«Η αύξηση του κατώτατου μισθού βάζει στο επίκεντρο τους πιο αδύναμους και δεν πρόκειται ασφαλώς για το μοναδικό “εργαλείο” στήριξης των εργαζομένων» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την γιορτή της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε ότι «από σήμερα ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 7,5%, πέραν της αύξησης της τάξης του 2%, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου» γεγονός που σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με έναν επιπλέον μισθό για τους εργαζομένους. «Με δεδομένο ότι στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους σχεδόν 650.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν η προηγούμενη συμβολική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, μιλάμε για μια σωρευτική αύξηση της τάξης του 11,8%», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.
«Πρόκειται για μια αύξηση η οποία κινείται στα απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας – και μάλιστα σε περιβάλλον ισχυρής αβεβαιότητας – που απορροφά σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που “γεννά” η διεθνής ενεργειακή κρίση και τους δίνει μέρισμα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που επετεύχθησαν το 2021. Την ίδια στιγμή, όμως, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση με διαφόρους τρόπους (μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενεργειακές επιδοτήσεις)», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ευρεία γκάμα μέτρων που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του κόστους ζωής, ιδίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Μεταξύ αυτών, όπως τονίζει, περιλαμβάνονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, που είναι μεγαλύτερες για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση καυσίμων, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες, η καταβολή διπλής δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κ.ά.
«Ολα αυτά είναι εκφάνσεις της συνολικής οικονομικής, αδειοδοτικής, φορολογικής πολιτικής, που οδήγησε αφενός μεν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά το 2021, στην οποία αναμένεται να διατηρηθεί φέτος αφετέρου δε την ανεργία σε θεαματική υποχώρηση από 17,2% το καλοκαίρι του 2019 στο 12,8%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.