Τα επόμενα βήματα μετά την αποχώρηση των εννέα βουλευτών της λεγόμενης «ομάδας Αχτσιόγλου» (οι «6+6») από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να περιγράψει το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας ο οποίος προορίζεται για να ηγηθεί της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα συγκροτηθεί. Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζεται η οργανική εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ –το Σάββατο ουσιαστικά διαλύθηκε η Νεολαία του κόμματος.
«Αυτή τη στιγμή κάνουμε όλα τα βήματα με σταθερό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε. Θέλουμε να κάνουμε σταθερά βήματα ώστε η νέα προσπάθεια που κάνουμε να συγκροτηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε σε συνέντευξή του στο Mega.
Oσον αφορά τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να ηγείται της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας τόνισε πως «θα με ενδιέφερε, όπως θα με ενδιέφερε να δω κάποιον/α άλλον/η σε αυτή τη θέση. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα και συλλογικά να προχωρήσουμε μπροστά. Μόνο έτσι μπορούμε να εκφράσουμε την αγωνία των Αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων που βλέπουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο. Πρέπει να υπάρχει πολιτική έκφραση, με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και μαχητικότητα», προσέθεσε.
Ο ίδιος δήλωσε, πως το όνομα που θα δοθεί στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα –την ένατη (!) που θα έχει η παρούσα Βουλή– θα έχει πολιτικό πρόσημο.
Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «δύσκολη και επώδυνη απόφαση».
«Πετραδάκι πετραδάκι τον χτίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 20 χρόνια. Οσοι φύγαμε πήραμε μία πολύ δύσκολη και επώδυνη απόφαση. Ήταν μία απόφαση αναγκαία και επιβεβλημένη», είπε. «Αυτό που βλέπαμε το τελευταίο διάστημα και με την εκλογή της νέας ηγεσίας ήταν ένας εκφυλισμός του χώρου και είναι ακόμα, και αυτό αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Έπρεπε να βάλουμε φραγμό σε αυτό, γιατί έχουμε μία ευθύνη. Οι διαφορές μας πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο», εξήγησε ο κ. Χαρίτσης.
«Ακούσαμε το τελευταίο διάστημα τον κ. Κασσελάκη με τις θέσεις του στα εργασιακά ή το Παλαιστινιακό ή τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πολιτική – ο Μεσσίας, ο ηγέτης που αδιαμεσολάβητα πάει στον λαό, δεν υπάρχουν όργανα, διαδικασίες, δημοκρατικές λειτουργίες. Όλα αυτά είναι ξένα προς την Αριστερά», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Δεν το κάναμε όλο αυτό για τις καρέκλες. Εάν θέλαμε απλά και μόνο καρέκλες θα μπορούσαμε να δεχτούμε τις θέσεις που μας προτάθηκαν, να κάτσουμε σιωπηλά και να βλέπουμε να εκφυλίζεται ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χαρίτσης επέμεινε πως το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, αλλά βαθιά πολιτικό.
«Έχει να κάνει με τον τρόπο που ασκείται η πολιτική από τον σημερινό αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και την ηγετική του ομάδα, από τις θέσεις που εκφράζει και το αν μπορεί να παρουσιάσει ένα πειστικό πολιτικό σχέδιο που να πείθει αυτή τη στιγμή την κοινωνία. Είδαμε το τελευταίο διάστημα μία πλήρη διάλυση του τρόπου που κάναμε πολιτική όλα αυτά τα χρόνια», εξήγησε.
Ακόμη, ανέφερε ότι οι μετρήσεις δείχνουν πως ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική μόνο με συνθήματα και ατάκες. Χρειάζεσαι πολιτικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα όταν έχεις μία κοινωνία που νιώθει να ασφυκτιά γιατί βλέπει την μονοκρατορία Μητσοτάκη και δεν υπάρχει από την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο ένα αντίπαλο δέος, που να μπορεί πειστικά να απαντήσει στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να υπάρχει μία σοβαρή πολιτική συγκρότηση, ένα σχέδιο μαζί με την κοινωνία», είπε.