Η Κάμαλα Χάρις στο αρχηγείο της εκστρατείας της στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουεαρ, τη Δευτέρα | Erin Schaff/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Χάρις: Τυπική διαδικασία το χρίσμα – τη στηρίζουν οι περισσότεροι εκλέκτορες

Μετά το πράσινο φως από τη Νάνσι Πελόζι, η αμερικανή αντιπρόεδρος εξασφάλισε την πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Ρεκόρ δωρεών για την υποψηφιότητά της: $81 εκατ. σε μία ημέρα
Protagon Team

Η Κάμαλα Χάρις εξασφάλισε, τη Δευτέρα, τις ψήφους της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων που θα συμμετέχουν στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, με τη βοήθεια της Νάνσι Πελόζι, και «ανυπομονεί», όπως είπε, να αποδεχθεί και επίσημα το χρίσμα του κόμματος για την υποψηφιότητά της.

Η αμερικανή αντιπρόεδρος ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα,  το πρωί της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) πως είναι «υπερήφανη» διότι «εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να γίνει η υποψήφια» του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο συνέδριο της παράταξης —συνολικά είναι κάπου 3.900— έχουν εκφράσει πλέον την πρόθεσή τους να την υποστηρίξουν.

«Ανυπομονώ να μπορέσω σύντομα να αποδεχθώ επίσημα» το χρίσμα, σημείωσε η Χάρις σε ανακοίνωσή της.

«Όταν ανακοίνωσα την εκστρατεία μου για την προεδρία, είπα ότι σκόπευα να βγω και να κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα», είπε από το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουεαρ, το οποίο πλέον είναι το αρχηγείο της δικής της εκστρατείας.

«Απόψε, είμαι υπερήφανη που εξασφάλισα την ευρεία υποστήριξη η οποία απαιτείται για να γίνω υποψήφια του κόμματός μας και ως κόρη της Καλιφόρνιας, είμαι υπερήφανη που η αντιπροσωπεία της πολιτείας καταγωγής μου βοήθησε να φτάσουμε το νούμερο που χρειαζόταν. Ανυπομονώ να αποδεχτώ επίσημα την υποψηφιότητα σύντομα».

Λίγο νωρίτερα, η Νάνσι Πελόζι είχε δηλώσει ότι στηρίζει την Χάρις, στη διάρκεια βιντεοκλήσης με τους αντιπροσώπους της Καλιφόρνιας στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Η Πελόζι, η οποία κατάγεται από το Σαν Φρανσίσκο και έχει πολυετή συνεργασία με την Χάρις, ασκεί μεγάλη επιρροή στο κόμμα.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι με την έγκριση της αντιπροσωπείας της Καλιφόρνιας, η Χάρις είχε κερδίσει αρκετούς αντιπροσώπους για να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

Οπως σημείωσε ο Guardian, νωρίτερα τη Δευτέρα, κορυφαίοι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την Χάρις στην προσπάθειά της να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Την Τρίτη, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μεταβαίνει στο Γουισκόνσιν, μία από τις κρίσιμες πολιτείες, καθώς η προεκλογική της εκστρατεία ξεκινά και επίσημα.

Η προεκλογική ομιλία της στο Μιλγουόκι θα είναι η πρώτη από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της.

Μιλώντας στο προσωπικό της εκστρατείας της στο Γουίλμινγκτον την Δευτέρα, επιτέθηκε στον Τραμπ, λέγοντας ότι ξέρει πώς να αντιμετωπίσει «αρπακτικά» και «απατεώνες», λόγω της καριέρας της ως εισαγγελέας στην Καλιφόρνια.

«Ακούστε με λοιπόν όταν λέω ότι γνωρίζω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», είπε για τον αντίπαλό της, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν καταδικασθέντα εγκληματία που κρίθηκε υπεύθυνος για σεξουαλική επίθεση στο πολιτικό δικαστήριο. Σημείωσε επίσης, ότι άλλα δικαστήρια διαπίστωσαν ότι διαπράχθηκε απάτη στην επιχείρησή του, στο φιλανθρωπικό ίδρυμα και στο ιδιωτικό του πανεπιστήμιο.

Η Χάρις στάθηκε επίσης στο επίμαχο ζήτημα των αμβλώσεων, το οποίο είχε αναλάβει προσωπικά εδώ και πολλούς μήνες, δίνοντας ομιλίες σε όλες τις πολιτείες. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι ένα από τα κρισιμότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας και ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν πολλές ψήφους εξαιτίας του.

«Ο αγώνας μας για το μέλλον είναι επίσης αγώνας για ελευθερίες», είπε. «Η σκυτάλη βρίσκεται στα χέρια μας».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος αναρρώνει από τον κορονοϊό στο εξοχικό του σπίτι στο Ντέλαγουεαρ, μίλησε τηλεφωνικά στη συνάντηση της Χάρις με τους εθελοντές και το προσωπικό.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει την Χάρις στον αγώνα της.

Η Κάμαλα Χάρις με τον σύζυγό της, Νταγκ Εμχοφ, χαιρετούν το προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπροέδρου, στο Γουίλμινγκτον – Reuters

Μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα, η Χάρις έσπευσε να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Πολλοί κυβερνήτες την στήριξαν αμέσως δημόσια, συμπεριλαμβανομένων της Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν και του Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνιας, οι οποίοι θεωρούνταν πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Associated Press, η Χάρις είχε εξασφαλίσει 2.668 αντιπροσώπους, πολύ περισσότερους από την απλή πλειοψηφία των 1.976 που απαιτούνταν για να κερδίσει την υποψηφιότητα στην πρώτη ψηφοφορία.

Η έρευνα είναι ανεπίσημη, ανέφερε το AP, καθώς οι Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν τον υποψήφιο της επιλογής τους όταν το κόμμα επιλέξει επίσημα τον υποψήφιο του. Οι αντιπρόσωποι μπορούν ακόμα να αλλάξουν γνώμη πριν από τις 7 Αυγούστου, αλλά κανείς άλλος δεν έλαβε ψήφους στην έρευνα του AP . Μόλις 57 αντιπρόσωποι δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Η Πελόζι, είπε τη Δευτέρα ότι δίνει την «ενθουσιώδη υποστήριξή της» στην προσπάθεια της Χάρις να ηγηθεί του κόμματος.

«Η Κάμαλα Χάρις ως γυναίκα στην πολιτική είναι εξαιρετικά οξυδερκής και έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα μας οδηγήσει στη νίκη τον Νοέμβριο», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Τζέιμ Χάρισον, δεσμεύτηκε ότι το κόμμα θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του έως τις 7 Αυγούστου, για να μην υπάρχουν νομικά προβλήματα στο Οχάιο, πολιτεία με προθεσμία για την επιλογή των υποψηφίων.

Οπως σημειώνει ο Guardian, επόμενο σημαντικό βήμα για την Χάρις είναι να διαλέξει υποψήφιο αντιπρόεδρο.

Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί όλες τις πολιτείες στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας, καθώς απομένουν σχεδόν 100 ημέρες από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η αλλαγή υποψηφίου έδωσε τεράστια ώθηση στους Δημοκρατικούς και όπως σημειώνουν οι αναλυτές, επισκίασε την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, που κυριαρχούσε στα ΜΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα 24ωρο, η Χάρις συγκέντρωσε το ιλιγγιώδες ποσό των 81 εκατ. δολαρίων από δωρεές,  τη στιγμή που στο προεκλογικό ταμείο του Μπάιντεν υπήρχαν 95 εκατομμύρια δολάρια, στα τέλη Ιουνίου.

Εκτός από τους πολιτικούς, στο πλευρό της Χάρις στάθηκαν διασημότητες της κινηματογραφικής και μουσικής βιομηχανίας, από την ράπερ Cardi B μέχρι την ηθοποιό Τζέιμι Λι Κέρτις και την παραγωγό Σόντα Ράιμς, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους για την υποψιότητά της.

«Υπάρχουν ανεξάρτητοι και νέοι που δεν τους άρεσαν οι επιλογές τους και ο Χάρις έχει την ευκαιρία να  κερδίσει τις ψήφους τους», είπε στον Guardian ο Πολ Κέντρικ, εκτελεστικός διευθυντής της δημοκρατικής ομάδας Rust Belt Rising, η οποία κάνει δημοσκοπήσεις στις κρίσιμες πολιτείες, όπως το Γουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια.