασης από την διασύνδεση των POS. Όλα αυτά οδήγησαν σε έσοδα πάνω από αυτά που προϋπολογίζαμε», επεσήμανε και ολοκλήρωσε με τον τρίτο πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής που περιλαμβάνει την διάθεση των υπερεσόδων σε έκτακτες αυξήσεις των εξοπλιστικών των Ενόπλων Δυνάμεων, έκτακτες χρηματοδοτήσεις του ΕΛΓΑ, της Υγείας, των συντάξεων, αυξήσεις στο επίδομα γέννησης παιδιών κ.α.».
«Να που πήγαν τα λεφτά. Πήγαν σε κοινωνική και εθνική πολιτική. Μπορεί να σας ενοχλεί η πραγματικότητα, αλλά δεν αλλάζει», παρατήρησε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος εκ νεόυ στην αντιπολίτυεση.
Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο συνδυάζοντας τη μείωση των φόρων με τις πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι οποίες για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση έχουν συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Τα επιπλέον έσοδα επιστρέφουν στην κοινωνία για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής και εθνικής πολιτικής», σημείωσε ο υπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο.
«Η μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ανάπτυξη της οικονομίας -τόνισε- οδήγησαν το 2024 σε παραπάνω έσοδα, πέρα από αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός: 1 δισ., ευρώ από τον ΦΠΑ, 800 εκατ. από τα νομικά πρόσωπα με την εφαρμογή των νέων εργαλείων (MyData κ.α.), 1 δισ. λόγω της μείωσης της ανεργίας και των αυξήσεων στους μισθούς, άρα και της παρακράτησης φόρων, 300 εκατ. από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, και άλλα 500 εκατ. που έχουν να κάνουν επίσης με την ανάπτυξη της οικονομίας».
Αυτά γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «επικρατεί σε κάποιους, η εικόνα ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν κάποιοι “τσιγκούνηδες” που κρατάνε τα χρήματα σε αντίθεση με τους ¨κιμπάρηδες” της αντιπολίτευσης που θέλουν να τα μοιράσουν».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, τα χρήματα αυτά διατέθηκαν στις εξής δαπάνες:
Αυξημένες παραλαβές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, 110 εκατ.
Επιπλέον αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, 40 εκατ.
Αντιμετώπιση επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, 88 εκατ.
Αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας, 131 εκατ.
Αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας, 346 εκατ.
Επιπλέον δαπάνη για συντάξεις, 644 εκατ.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 1,3 δισ.
Αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερίες των γιατρών, 45 εκατ.
Επίδομα γέννησης, 90 εκατ.
Ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, 243 εκατ.
«Συνδυάζουμε τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα με πολιτικές κοινής λογικής. Με χαμηλότερους φόρους έχουμε περισσότερα έσοδα. Εφαρμόζουμε έτσι κοινωνική πολιτική με εντονότερο αποτύπωμα και έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων το 2026 και το 2027, με έμφαση στους άμεσους φόρους γιατί εκεί το όφελος φαίνεται κατευθείαν στον πολίτη», σημείωσε ο υπουργός και παρέθεσε κατάλογο με τις 72 συνολικά μειώσεις φόρων που έγιναν τα τελευταία 5,5 χρόνια, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η μείωση στους εταιρικούς φόρους, στα μερίσματα και στον εισαγωγικό συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από 22 σε 9%, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οικονομίας, οδήγησαν σε περισσότερα έσοδα».
«Αυτές είναι οι πραγματικά προοδευτικές ιδέες και όχι τα αραχνιασμένα δόγματα του παρελθόντος», παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης. και έκλεισε την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής λέγοντας:
«Επομένως επιστρέφουν οι πολιτικές μας στην κοινωνία και μπορούμε τελικά με χαμηλότερους φόρους να έχουμε περισσότερα έσοδα και κοινωνική πολιτική με εντονότερο αποτύπωμα. Όλη αυτή η πολιτική μας δίνει δυνατότητα να προχωρούμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και πιστεύουμε ότι και το 2026 και 2027 να κάνουμε μειώσεις με έμφαση στους άμεσους φόρους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News