Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Χατζηδάκης: Ο λιγνίτης κατέληξε από διαμάντι να γίνει βαρίδι της ΔΕΗ

Από την Πτολεμαΐδα ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι η επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι βαριά τραυματισμένη από τα αποτελέσματα της διοίκησης των τελευταίων πέντε ετών και «μόλις που βρίσκεται με την μύτη έξω από το νερό»
Protagon Team

Στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ έως το 2023, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή, επισήμανε ότι «εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, την οποία δεν κρύβουμε, υπάρχει το θέμα των διεθνών τιμών του διοξειδίου του άνθρακα κάτι που ΔΕΗ δεν αντιμετώπιζε ως πρόβλημα πριν από μια δεκαετία».

Πρόσθεσε ότι εν μέσω αυτών των εξελίξεων με τις υψηλές εισφορές CO2 που πληρώνει η ΔΕΗ, «ο λιγνίτης κατέληξε από διαμάντι και πετράδι να γίνει βαρίδι της επιχείρησης».

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε ακόμη οικονομικά στοιχεία από τις ζημιές που είχε η επιχείρηση από τα πρόστιμα υπέρ CO2. Από την χρήση του λιγνίτη το 2018 υπήρξαν ζημίες 200 εκατ. ευρώ, το 2019 ανήλθαν στα 300 εκατ., ενώ προέβλεψε ότι το 2020 οι ζημιές θα ανέλθουν σε μεγαλύτερα επίπεδα.

Εξήγησε ότι η επιχείρηση είναι βαριά τραυματισμένη από τα αποτελέσματα της διοίκησης των τελευταίων πέντε ετών και «μόλις που βρίσκεται με την μύτη έξω από το νερό. Εάν δεν κάνουμε σωστές κινήσεις ως κυβέρνηση υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να βουλιάξει με αποτέλεσμα να βουλιάξει η οικονομία και με την οικονομία δεν παίζουμε».

Η απορρόφηση του κόστους του CO2 από την επιχείρηση ώστε η απολιγνιτοποίηση να αλλάξει χρονικό ορίζοντα «είναι δυσβάστακτη ενέργεια» και για έναν επιπλέον λόγο, είπε.

Ο ελληνικός λιγνίτης είναι υποδεέστερος σε θερμογόνο δύναμη από τον γερμανικό λιγνίτη, έχει μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης και λειτουργίας. «Ετσι οι Γερμανοί μπορούν να αντέξουν το κόστος προστίμων με αποτέλεσμα να πάνε την απολιγνιτοποίηση τους πιο αργότερα κάτι που δεν μπορούμε να αντέξουμε στην δική μας περίπτωση». Ο κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για τις επιλογές της στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, μίλησε για «άθλιο λαϊκισμό ανθρώπων που έχουν τεράστιες ευθύνες για το κατάντημα της ΔΕΗ, που πρέπει να απολογούνται αντί να παριστάνουν τους εισαγγελείς».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρότι βρισκόταν σε κομματικό ακροατήριο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ότι αφορά τις προτάσεις του υπουργείου του για την επομένη ημέρα της περιοχής.

Συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία σε φίλους και εχθρούς ενώ προειδοποίησε όλους όσους λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. «Να μην μας βάζουν τόσο χαμηλά τον πήχη θα τον περάσουμε με χαρακτηριστική άνεση» σημείωσε ενώ κάλεσε τους πολίτες και τους φορείς να παραβρεθούν στην σημερινή ημερίδα που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για την δίκαιη μετάβαση της οικονομίας της περιοχής. «Η απολιγνοτοποίηση είναι για μένα ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα» τόνισε ο υπουργός και υποσχέθηκε ότι θα «είμαστε παρόντες να εγγυηθούμε ώστε η μετάβαση της oικονομίας για την περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης να γίνει με τον ομαλότερο τρόπο».

Ως παραδείγματα οικονομικής αριστείας μακριά από την λιγνιτική ταυτότητα της δυτικής Μακεδονίας που κυριάρχησε τα προηγούμενη χρόνια ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τον Κρόκο Κοζάνης, την περιοχή του Βελβεντού, τον πρωτογενή τομέα με καινοτομίες στο χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, τον τουρισμό και περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον όπως το Νυμφαίο και η Καστοριά. «Είσθε μια μεγάλη ακριτική περιφέρεια και δεν έχετε να ζηλέψετε τίποτα από τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Μας στηρίξατε και τώρα πρέπει να σας στηρίξουμε και εμείς» κατέληξε.