Αστυνομικοί και διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια του | REUTERS/Valentyn Ogirenko
Επικαιρότητα

Χάρκοβο: Διπλό χτύπημα των Ρώσων σε παραλίμνιο θέρετρο – έξι νεκροί και 27 τραυματίες

Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν τους πολίτες που έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους στις όχθες της λίμνης και ξαναχτύπησαν όταν είχαν φτάσει οι διασώστες. Σε άλλο σημείο της περιφέρειας, σκότωσαν άλλους πέντε αμάχους
Protagon Team

Οι ουκρανοί πολίτες έπαιρναν μία ανάσα από τη φρίκη του πολέμου, κάνοντας την κυριακάτικη βόλτα τους στις όχθες μίας λίμνης του Χαρκόβου, όπου βρίσκεται ένα συγκρότημα από ξύλινα σπιτάκια, όταν έπεσε ο πρώτος πύραυλος, προερχόμενος από το γειτονικό Μπέλγκοροντ, σκορπώντας τον θάνατο.

Είκοσι λεπτά αργότερα, αφού είχαν φτάσει οι διασώστες και προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες, οι Ρώσοι έστειλαν και δεύτερο πύραυλο για να τους αποτελειώσουν.

Ο απολογισμός είναι τουλάχιστον έξι νεκροί, ανάμεσά τους και μία έγκυος, ένας αγνοούμενος και 27 τραυματίες.

«Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένας αστυνομικός και ένας οδηγός ασθενοφόρου που έσπευσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μετά την πρώτη επίθεση», ανακοίνωσε η εισαγγελία στο Χάρκοβο, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι «για άλλη μια φορά» κατέφυγαν στη φονική τακτική των διαδοχικών πληγμάτων.

Η ίδια τοποθεσία έγινε στόχος 20 λεπτά μετά την άφιξη των δυνάμεων της τάξης και των διασωστών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι πραγματοποιεί διπλά πλήγματα, που συνίστανται στον βομβαρδισμό ενός μέρους μια πρώτη φορά και ακολουθεί μια δεύτερη, όταν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έχουν φτάσει στο σημείο.

Διασώστες στέκονται δίπλ ασε ένα πτώμα, στις όχθες της λίμνης – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Λίγο αργότερα, πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν από βολές πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών εναντίον των χωριών Νοβοοσινόβε και Κιβσαρίβκα, δήλωσε ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου, Ολεχ Σινεχούμποφ.

«Οι Ρώσοι τρομοκρατούν τον πληθυσμό»

Ο ρωσικός στρατός επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας «δύο Patriot για το Χάρκοβο», αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που, όπως είπε, θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση.

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν κατάφεραν το 2022 να καταλάβουν την περιφέρεια του Χαρκόβου. Όμως πολύ πρόσφατα, άνοιξαν ένα νέο μέτωπο εκεί με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο εχθρός κατάφερε να προωθηθεί πέντε έως 10 χιλιόμετρα κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων πριν τον σταματήσουν οι Ουκρανοί, είπε ο ουκρανός πρόεδρος την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.