| SOOC
Επικαιρότητα

Χατζηδάκης: Δεν παραγράφονται οι οφειλές που έχει αναζητήσει ο ΕΦΚΑ στη δεκαετία

Για τις εκκρεμείς συντάξεις που μειώνονται με εντυπωσιακό ρυθμό, τις ρυθμίσεις για παραγραφές χρεών στον ΕΦΚΑ, αλλά και για την υπόθεση των υποκλοπών που «ήταν λάθος και το λάθος τιμωρήθηκε» μίλησε ο υπ. Εργασίας
Protagon Team

Για τις παραγραφές χρεών προς τον ΕΦΚΑ –που κατεβαίνουν από την 20ετία στην 10ετία–, για τον αγώνα καταπολέμησης των εκκρεμών συντάξεων, για την επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και για την υπόθεση των υποκλοπών που ταλανίζει την πολιτική σκηνή τις τελευταίες ημέρες, μίλησε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας την παραγραφή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι μιλάμε για παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον Φορέα. Οσες έχουν αναζητηθεί δεν παραγράφονται.

Προσπαθούμε να παίρνουμε μέτρα στα πλαίσια της λογικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «εάν ο ΕΦΚΑ χάριζε τα χρέη, δεν θα είχε εισφορές για να δίνει συντάξεις. Εμείς γνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα προχωρήσουμε με εναρμόνιση των ρυθμίσεων που υπάρχουν από την Εφορία, με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ». Για παράδειγμα, όπου υπάρχει στην ΑΑΔΕ ρύθμιση χρεών σε 24 δόσεις και στον ΕΦΚΑ ρύθμιση σε 12 δόσεις, θα εναρμονιστούν και οι δύο οφειλές στις 24 δόσεις «για να υπάρχει εκλογίκευση του συστήματος» τόνισε ο υπουργός.

Επιπλέον, όπως είπε ο ίδιος, θα υπάρξει συμμόρφωση με την «απόφαση του ΣτΕ που μειώνει τον χρόνο παραγραφής των οφειλών από την 20ετία στη 10ετία, όπως ήταν και πριν το νόμο Κατρούγκαλου, αναφορικά με τις οφειλές προς το ΙΚΑ» ενώ υπογράμμισε ακόμα μια φορά ότι πρόκειται «για παραγραφή οφειλών που δεν έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ εντός της 10ετίας. Αν έχουν αναζητηθεί, δεν παραγράφονται. Όπως δεν παραγράφονται πουθενά και δεν παραγράφονταν και πριν το νόμο Κατρούγκαλου». Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, ο υπουργός σχολίασε ότι εάν παραγράφονταν οφειλές που έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ, θα υπήρχε ο «ηθικός κίνδυνος», οι οφειλέτες να έχουν το κίνητρο να είναι ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.

«Θα εκλογικεύσουμε το σύστημα και θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Διότι αν λέγαμε “δεν βαριέσαι, δεν έχεις πληρώσει για 10 χρόνια και μετά στα χαρίζουμε”, θα έπρεπε να είναι κανείς ανόητος για να πληρώνει στον ΕΦΚΑ και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης σχετικά με το ζήτημα.

Μετά τις 15 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ωστόσο ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η εκτίμησή του είναι ότι «όλες οι συντάξεις θα έχουν βγει μέχρι και το 2019» με την εξαίρεση «όσων χρωστούν πάνω από τα όρια ή άλλων που έχουν νομικές περιπλοκές». Ο υπουργός σημείωσε ότι «στόχος είναι τώρα να καθαρίσουμε και το 2020» καθώς οι συντάξεις που έχουν ήδη ρυθμιστεί είναι περίπου στο 97-97,5%. «Είμαστε πάρα πολύ καλά και στο 2021, και στο 2022», είπε ο κ. Χατζηδάκης, για το οποίο «είναι χαρακτηριστικό ότι από όσους υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Απρίλιο για να πάρουν σύνταξη, περίπου το 75% την έχει ήδη πάρει».

«Το πρόβλημα βασικά αυτή την ώρα εστιάζεται στο Δημόσιο», στο οποίο για λόγους «διοικητικούς, πράγματι υπάρχει μια καθυστέρηση» ανέφερε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «οι μισές από τις οφειλόμενες συντάξεις» αφορούν αυτή την ώρα πρώην εργαζόμενους του Δημοσίου. Σχετικά με αυτό το ζήτημα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων έχει ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη γενική γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων από τον Μάιο ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες αυτοματοποίησης. «Τώρα τον Αύγουστο και πιο πολύ τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια τελική επίθεση και στο Δημόσιο» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι «θέμα ενός-δύο μηνών» να αντιμετωπιστούν και οι εκκρεμότητες προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι επειδή οι συγκεκριμένες συντάξεις θα υπολογιστούν με συστήματα αυτοματοποίησης, κεντρικά, οι πολίτες που καλούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πράγματι δεν μπορούν να λάβουν περισσότερη ενημέρωση.

«Στην πραγματικότητα, αυτή την ώρα, έχουμε κατέβει σε πραγματικές εκκρεμότητες σε περίπου 35 χιλιάδες, μπορεί και λιγότερο, και θα επιχειρήσουμε τώρα να το κλείσουμε μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου, είμαστε στην τελική ευθεία. Είναι ένα θέμα που ήταν εθνική ντροπή. Πέρσι τέτοιο καιρό είχαμε 120-130 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις» επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «αμέσως μετά, θα βάλουμε τα δυνατά μας για τις επικουρικές συντάξεις διότι ξεκινήσαμε από τις κύριες, που ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων θα είναι απλούστερος, καθώς θα έχουν ήδη εκδοθεί οι κύριες.

Αναφερόμενος στην μείωση των εκκρεμοτήτων, ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας και χρήσης νέων μεθόδων. Διότι το πετύχαμε όλο αυτό χάρη στην βοήθεια βεβαίως των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Επειδή χρησιμοποιήσαμε περισσότερο τις νέες τεχνολογίες, άλλες μεθόδους management, τον ηλεκτρονικό πύργου ελέγχου και φτάσαμε μέχρι εδώ».

Ερωτώμενος για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 –πιθανότατα στα 751 ευρώ– ο υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι πιθανό να συμβεί την Πρωτομαγιά. Οπως εξήγησε, τον Ιανουάριο θα γίνει ο προσδιορισμός, μετά θα μεσολαβήσει μια περίοδος διαβούλευσης και στο τέλος θα προταθεί από την κυβέρνηση το ύψος της αύξησης.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε το θέμα των παρακολουθήσεων. Τόνισε ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα λάθος, που επισκιάζει το κυβερνητικό έργο.

«Το λάθος αυτό τιμωρήθηκε. Είμαστε ανοιχτοί να πάρουμε κι άλλες πρωτοβουλίες και περιμένουμε προτάσεις», είπε.