Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Σωκράτη Φάμελλο σε παλιότερο στιγμιότυπο | Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος αρνείται την καθαίρεσή του από τον Κασσελάκη

Στη διάρκεια μίας θυελλώδους συνεδρίασης, ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε τον Νίκο Παππά στη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, μεταξύ άλλων ριζικών αλλαγών
Protagon Team

Ριζικές αλλαγές πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης της ΚΟ, το απόγευμα της Τρίτης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου, που αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος του κόμματος συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω zoom από τα Χανιά, όπου βρίσκεται για τον γάμο του.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Κασσελάκης πρότεινε τον Νίκο Παππά στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου για πρόεδρο της ΚΟ, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ και μία πιθανής πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας από τον Παύλο Πολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παππάς έχει καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος.

O Σωκράτης Φάμελλος αντέδρασε έντονα και αρνήθηκε να παραιτηθεί. Ζητά να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής που προβλέπει πρόταση μομφής και μυστική ψηφοφορία και κάνει λόγο για «εσωστρέφεια» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. 

Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος καταφθάνει στη συνεδρίαση – Dimitris Peristeris / SOOC
Ποιες είναι οι υπόλοιπες αλλαγές Κασσελάκη

«Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο έχει δουλέψει με αστείρευτες αντοχές, και την ευχαριστώ για την καθοριστική της συμβολή. 

»Διευθυντής της Κ.Ο. παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος κι αυτός από την πλευρά του δουλεύει καθημερινώς σκληρά για την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του κόμματος.

Και συνέχισε:

«Για τις θέσεις των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων προτείνω τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη.

»Αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο προτείνω τον Βασίλη Κόκκαλη και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ (επιτροπής παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου) τη Γιώτα Πούλου. Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου».

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που αντικαθίστανται είναι οι Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός.

Ο Νίκος Παππάς προσέρχεται στη συνεδρίαση – ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime

«Είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις και τριβές πριν αλλάξουν όλα στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο. Γιατί θα αλλάξουν όλα», διεμήνυσε στην ομιλία του στην ΚΟ ο κ. Κασσελάκης. «Είμαι όμως αποφασισμένος: το κόμμα θα απωλέσει τάσεις και φράξιες και θα δώσει δύναμη και φωνή στη βάση.

»Κεντρώοι ψηφοφόροι δεν είναι αναγκαστικά όσοι θέλουν μεσοβέζικες λύσεις στα πολιτικά προβλήματα. Απλά θέλουν ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και λύσεις. Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, που έχουν οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεχείς διασπάσεις από τότε που συστάθηκε το 2004. Χωρίς φρουρούς της “Αριστεροσύνης” και “Αριστερόμετρα”, που έδιωξαν και συνεχίζουν να διώχνουν χιλιάδες πολίτες που ήρθαν να εισφέρουν αλλά συνάντησαν κλειστές πόρτες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά των διαφωνούντων: «Ο χυδαίος αποπροσανατολισμός που έχει προωθήσει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας με επιθέσεις στο πρόσωπό μου, δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται από δικά μας στελέχη».

Ζήτησε από όλους «ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα νέο φορέα χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση. Είναι ξεκάθαρο: Οποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Οχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό», είπε.

Ο Στ. Κασσελάκης πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει «σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταδίκασε τις διαρροές πληροφοριών και τις δημόσιες εκκλήσεις για την παραίτησή του.

Ανακοίνωσε ότι στο επερχόμενο καταστατικό συνέδριο θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή του κόμματος και υπερασπίστηκε τη θέση του ως προέδρου, επικαλούμενος την εκλογή του από τη βάση για τριετή θητεία.

Κάλεσε, επίσης, τους προοδευτικούς πολίτες να εγγραφούν ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» ως αξιωματική αντιπολίτευση και να δείξουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ενωμένη.

Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε την πρότασή του για τον Νίκο Παππά: «Πρώτον, επειδή ο Νίκος είναι έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Strathclyde στην Σκωτία. Μάλιστα την διατριβή του την έκανε στις μικροοικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο. Επίσης ο Νίκος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια.

»Δεύτερον, επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του Κράτους. Χωρίς υπεκφυγές λοιπόν, στέκομαι στο πλευρό του απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κερδίσουν. Ούτε πρόκειται να βγούμε ποτέ να δηλώσουμε τη μεταμέλειά μας».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Σωκράτη Φάμελλο «για την άψογη συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους 11 μήνες και πρόσθεσε: «Σε μια δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Εχω ζητήσει από τον Σωκράτη να με βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού μας προγράμματος».

Στη συνέχεια και αφού τοποθετήθηκαν αρκετοί βουλευτές, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος φέρεται να ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης και αναβολή της ψηφοφορίας.

«Αν πάμε σε ψηφοφορία σήμερα, θα διαλυθούμε ή θα διχαστούμε περαιτέρω», φέρεται να ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, και πρότεινε διακοπή της συνεδρίασης και συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου με την σύνθεση που προβλέπει το καταστατικό, αλλά και με φυσική παρουσία του Κασσελάκη.

Αναβολή ζήτησε και ο Συμεών Κεδίκογλου, ωστόσο, στελέχη της πλευράς Κασσελάκη απαντούσαν ότι η ψηφοφορία δεν επρόκειτο να αναβληθεί.