«Πότε λες;» εμφανίζεται να λέει ο Αλέξης Τσίπρας στον Αλέξη Χαρίτση, αν και πρώτα θα δουν τις δημοσκοπήσεις | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Χαρίτσης: Ετοιμοι για εκλογές και τον Μάιο – τις δημοσκοπήσεις περιμένουν στο Μαξίμου

Τις μετρήσεις του Μαρτίου περιμένουν στο κυβερνητικό επιτελείο. Πότε θα πάρει την τελική του απόφαση ο Πρωθυπουργός που εν τω μεταξύ γίνεται αποδέκτης εισηγήσεων για τετραπλές κάλπες τον Μάιο
Protagon Team

Ειμαστε έτοιμοι για εκλογές ακόμα και τον Μάιο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας  δέχεται πιεστικές εισηγήσεις να πάει σε τετραπλές κάλπες.

Στην Κουμουνδούρου πάντως, υπάρχουν και οι φωνές που συνιστούν ψυχραιμία και αναμονή μέχρι την ψήφιση των λεγόμενων κοινωνικών νομοσχεδίων (προστασία α’ κατοικίας, 120 δόσεις κτλ), ώστε να «τσιμπήσει» δημοσκοπικά το κυβερνών κόμμα.

Κατά πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει την τελική του απόφαση για τον χρόνο των εκλογών, περί τον Απρίλιο, όταν δηλ. θα έχει στα χέρια του πλήρη δημοσκοπική εικόνα.

Και μπορεί ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης να εμφανίζεται αισιόδοξος -βάσει  δικών του ερευνών- για το κλείσιμο της «ψαλίδας« με τη Νέα Δημοκρατία, την αισιοδοξία αυτή ωστόσο δεν συμμερίζονται άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου (ανάμεσα τους και ανώτατα) που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα  με το θέμα εκλογές.

Ο,τι και αν γίνει τελικά, ο αρμόδιος υπουργός Αλέξης Χαρίτσης διαβεβαίωσε πως ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών είναι πανέτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

«Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει και θα είναι έτοιμο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Θα είμαστε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα και αυτό περιλαμβάνει αφενός την τεχνική προετοιμασία γι’αυτό άλλωστε έχουμε ξεκινήσει εδώ και μήνες τη διαδικασία για την προμήθεια όλου του αναγκαίου εκλογικού υλικού και μάλιστα κάποιοι βγήκαν και μας κατηγόρησαν για αυτό. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει η ελληνική Πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση να δίνει το σήμα της έγκαιρης προετοιμασίας για τόσο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όπως η ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογικών αναμετρήσεων», σημείωσε σε δηλώσεις του στον «Real FM» για να προσθέσει:

«Πέρα από το τεχνικό κομμάτι, υπάρχουν και θεσμικές βελτιώσεις που είναι απαραίτητες και γι’αυτό καταθέσαμε στη Βουλή  νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και μια σειρά από βελτιώσεις του εκλογικού νόμου για να μπορέσει να τρέξει η εκλογική διαδικασία πιο ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα.

»Πρόκειται για βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με ζητήματα περισσότερο διαδικαστικά της εκλογικής διαδικασίας αλλά και μια σειρά από προβλήματα που είχαν ανακύψει, με προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, οι οποίες δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ως προς το εκλέγεσθαι.

»Είναι χρέος όλων μας και στέλνω αυτό το μήνυμα και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τοποθετούμαστε με μια θεσμική σοβαρότητα. Οι εκλογές θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τεχνικά και θεσμικά. Δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα για τριπλές εκλογές, απάντησε ως εξής:

«Δεν λέμε ότι είναι κάτι εύκολο, σε καμία περίπτωση. Η προσπάθεια που έχουν κάνει τα στελέχη και η συνεργασία με την εταιρεία που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία και οι προσομοιώσεις που έχουμε τρέξει ήδη, δείχνουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά».

Αναφερόμενος εξάλλου στο νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αθρόες ελληνοποιήσεις, υποστήριξε πως «η προσπάθεια που κάνουμε έχει στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμενικού, διάφανου συστήματος για την απόδοση ιθαγένειας σε εκείνες τις κατηγορίες συμπολιτών μας, που, βάσει του Συντάγματος και του νόμου, το δικαιούνται και όχι φυσικά τις αθρόες “ελληνοποιήσεις”, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, τέλος, ο κ. Χαρίτσης συνέστησε «μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με αυτό το ακανθώδες ζήτημα, από τη στιγμή, μάλιστα, που αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει το θέμα, μετά το 2001, οπότε και δόθηκε συνταγματικά η δυνατότητα για κάτι τέτοιο».

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με διαρροές στον Τύπο και ανακοινώσεις, «επιχείρησε να προεξοφλήσει το περιεχόμενο της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου, την ώρα που οι εργασίες της διακομματικής επιτροπής με τη συμμετοχή επιστημόνων εγνωσμένου κύρους βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να εκπονηθεί το πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της νομοθετικής ρύθμισης».