Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλά στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, την Κυριακή | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime
Επικαιρότητα

Χαρίτσης: «Η πολιτική επιστρέφει – υπάρχει άλλος δρόμος»

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, στην ομιλία του στο κλείσιμο της τριήμερης Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης, είπε ότι κλείνει το πρώτο στάδιο της συγκρότησης του κόμματος και ότι η επόμενη φάση θα έχει κρίσιμο και κομβικό σταθμό την κάλπη των ευρωεκλογών
Protagon Team

«Υπάρχει άλλος δρόμος, η ιστορία δεν τελείωσε, η πολιτική δεν ξόφλησε. Τίποτα δεν τελείωσε. Όλα τώρα ξεκινάνε», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, στην ομιλία του στο κλείσιμο της τριήμερης Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης.

Κάνοντας απολογισμό του τριημέρου ανέφερε: «Η Νέα Αριστερά κλείνει την πρώτη φάση της συγκρότησής της. Αυτούς τους τρείς σχεδόν μήνες έγιναν πολλά, πολύ γρήγορα. Μπήκαμε σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη διαδικασία. Το είπαμε και το καταφέραμε: Η πολιτική επιστρέφει! Ακούσαμε πολιτικές ομιλίες, με αισιοδοξία, προβληματισμό με έναν όμως κοινό στόχο: Η Νέα Αριστερά να μεγαλώσει, να κάνουμε τη Νέα Αριστερά το μεγάλο ανοιχτό και ευρύχωρο σπίτι.

Για εκείνους που δεν υποκύπτουν στον εκφυλισμό και στην απογοήτευση. Που θέλουν να παλέψουν, να δημιουργήσουμε μαζί την ενναλακτική απέναντι στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη που προβάλλει σαν μονόδρομος. Ακουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις. Τις προτάσεις, τις συμβολές, τις διαφωνίες. Αυτός είναι ο πλούτος στην Αριστερά. Να συζητάμε, να συνθέτουμε».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα είπε: «Αυτό που προέχει τώρα, στη επόμενη φάση της Νέας Αριστεράς που θα έχει κρίσιμο και κομβικό σταθμό την κάλπη των ευρωεκλογών, είναι να μετατρέψουμε τη Νεά Αριστερά στο μεγάλο σπίτι. Να σπάσουμε την λογική της αποχής και της ιδιώτευσης. Για να το κάνουμε αυτό δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε αριστεροί. Όχι να τα πούμε όλα, εξαντλητικά.

Οφείλουμε να δώσουμε περιεχόμενο. Να μιλήσουμε για το πως θα ζήσουμε καλύτερα. Να μιλήσουμε για τη στεγαστική κρίση, για την στήριξη της μισθωτής εργασίας, για τους νέους αγρότες και την κλιματική κρίση, για τα δημόσια αγαθά, το ισχυρό κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία για τις ανισότητες, την ακρίβεια, την αναδιανομή.

Από Δευτέρα ξεκινάμε με τη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου μέσα και έξω από την βουλή. Για αυτά πρέπει να μιλήσουμε και να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Από αύριο όλες και όλοι που βρεθήκαμε εδώ στην Συνδιάσκεψη μας και οι χιλιάδες συντρόφισσες και σύντροφοι, οι φίλες και οι φίλοι που μας παρακολουθούν να μπούμε στην μάχη για τις ευρωεκλογές. Για τη ζωή που μας αξίζει».

Νωρίτερα, τα στελέχη του κόμματος είχαν μιλήσει με στοιχεία αυτοκριτικής αλλά και κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Τσακαλώτος: «Ανοικτοί στα κινήματα και στους νέους»

Την αυτοκριτική με τις προτάσεις του για το αύριο συνέδεσε στην τοποθέτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας σε προσωπικούς τόνους, επισήμανε δύο στοιχεία αυτοκριτικής που πρέπει να αποφευχθούν στο νέο εγχείρημα.

Είπε ο κ. Τσακαλώτος: «Το ένα στοιχείο αυτοκριτικής, είναι ότι μετά το 2019 και ενώ έβλεπα τις φοβερές επιθέσεις σε συντρόφους όπως τον Βούτση, τον Σκουρλέτη, τον Φίλη, κλπ., δεν έκανα αρκετά για να προστατεύσω τους συντρόφους. Γιατί; Μήπως γιατί είχα αποδεχθεί τον αρχηγισμό και τον κυβερνητισμό; Όχι. Δεν ήταν αυτό. Και έγραψα, και μιλήσαμε, αλλά δεν κάναμε αρκετά και όχι μόνο δεν υπονόμευσα, αλλά λογοκρίθηκα. Μας έλεγαν ότι δεν θα μας βγει σε καλό, να μην βάζουμε θέματα λειτουργίας του κόμματος.

Πρέπει να πάμε συναινετικά στην συγκρότηση του οργάνου και στα κείμενα που θα εγκρίνουμε, αλλά αφού τα συζητήσουμε. Το δεύτερο στοιχείο της αυτοκριτικής: θεωρητικά έχω γράψει πάρα πολλά για τα κινήματα. Ρωτάω: την προηγούμενη περίοδο, κάναμε αρκετά για τα κινήματα; Κάναμε την κριτική ότι διεύρυνση δεν γίνεται παίρνοντας πρόσωπα από άλλους χώρους, αλλά διεύρυνση είναι να κάνεις δουλειά μυρμηγκιού στα κινήματα. Κάναμε όμως αρκετά; Στο εξής θα πρέπει να χτίσουμε ένα κόμμα, που θα αντιμετωπίζουμε με εσωτερική αλληλεγγύη τα κινήματα και αφού τα ενσωματώσουμε στον κορμό μας».

Ακολούθως είπε ότι είναι κρίσιμο το τι θα κάνει το κόμμα στις ευρωεκλογές – και πρόσθεσε: «Στις ευρωεκλογές θα κατέβουμε ως μία ευρωπαϊκή δύναμη. Όχι όμως σαν μια ευρωπαϊκή δύναμη που ξεχνά την σημερινή Ευρώπη, που δεν κάνει τίποτε για τη Γάζα, για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, που επιστρέφει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Το πρόγραμμά μας πρέπει να έχει ορισμένες αιχμές. Πρέπει να φτιάξουμε ψηφοδέλτιο που να δείχνει ότι είμαστε ανοικτοί στα κινήματα και σε νέους ανθρώπους, ότι δεν είμαστε μόνο η συνέχεια, αλλά το νέο. Τέλος, πρέπει να μιλήσουμε με τον κόσμο και για τον κόσμο και να τους δώσουμε χώρο στους νέους ανθρώπους και να τους ακούσουμε. Βασικός ρόλος ενός αριστερού κόμματος είναι να φτιάχνει στελέχη. Να φτιάξουμε λοιπόν στελέχη για τον κόσμο και για τα κινήματα».

Ηλιόπουλος: «Να βγούμε με το κεφάλι ψηλά»

«Αυτό που πετύχαμε στο τριήμερο είναι ένα μικρός άθλος», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε:

«Βρισκόμαστε σε κρίση, το τριήμερο είναι ένα κάλεσμα και μία επισήμανση ότι στον κόσμο της Αριστεράς δεν αξίζει η απαξίωση που ζει το τελευταίο διάστημα. Να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία που θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά από τις ευρωεκλογές. Να δείξουμε ότι η Νέα Αριστερά δεν είναι μία εφήμερη κίνηση, αλλά μία δύναμη που ήλθε για να ριζώσει, ώστε να έχουμε τον χρόνο να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα».

Σημείωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία. Να ξέρουμε ότι στην πολιτική, το ένα είναι να εκφράζεις και το άλλο είναι να συγκροτείς. Δουλειά μας είναι να ξανασυγκροτήσουμε τον λαό της Αριστεράς. Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι μπορεί να είναι μαχητική μειοψηφία. Βρισκόμαστε σε περίοδο ήττας. Προφανώς υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά ίσως χρειαστεί να περάσουμε μία έρημο. Στην Ελλάδα δεν θα υπάρξουν Νέοι Εργατικοί – όπως στην Αγγλία της Θάτσερ – στην Ελλάδα θα υπάρξει αριστερά. Μιλάμε για την επανασύσταση της Αριστεράς.

Χρειαζόμαστε ρήξη με την πολιτική της εκφώνησης. Πολιτική δεν κρίνεται από το να τα λες καλά, η πολιτική είναι η διαμόρφωση των συσχετισμών δύναμης. Αν δεν συγκροτήσουμε μπλοκ και συσχετισμούς δύναμης, δεν υπηρετούμε τη πολιτική. Οι οργανώσεις δεν είναι φόρουμ τηλεοπτικού σχολιασμού, πρέπει να είναι μάχιμες μονάδες. Τέλος να βρεθεί ο κόσμος της εργασίας στο προσκήνιο. Το να είσαι συνδικαλιστής δεν είναι εύκολο, στο προηγούμενο διάστημα ήταν τιμωρία. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δίνουν μάχες. Η πολιτική μας δεν μπορεί να χωρά την αυτοδικαίωση. Η αυτοκριτική μας πρέπει να φανεί στη πράξη. Αν κρατάω ένα στοιχείο από το παρελθόν, είναι ότι όταν παίχτηκαν μεγάλα στοιχήματα, δεν κρυφτήκαμε, μπήκαμε στη μάχη. Θέλω μία αριστερά που θα μπαίνει στη μάχη και θα υπηρετεί τον κόσμο, γιατί αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης».