Oύτε Αγιος Βασίλης, ούτε Δρακουμέλ, «ό,τι πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα έχει πάρει το πράσινο φως της Ευρώπης», ξεκαθαρίζει για την ισορροπία στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ο υπουργός Οικονομικών | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Χατζηδάκης για το «πακέτο» της ΔΕΘ: Δεν είμαι ούτε Αγιος Βασίλης, ούτε Δρακουμέλ

«Κόμματα που λειτουργούν με πολιτικαντισμό και δημόσιες σχέσεις δεν έχουν τι να πουν στον κόσμο στις εκλογές», παρατήρησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Εχουν ήδη εξασφαλιστεί €3 δισ. για κοινωνικές παροχές
Protagon Team

Παρεμβάσεις για την προσωπική διαφορά των συνταξιούχων, την ενίσχυση των τριτέκνων, «σημειακές αλλαγές» στα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, προανήγγειλε μεταξύ άλλων, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Θα γίνουν παρεμβάσεις για την προσωπική διαφορά  και θα υπάρξει αύξηση των συντάξεων»,  δεσμεύτηκε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ συνολικά για το κυβερνητικό «πακέτο» της ΔΕΘ, προτίμησε να απαντήσει με ένα γλαφυρό σχόλιο, λέγοντας πως ο ίδιος δεν είναι «ούτε Αγιος Βασίλης, αλλά ούτε και Δρακουμέλ».

Στην αναφορά του για τη φορολογηση των ελευθέρων επαγγελματιών σημείωσε πως «από τους 412.000 που μπήκαν στο τεκμήριο, το αμφισβήτησαν μόνο 253, ενώ από αυτούς τους 412.000 ο μέσος όρος μηνιαίου εισοδήματος που δηλώθηκε είναι 268 ευρώ»

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε σημειακές αλλαγές στα τεκμήρια, καθως και ότι θα υπάρξει πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι θα αφορούν το στεγαστικό ζήτημα: μέτρα κοινωνικής αντιπαροχής με αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και διεύρυνση περιμέτρου σε ηλικία και εισόδημα.

Σε κάθε περίπτωση, θέλησε να υπογραμμίσει ο Κωστής Χατζηδάκης, «ό,τι πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα έχει πάρει το πράσινο φως της Ευρώπης», επιβεβαιώνοντας ότι «πέρα από τα 3 δισ. που ήδη έχουν εξασφαλιστεί για κοινωνικές παροχές, το 2025 θα αυξηθεί κι άλλο ο δημοσιονομικός χώρος».

«Είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ, θα κλείσουν πριν πάει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, το επιπλέον που θα πάρουμε, θα είναι σίγουρα κάτω από 1 δισ.», διευκρίνισε.

Οσον αφορά εξάλλου τις παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης τρίτεκνων και πολύτεκνων, ο υπουργός επεσήμανε ότι  οι δύο κατηγορίες «δεν είναι το ίδιο, όμως θα υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα αφορούν τους τρίτεκνους και δεν θα θίγουν τους πολύτεκνους», οι οποιοι «και αυτοί θα ενισχυθούν».

«Εχουμε το δεύτερο οξύτερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία», τονισε ο Κωστής Χατζηδακης και «σε λίγο θα είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς φέτος θα έχουμε 200.000 συνταξιοδοτήσεις και 80.000 γεννήσεις».