Με ανοικτά τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμη και κατά 5,5% έως και 6,5% (χωρίς να αποκλείεται να φτάσει και τα 840 από 780 ευρώ σήμερα), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Mega για τον στόχο αλλά και τις ισορροπίες που καλείται να κρατήσει η κυβέρνηση στο θέμα. Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η τροπολογία για την golden visa θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας, ενώ εκτίμησε ότι στο μέτωπο της ακρίβειας τα χειρότερα είναι πίσω μας.
Την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αναμένεται να παραδώσει στον Πρωθυπουργό την εισήγησή της για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, η οποία ακολούθως θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης 27 Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στο Μega, ο πρώτος αριθμός μπροστά θα είναι 8, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να συγκεράσει δύο διαφορετικές ανάγκες:
«Πρώτον –σημείωσε ο κ. Χαταζηδάκης– την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, και από την άλλη τις αντοχές των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα στα όρια αντοχών της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Βρήκαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ τον ανεβάσαμε στα 780 ευρώ».
«Η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Πριν από την τελευταία αύξηση ήμασταν στην 18η θέση της ΕΕ στους 22 που έχουν το καθεστώς του κατώτατου μισθού, ανεβήκαμε στην 12η, τώρα πέσαμε άλλες 2-3 θέσεις επειδή άλλοι αύξησαν τον μισθό τους, τώρα λιγάκι πάλι θα ανέβουμε», εξήγησε.
Οσον αφορά τα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων, καθώς και τα όρια επένδυσης στην αγορά (βαχυχρόνιες, αγοραπωλησίες κ.τ.λ.), ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε αρχικά ότι η τροπολογία για την golden visa θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας, και ενώ η κυβέρνηση –όπως υπενθύμισε– έχει ήδη κάνει την παρέμβασή της τον Δεκέμβριο για τις μισθώσεις τύπου Airbnb.
«Η αγορά των ακινήτων έχει ανέβει αναμενόμενα. Η κυβέρνηση βλέπει ότι τα ενοίκια έχουν ανέβει παραπάνω από τον πληθωρισμό, γι’ αυτό κάναμε και παρεμβάσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση. Μετά τον Δεκέμβριο αντιμετωπίζουμε όσους έχουν πάνω από τρία ακίνητα Airbnb ως επιχειρηματίες και υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ.
»Από την άλλη δεν θέλουμε να “σκοτώσουμε” το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, διότι είναι ένα πρόσθετο εισόδημα για πολλές οικογένειες και αυξάνουν τα τουριστικά καταλύματα. Εχουμε και την golden visa της οποίας το θέμα θα αντιμετωπιστεί με μία νέα οπτική. Οι συναλλαγές που γίνονται με golden visa στα ακίνητα είναι το 7% των συναλλαγών. Γι’ αυτό και στην golden visa θα πάμε στα μέρη που είναι πιο τουριστικά, και θα πάμε το όριο στα 800.000 ευρώ για να πάρει κανείς golden visa, στις υπόλοιπες περιοχές να είναι 400.000 ευρώ», εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για να συμπληρώσει:
«Πιστεύουμε ότι το χαμηλότερο όριο για την golden visa πίεσε τις τιμές προς τα πάνω. Και γι’ αυτό η Αθήνα ανέβηκε από τις 250.000 στις 500.000, τώρα θα πάει στις 800.000. Πλέον η επένδυση θα είναι για ακίνητα μεγάλης αξίας και όχι για ακίνητα, για ένα σπίτι που θέλει να αγοράσει, π.χ., ένα ζευγάρι. Κρατάμε χαμηλά τις τιμές στα διατηρητέα, γιατί υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα που είναι δύσκολο να επισκευαστούν, οπότε δίνουμε μια ευκαιρία και στους ιδιοκτήτες του και να τα πουλήσουν και σε αυτούς που θέλουν να πάρουν golden visa να επενδύσουν σε αυτά».
«Πίσω μας τα χειρότερα με την ακρίβεια»
Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της ακρίβειας, στις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις υπέρογκες προμήθειες των τραπεζών.
«Οι τιμές των καυσίμων είναι πέραν του ελέγχου μίας χώρας, είναι διεθνείς εξελίξεις. Η κυβέρνηση πιστεύει πως τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας σε σχέση με την ακρίβεια. Και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά και η ροπή των πραγμάτων διεθνώς, μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μια σταθερή αποκλιμάκωση των τιμών. Υπάρχει μία σειρά από προβλήματα, δεν έγινε ξαφνικά η Ελλάδα παράδεισος», ανέφερε στο πρώτο σκέλος της απάντησής του.
Οσο για τις προμήθειες των τραπεζών, αφού σημείωσε ότι «για δεύτερη φορά έχουν προχωρήσει σε “πάγωμα” των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων», είπε ότι «τώρα μιλάμε για τις προμήθειες και τα POS. Ελπίζουμε ότι και εκεί θα γίνουν κινήσεις. Το IRIS είναι μια πρωτοβουλία και την καταστήσαμε υποχρεωτική για τους επαγγελματίες. Ο επαγγελματίας πρέπει να έχει και POS και IRIS που είναι σύστημα άμεσων πληρωμών έως 500 ευρώ με μηδενικές προμήθειες».
«Θα συνδεθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τα POS και τις ταμειακές. Είναι πολύπλοκο το εγχείρημα αυτό. Αυτές τις μέρες φτάνουμε σε συνδέσεις ταμειακών με pos γύρω τις 100.000 επιχειρήσεις. Μέχρι τέλος Μαρτίου είναι η προθεσμία και επειδή δεν επαρκούν οι τεχνικοί, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους δεν προλάβουν μέχρι τέλος Μαρτίου, να κλείσουν από τώρα το ραντεβού με τους τεχνικούς τους, έως και τον Απρίλιο. Θα μείνουν μόνο οι εποχικές επιχειρήσεις και θα μείνουν και κάποιες άλλες που έχουν άλλα συστήματα. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί βρέξει-χιονίσει και είναι ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν δεν ολοκληρωθεί, θα διακοπεί εν μέρει η χρηματοδότηση της χώρας από τις Βρυξέλλες. Για τις αντικειμενικές αξίες δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.