Ο Κωστής Χατζηδάκης στο βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Χατζηδάκης: Νέες ρυθμίσεις για «συντάξεις fast track», «συντάξεις εμπιστοσύνης», στέγαση

Πακέτο ρυθμίσεων εξήγγειλε στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας. Η στέγαση των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης, διαβεβαίωσε
Protagon Team

Πακέτο ρυθμίσεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε, η πρώτη ρύθμιση έχει να κάνει με συντάξεις «fast track». «Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει τη σύνταξη σε τρεις μήνες» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι, εάν ο ΕΦΚΑ δεν εκδώσει τη σύνταξη εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, τότε θα βασίζεται στα στοιχεία που διαθέτει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό κάθε ασφαλισμένου και σε δικαιολογητικά που θα προσκομίζει αμέσως μετά ο ασφαλισμένος και τα οποία θα λαμβάνει ως δεδομένα, προκειμένου να εκδώσει τη σύνταξη. «Πρόκειται για μία καινοτομία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης συνολικά, όχι μόνο του ΕΦΚΑ» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι, με αυτόν τον τρόπο, η σύνταξη θα εκδίδεται σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Η δεύτερη ρύθμιση – η «σύνταξη εμπιστοσύνης», όπως την χαρακτήρισε ο κ. Χατζηδάκης, αφορά στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Στην περίπτωση αυτή, όπως εξήγησε, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα στηρίζονται στα στοιχεία που έχει καταχωρήσει στην αίτησή του ο ασφαλισμένος για την έκδοση της σύνταξης. Ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει τη σύνταξη και θα κρατά τα παραστατικά, που έχει καταθέσει, καθώς ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους, για να διαπιστώσει, εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, εάν είναι απαραίτητο.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στις ρυθμίσεις για τη στεγαστική πολιτική, λέγοντας ότι η στέγαση των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να ασκήσει κοινωνική πολιτική στην πράξη. «Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε το ξεκίνημα των νέων, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, καθώς έχουμε οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Το όραμά μας δεν μπορεί να είναι απλώς να συνεχίσουμε την πολιτική για τις εργατικές κατοικίες. Μελετάμε πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα παρέμβουμε, αξιοποιώντας ένα αποθεματικό που διαθέτει αυτήν τη στιγμή ο ΟΑΕΔ της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, για να εφαρμόσουμε μία νέα πολυεπίπεδη στεγαστική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, «ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη, μέσω ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με ιδιώτες ή θα μπορεί και να αγοράζει οικόπεδα, για να αναπτύσσονται στη συνέχεια, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό του. Όλα αυτά θα εξειδικεύονται σε επιμέρους δράσεις, όπως είναι για παράδειγμα η παραχώρηση με χαμηλό ενοίκιο, έτσι ώστε σε μερικά χρόνια να μπορεί να αγοράζει το σπίτι ο εργαζόμενος (rent to own), η επιδότηση ενοικίου, η επιδότηση επιτοκίου, η επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας ή παρέμβαση για ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων, προκειμένου τα κτίρια αυτά, στη συνέχεια, να διατεθούν σε εργαζόμενους».

Ερωτηθείς για τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι ήδη, από την αρχή του έτους, ισχύει η συμβολική αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού, «η οποία αποφασίστηκε, ενώ είχε προηγηθεί μία χρονιά με ύφεση 9%» και η οποία συνδυάστηκε και με άλλα μέτρα της κυβέρνησης σε σχέση με τους κατώτατους φορολογικούς συντελεστές και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που οδήγησαν σε μικρές, αλλά πραγματικές αυξήσεις του εισοδήματος των εργαζομένων, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων, οι οποίες έχουν ποσοτικοποιηθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουν ακόμα και πάνω από 500 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι, στην παρούσα φάση, οι προτάσεις των εργοδοτικών φορέων είναι η αύξηση να κυμανθεί μεταξύ του 3% και του 5%, η ΓΣΕΕ προτείνει ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 751 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του 2009, προτού ξεσπάσει η κρίση και, αυτήν τη στιγμή, αναμένεται η πρόταση των Εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας τόνισε για την απόφαση για τον κατώτατο μισθό θα ληφθούν υπόψη η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το γεγονός ότι έχει προηγηθεί μία χρονιά στην οποία καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 8% και η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων. «Η απόφαση, που θα λάβουμε, θα οδηγεί σε αυτό που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και είναι μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.