Καπνός υψώνεται μετά από ρωσικό πλήγμα στην πόλη του Χαρκόβου, την Τρίτη | Kharkiv Regional Prosecutor's Office/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Χάρκοβο: Ενισχύσεις στέλνουν οι Ουκρανοί – ο Ζελένσκι ακύρωσε ταξίδι στην Ιβηρική

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στα βορειοανατολικά και καταλαμβάνουν τμήμα του Βοβτσάνκ, μίας πόλης πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα, ο ουκρανός πρόεδρος δεν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπου θα υπέγραφε αμυντικές συμφωνίες
Protagon Team

Οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν θέσεις εντός της ουκρανικής, μεθοριακής πόλης του Βοβτσάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία και οι συγκρούσεις εκεί την Τετάρτη, είναι σφοδρές, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.

Η κατάληψη της πόλης σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα, θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εδαφική επιτυχία από τότε που ξεκίνησε την επιδρομή στην περιοχή του Χαρκόβου την Παρασκευή, ανοίγοντας νέο μέτωπο και αναγκάζοντας το Κίεβο να αποστείλει ενισχύσεις.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο εχθρός καταλαμβάνει θέσεις στους δρόμους της πόλης του Βοβτσάνσκ», δήλωσε ο Ολέξι Χαρκίβσκι, ο αρχηγός της αστυνομίας περιπολίας στο Βοβτσάνσκ, μέσω Facebook.

Το απόγευμα της Τετάρτης, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «απώθησαν μερικώς» τους Ρώσους από την πόλη.

Σε ανακοίνωση του για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι μαίνονταν ενεργές πολεμικές συγκρούσεις στο βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της πόλης και συνολικά αποκρούσθηκαν 19 ρωσικές επιθέσεις.

Την Τρίτη, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι μετακινεί στρατεύματα από τις θέσεις που κατείχαν στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου, λόγω των σφοδρών πυρών από τις ρωσικές δυνάμεις, που σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω τους.

«Σε ορισμένους τομείς στις περιοχές Λουκιάντσι και Βοβτσάνσκ, μονάδες μετακινήθηκαν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις εξαιτίας εχθρικών πυρών και επιθέσεων, προκειμένου να διαφυλάξουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και να αποφύγουμε απώλειες», ανέφερε η ανακοίνωση του ουκρανικού επιτελείου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κίριλο Μπουντάνοφ, υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σταθεροποιούν σταδιακά την κατάσταση στο Χάρκοβο, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στη Σούμι.

Κάτοικοι του Βοβτσάνκ που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την πόλη, καταφθάνουν στο κέντρο παραμονής τους σε ασφαλές σημείο – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Την Τετάρτη, η Ουκρανία ανακοίνωσε την αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή του Χαρκόβου.

«Επιπλέον δυνάμεις αναπτύχθηκαν, έφεδροι είναι διαθέσιμοι», ανακοίνωσε στο Facebook ο εκπρόσωπος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σεργκίι Νικιφόροφ, ύστερα από συνάντηση μεταξύ του ουκρανού προέδρου και του αρχηγού των ουκρανικών δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι.

Επιπλέον, από την Παρασκευή, που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στην περιοχή, οι ουκρανικές υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, έχουν απομακρύνει 8.000 κατοίκους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, ηλικιωμένους, άτομα περιορισμένης κινητικότητας, αναπήρους και παιδιά.

Μόσχα: Καταλάβαμε τρία ακόμα χωριά

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι ο ρωσικός στρατός πήρε υπό τον έλεγχό του δύο ακόμα οικισμούς στην περιοχή του Χαρκόβου, το Χλίμποκε και το Λουκιάντσι, και το Ρομπότινε στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Τα δύο χωριά του Χαρκόβου, που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είναι στα νότια αρκετών κοινοτήτων που έχουν ήδη καταληφθεί από τους Ρώσους αυτές τις τελευταίες ημέρες, σε μια ένδειξη ρωσικής προέλασης στην περιοχή.

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε επίσης ότι ανακατέλαβε το χωριό Ρομπότινε στα νότια, που έχει καταστραφεί πλήρως, μια κοινότητα-σύμβολο διότι ήταν μια από τις λίγες ουκρανικές κατακτήσεις κατά την αντεπίθεση το καλοκαίρι του 2023.

Τα ρωσικά στρατεύματα «απελευθέρωσαν πλήρως το χωριό Ρομπότινε στην περιοχή της Ζαπορίζια», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφερόμενο στην κοινότητα αυτή που ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία τον Αύγουστο του 2023 ύστερα από τρομερή μάχη.

Ο ουκρανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Ρομπότινε τον Φεβρουάριο του 2024 για να στηρίξει τα στρατεύματα.

Ο ρωσικός στρατός έχει επίσης εντείνει την πίεση αυτούς τους τελευταίους μήνες στα ανατολικά, κυρίως γύρω από την πόλη Τσάσιβ Γιαρ και την περιοχή της Αβντιίβκα, μια πόλη που κατακτήθηκε τον Φεβρουάριο από τη Ρωσία ύστερα από ιδιαίτερα αιματηρές μάχες.

Ο Ζελένσκι ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο ουκρανός πρόεδρος ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του.

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή να αναβληθούν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό για τις επόμενες ημέρες και να οριστούν νέες ημερομηνίες», έγραψε στο Facebook ο Νικιφόροφ.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο Ζελένσκι ανέβαλε επίσκεψή του στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε επρόκειτο να παραθέσει δεξίωση και δείπνο προς τιμήν του Ζελένσκι στις 17 Μαΐου.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο επίσης να υπογράψει μια διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον Πέδρο Σάντσεθ έπειτα από κοινή διακήρυξη του ΝΑΤΟ τον περασμένο χρόνο.