Ο Σέρτζιο Ματαρέλα και ο Εμανουέλ Μακρόν αφήνουν λουλούδια στον τάφο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι | REUTERS
Επικαιρότητα

Χάρη στον… Λεονάρντο Ντα Βίντσι τα «ξαναβρήκαν» Γαλλία και Ιταλία

Οι πρόεδροι των δύο χωρών προσκύνησαν τον τάφο του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης σε πύργο της Τουρέν επιβεβαιώνοντας τη φιλία τους, παρά τις εντάσεις των τελευταίων μηνών
Protagon Team

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ενώνει ξανά, 500 χρόνια από τον θάνατό του, Γαλλία και Ιταλία, οι κυβερνήσεις των οποίων, τα έχουν «τσουγκρίσει» επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό μετά από απανωτές προκλήσεις των ιταλών λαϊκιστών.

Στις 2 Μαΐου 1519, ο ζωγράφος και επιστήμονας της Αναγέννησης άφησε την τελευταία του πνοή στον πύργο του Κλος-Λισέ ντ’ Αμπουάζ, στην Τουρέν, τρία χρόνια αφότου προσκλήθηκε στη Γαλλία από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α΄.

Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στον πύργο αυτό και προσκύνησαν τον τάφο του Ντα Βίντσι.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην πόλη, ακόμη και για τους τουρίστες, από τους οποίους ζητήθηκε να επισκεφθούν σήμερα κάποια άλλη τοποθεσία. Το κέντρο του Αμπουάζ ήταν εντελώς έρημο, τα καταστήματα όλα κλειστά και θύμιζε νεκρή πόλη.

Η κόρη του Σέρτζιο Ματαρέλα, Λάουρα μαζί με την Μπριζίτ Μακρόν μπροστά από τον ιταλό και τον γάλλο πρόεδρο στον πύργο Κλος-Λισέ ντ’ Αμπουάζ, στην Τουρέν

Οι πρόεδροι Ματαρέλα και Μακρόν υπογράμμισαν το πόσο ισχυρές είναι οι διμερείς σχέσεις τους, παρά τις εντάσεις. «Η φιλία μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας, την οποία επαναβεβαιώσαμε σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ, είναι απρόσβλητη», τόνισε ο ιταλός πρόεδρος.

Ρώμη και Παρίσι έχουν συγκρουστεί τον τελευταίο χρόνο με αφορμή την παράτυπη μετανάστευση, την υποστήριξη που εξέφρασε η ιταλική κυβέρνηση στα Κίτρινα Γιλέκα, αλλά ακόμη και για τον ίδιο τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, καθώς η Ιταλία κατηγορεί την Γαλλία ότι σφετερίζεται την κληρονομιά του ζωγράφου.

Η κρίση κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο, όταν ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε με ένα ηγετικό στέλεχος των Κίτρινων Γιλέκων, τον Κριστόφ Σαλενσόν. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση του γάλλου προέδρου.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το Παρίσι ανακάλεσε προσωρινά τον πρεσβευτή του στην Ιταλία, γεγονός που συνιστά τη σοβαρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών από το 1945.

Ο ιταλός πρόεδρος διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο τους τελευταίους μήνες για την επανέναρξη του διαλόγου. «Οταν ο πρεσβευτής μας, αφού επέστρεψε στη Ρώμη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ματαρέλα, έπεσαν οι τόνοι, είδαμε λιγότερες προκλήσεις», ανέφερε μια πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Οι δύο πρόεδροι πέρασαν το απόγευμά τους στον πύργο του Σαμπόρ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Αμπουάζ. Εκεί συναντήθηκαν με 500 νέους Γάλλους και Ιταλούς οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα εργαστήρια, με διδάσκοντες πολλές σημαντικές προσωπικότητες των δύο χωρών  -μεταξύ άλλων, ο αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, ο συγγραφέας Αλεσάντρο Μπαρίκο, ο γάλλος αστροναύτης Τομά Πασκέ και η ιταλίδα συνάδελφός του Σαμάνθα Κριστοφορέτι.

Πριν αναχωρήσει για την Τουρέν, ο Ματαρέλα επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων που κάηκε στις 15 Απριλίου.