Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας | ΥοuTube/Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Επικαιρότητα

Χαρδαλιάς: Γιατί επιβλήθηκαν μέτρα στην Κρήτη και όχι στην Αττική

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγησε γιατί με μόλις 33 ενεργά κρούσματα οι τέσσερις νομοί του νησιού έπρεπε να μπουν στη βάσανο του περιορισμού ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση, σε αντίθεση με την περιφέρεια της πρωτεύουσας
Protagon Team

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει από το βράδυ της 11ης Αυγούστου περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας σε ολόκληρη την περιφέρεια της Κρήτης, μεταξύ άλλων περιοχών της χώρας, ξένισε αρκετούς, και όχι μόνο τους Κρητικούς, που βγήκαν στα κανάλια από το πρωί διαμαρτυρόμενοι με το γνωστό: «Στην Κρήτη δηλαδή κολλάει και στην Αθήνα δεν κολλάει;».

Ο προβληματισμός είναι ότι η Κρήτη συγκεκριμένα δεν αριθμεί πολλά κρούσματα κορονοϊού, μολονότι στη χώρα συνολικά υπάρχει έξαρση –από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19 είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι μόλις 33.

Γιατί λοιπόν επιβλήθηκαν περιορισμοί στην Κρήτη και όχι π.χ. στην Αττική, όπου καταγράφονται 406 ενεργά κρούσματα;

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε την εξήγηση. Κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου για την Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Είναι πρώτη φορά που η Κεντρική Μακεδονία έχει περισσότερα ενεργά κρούσματα, 478 έχει η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική 406». Ωστόσο, «οι αποφάσεις μας δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια», τόνισε.

«Το βασικότερο είναι να δούμε ποια είναι η εικόνα του κορονοϊού μέσα στην κοινότητα. Π.χ. στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί. Τριάντα τρία, δεν υπάρχει κάποιος λόγος πανικού. Τι προκύπτει όμως από τις ιχνηλατήσεις; Προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών high risk (υψηλού κινδύνου), όχι low risk (χαμηλού κινδύνου). Και μέσα από τις ιχνηλατήσεις αυτών των 33 και των στενών τους επαφών, προκύπτει και μεγάλο ποσοστό μετακίνησης από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει ότι αυτά τα στοιχεία μπαίνουν σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος δείχνει την προβολή για το τι θα συμβεί τις επόμενες επτά-οκτώ μέρες, αν δεν ληφθούν μέτρα.

«Είναι μια σύνθετη διαδικασία, είναι μια προφανώς σκληρή διαδικασία για όλους μας» παραδέχτηκε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Ομως θέλω ο ελληνικός λαός να είναι σίγουρος ότι κάθε μέρα αυτή η διαδικασία βασίζεται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα».