Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες, έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες».
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για τη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21- 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές, προσέθεσε.
«Σε κάθε περίπτωση», τόνισε στη σχετική δήλωσή του ο υπουργός, «απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Εδωσα εντολή στη νέα γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».
«Κίνημα της πετσέτας»: Μέχρι και 120 ευρώ οι ξαπλώστρες
Το «κίνημα της πετσέτας» δημιουργήθηκε ως αντίδραση στις ξαπλώστρες που έχουν κάνει «κατάληψη» στις γνωστότερες παραλίες αρχικά της Ρόδου και της Πάρου και κατ’ επέκταση στα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Ανάλογη κίνηση ετοιμάζεται και στη Νάξο όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχες συνθήκες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, κατήγγειλε πλήρη έλλειψη ελέγχων, πανάκριβες ξαπλώστρες, ακόμα και «σωματοφύλακες» (!) στις παραλίες.
Ο εκπρόσωπος του κινήματος κατήγγειλε πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, όπως σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται «γιατί είναι δύο μέτρα», ενώ ανέφερε πως υπάρχουν «σωματοφύλακες» σε ορισμένες επιχειρήσεις.
Οσο για το κόστος της ξαπλώστρας, ερωτηθείς ποιο είναι το αντίτιμο για ένα σετ, ο κ. Γεωργούσης απάντησε πως στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.
Εισαγγελική παρέμβαση
Υπενθυμίζεται πως με παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου ζητήθηκε την Τρίτη να διερευνηθούν οι καταγγελίες για το τι συμβαίνει σε παραλίες της Πάρου και της Σερίφου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για καταγγελίες που αφορούν την κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο και για λειτουργία καταστήματος που λειτουργεί σε ακτή στη Σέριφο, μολονότι έχει σφραγιστεί από τον δήμαρχο του νησιού!
Στην Πάρο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει ελεύθερη παραλία, δηλαδή ακτή που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από τον Δήμο Πάρου τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες και καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους αποκλείοντας κατ’ ουσίαν τους λουόμενους που δεν θέλουν να καθίσουν και να πληρώσουν σε ξαπλώστρα.
Στην παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Ολυμπία Λαμπροπούλου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε: «Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της».
Στη Σέριφο, όπως καταγγέλθηκε, ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Ρεβίνθης σφράγισε επιχείρηση beach bar η οποία όμως λειτουργεί παράνομα. Ο κ. Ρεβίνθης σε δήλωσή του ανέφερε: «Η επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα και χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως Δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στη σχετική για τη Σέριφο παραγγελία της προς την κυρία Λαμπροπούλου, ανέφερε: «Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου προκειμένου να διερευνήσετε τις αναφερόμενες σε αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».