Η Τέιλορ Σουίφτ έστειλε μήνυμα στα εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram υπέρ της εικονιζόμενης δεξιά Κάμαλα Χάρις | Reuters/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Χαστούκι στον Τραμπ: Η Τέιλορ Σουίφτ υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Ως μια «σταθερή» και «ταλαντούχα» ηγέτη παρουσίασε η δημοφιλής τραγουδίστρια την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας, λίγα λεπτά μετά το debate την υποστήριξή της εν όψει των προεδρικών εκλογών και τερματίζοντας ένα ιδιότυπο πολιτικό σίριαλ
Protagon Team

Η Τέιλορ Σουίφτ έδωσε τέλος στην ιδιότυπη αγωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: λίγα λεπτά μετά το debate της Τρίτης, η τραγουδίστρια ανακοίνωσε, με μια ανάρτηση στο Instagram, πως υποστηρίζει ανοιχτά την Καμάλα Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ· σημείωσε ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών είναι ο «πολεμιστής» που θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα και τους σκοπούς στους οποίους και η ίδια πιστεύει.

«Ως ψηφοφόρος, φροντίζω να παρακολουθώ και να διαβάζω ό,τι μπορώ», έγραψε η Σουίφτ στο Instagram, στους 283 εκατομμύρια ακόλουθούς της αργά το βράδυ της Τρίτης, προσθέτοντας: «Θα ψηφίσω την Καμάλα Χάρις και τον (υποψήφιο αντιπρόεδρο) Τιμ Γουόλζ στις προεδρικές εκλογές του 2024».

«Νομίζω ότι είναι μια σταθερή, ταλαντούχα ηγέτης και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα σε αυτή τη χώρα εάν μας οδηγεί η ηρεμία και όχι το χάος».

Οπως σημείωσε ο Guardian, στη δήλωσή της η Σουίφτ ενθάρρυνε τους θαυμαστές της να εγγραφούν για να ψηφίσουν.

Κάποιοι από τους θαυμαστές της Σουίφτ είχαν ήδη αρχίσει να κινητοποιούνται υπέρ της Χάρις, σύτμφωνα με τον Guardian. Ο Συνασπισμός Swifties for Kamala ξεκίνησε επίσημα στα τέλη Αυγούστου, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 138.000 δολάρια για την υποψήφιa των Δημοκρατικών.

Η εκστρατεία του Τραμπ απέρριψε την υποστήριξη της Σουίφτ, με την εκπρόσωπο Καρολάιν Λέβιτ να λέει: «Αυτό είναι μια άλλη απόδειξη ότι το κόμμα των Δημοκρατικών δυστυχώς έχει γίνει κόμμα των πλούσιων ελίτ» Αμέλησε να συμπληρώσει πόσο πολύ ήθελε ο Τραμπ την υποστήριξη της τραγουδίστριας.

Ερωτηθείς για την υποστήριξη της Σουίφτ στην Χάρις, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ματ Γκάετς είπε: «Λατρεύω τα τραγούδια της, αλλά θέλω να ζω σε έναν κόσμο όπου οι φιλελεύθεροι κάνουν τέχνη και οι συντηρητικοί τους νόμους και τις πολιτικές».

Ισως, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ να μην είναι τόσο αδιάφορος για το θέμα όσο θέλει το επιτελείο του να δείχνει.

Από τη μια οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι αμερικανοί ψηφοφόροι σε μεγάλο βαθμό δεν ενδιαφέρονται για το τι πιστεύει το Χόλιγουντ για την πολιτική, όπως έγραψαν οι λονδρέζικοι Times.

Από την άλλη, η Τέιλορ Σουίφτ δεν είναι απλώς μια διασημότητα, αλλά η στυλοβάτης μιας ολόκληρης ποπ κουλτούρας, η οποία έχει γίνει από μόνη της η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό ότι η τεράστια δικομματική βάση θαυμαστών της Σουίφτ περιλαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες που τη λατρεύουν. Σε μια εκλογή που μπορεί να αποφασιστεί από μόλις λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφους σε μια χούφτα πολιτείες, η υποστήριξή της για την Κάμαλα Χάρις έχει τη δυνατότητα να κάνει μια κρίσιμη διαφορά.

♦ Διαβάστε: Μπορεί η Τέιλορ Σουίφτ να κρίνει την προεδρία;

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, έχει πρόβλημα να προσελκύσει γυναίκες ψηφοφόρους. Η υποστήριξη της Σουίφτ στην αντίπαλό του σίγουρα θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Είναι ενδεικτικό ότι η 34χρονη τραγουδίστρια υπέγραψε την ανακοίνωσή της ως «Taylor Swift, Childless Cat Lady» (Τέιλορ Σουίφτ, μια γυναίκα χωρίς παιδιά, αλλά με γάτες), σύμφωνα με τους Times, μια σαφής αναφορά στα προσβλητικά σχόλια που έκανε για τις γυναίκες των Δημοκρατικών ο Τζέι Ντι Βάνς, υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2018 η Σουίφτ υποστήριξε τους Δημοκρατικούς στο Τενεσί. Ο εκλεκτός της υποψήφιος για τη Γερουσία έχασε, δείχνοντας τα όρια της παρέμβασης των διασημοτήτων.

Στο ντοκιμαντέρ του 2020, «Miss Americana», η Σουίφτ έκλαψε στην κάμερα και είπε ότι ένιωθε υποχρεωμένη να μιλήσει εναντίον των Ρεπουμπλικανών. «Πρέπει να είμαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε ενώ συζητούσε το θέμα με την οικογένειά της. Τελικά, τότε, υποστήριξε ανοιχτά τον Τζο Μπάιντεν.

Οι εικασίες για το αν η Σουίφτ θα υποστήριζε την Χάρις διογκώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η ίδια αποφάσισε να τερματίσει την αγωνία. Ενώ παρότρυνε τους οπαδούς της να κάνουν τη δική τους έρευνα και να ψηφίσουν, έγραψε: «Εκανα την έρευνά μου και έκανα την επιλογή μου».