Η Κάμαλα Χάρις ικανοποίησε το αίτημα πολλών, ανάμεσά τους και του Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας την πρώτη της συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι από τότε που αποχώρησε από την προεδρική κούρσα ο Τζο Μπάιντεν.
Μιλώντας στη δημοσιογράφο Ντάνα Μπας του CNN, η αμερικανή αντιπρόεδρος εξήγησε για πρώτη φορά εκτενώς τις θέσεις της σε επίμαχα θέματα και κυρίως γιατί αυτές έχουν αλλάξει σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως το Mεταναστευτικό και η υδραυλική ρωγμάτωση (fracking).
Η Χάρις είπε ότι οι αξίες της δεν έχουν αλλάξει, αλλά ότι η θητεία της στον Λευκό Οίκο της επέτρεψε να δει ορισμένα θέματα από μία άλλη οπτική γωνία και να λάβει περισσότερες πληροφορίες.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, η Χάρις δήλωσε επίσης ότι θα διόριζε έναν Ρεπουμπλικανό στο υπουργικό της συμβούλιο, ώστε να έχει και μία άλλη φωνή στην κυβέρνησή της η οποία θα την βοηθήσει να έχει μία πιο σφαιρική άποψη, κάτι που επιδιώκει σε όλη της την καριέρα.
Είπε επίσης ότι δεν θα άλλαζε την πολιτική του Μπάιντεν για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ και επανέλαβε την έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Απαντώντας στην αναμενόμενη ερώτηση για την αμφισβήτηση της φυλετικής της ταυτότητας από τον Τραμπ, απάντησε με τον ίδιο τρόπο που απαντούσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε επιθέσεις του για το πιστοποιητικό γέννησής του: «Τα ίδια, παλιά και κουρασμένα σχόλια. Επόμενη ερώτηση, παρακαλώ».
Στην κοινή της συνέντευξη στη Σαβάνα της Τζόρτζια, μία κρίσιμη πολιτεία, με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της, Τιμ Γουόλζ, η Χάρις άνοιξε τα χαρτιά της για την προεδρία και είπε ότι την πρώτη ημέρα της στον Λευκό Οίκο, προτεραιότητά της θα ήταν η στήριξη της μεσαίας τάξης.
Επικριτές της έγραψαν στο Twitter ότι η απάντησή της ήταν πολύ ασαφής. Από την άλλη βέβαια, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Τραμπ είπε ότι θα γινόταν δικτάτορας για μία ημέρα και θα έκανε άπειρες γεωτρήσεις…
Ακριβώς όπως έκανε και πριν από μια εβδομάδα στο συνέδριο των Δημοκρατικών, η αντιπρόεδρος ήταν άνετη και συγκροτημένη, σταθερή και όχι θεαματική, κάνοντας αρκετά για να ξεπεράσει τον πήχη και χωρίς να κάνει κακό στον εαυτό της, γράφει ο Ντέιβιντ Σμιθ στον Guardian.
«Η Χάρις μετέτρεψε την πολυδιαφημισμένη πρώτη συνέντευξη ως υποψήφια σε μια στάση που σύντομα θα ξεχαστεί στο μονοπάτι της προεκλογικής εκστρατείας».
Και αν πιστέψει κανείς ότι οι αναποφάσιστοι και μετριοπαθείς ψηφοφόροι προτιμούν υποψηφίους με τους οποίους θα ήθελαν να πιουν μια μπίρα παρέα, το δίδυμο Χάρις-Γουόλζ κερδίζει σαφώς τις εντυπώσεις σε σχέση με τον Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς.
Σε σχέση με τον Τζο Μπάιντεν, που σε κάθε του φράση, οι Δημοκρατικοί αγωνιούσαν και οι Ρεπουμπλικανοί ήλπιζαν ότι θα κάνει γκάφα, η Χάρις ήταν μία αναζωογονητική παρουσία, γράφει ο Guardian.
Στα 27 λεπτά της συνέντευξης, η Χάρις επαίνεσε τον αμερικανό πρόεδρο και τις πολιτικές του, όπως έχει κάνει σε κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα.
Εξηγώντας την αλλαγή της στάσης της στην αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου, στην οποία ήταν αντίθετη πριν γίνει αντιπρόεδρος, είπε ότι είναι πεπεισμένη ότι μπορούν να εφαρμόσουν μία πράσινη οικονομία χωρίς να απαγορέψουν το fracking.
Στο θέμα των συνόρων, στο οποίο ο αντίπαλός της της επιτίθεται επανειλημμένα, η Χάρις είπε ότι οι δύο θητείες της ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας είναι ενδεικτικές της θέσης της. Τότε, είχε ασκήσει διώξεις εναντίον διεθνών εγκληματικών οργανώσεων, που διακινούν όπλα, ανθρώπους και ναρκωτικά και τόνισε ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται.
Όπως γράφει ο Guardian, στην ουσία η Χάρις άλλαξε τη στάση της σε κάποια θέματα ή την έκανε λιγότερο σαφή για να κερδίσει ψηφοφόρους στις κρίσιμες πολιτείες, που θα αποφασίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Απευθυνόμενη σε ένα εθνικό ακροατήριο και όχι σε μια προεκλογική συγκέντρωση, η Χάρις φρόντισε επίσης να μην αποξενώσει τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς που υποστήριξαν τη Νίκι Χέιλι και δεν ενθουσιάζονται με τον Τραμπ.
«Θέτω υποψηφιότητα επειδή πιστεύω ότι είμαι το καλύτερο πρόσωπο για να κάνω αυτή τη δουλειά αυτή τη στιγμή για όλους τους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου», είπε χαρακτηριστικά.
Σε γενικές γραμμές, σημειώνει ο Guardian, ήταν μία «ασφαλής» συνέντευξη, που απέφυγε τις παγίδες και τη ρητορική η οποία πιθανώς θα έδιωχνε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.