Καπνοί πάνω από το Χαρτούμ μετά από τους αλλεπάλληλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας | REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah
Επικαιρότητα

Χάος στο Χαρτούμ, όπου πλέον βάλλονται ακόμη και νοσοκομεία

Οι συγκρούσεις στο Σουδάν εντείνονται, καθώς οι «αντάρτες» οχυρώθηκαν σε αστικές περιοχές και οι κυβερνητικοί βομβαρδίζουν. Τραγική η κατάσταση των πολιτών, που προσπαθούν να βρουν νερό για να παραμείνουν ζωντανοί. Εύθραυστη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός από τις 4 Μαΐου
Protagon Team

Βολές από πολεμικά αεροσκάφη και κροταλίσματα πολυβόλων από επίγειες συγκρούσεις ακούστηκαν τη νύχτα στη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, στην Ομντουρμάν, στη δυτική όχθη του Νείλου, καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή της σουδανικής πρωτεύουσας.

Σε αυτή τη φάση του «εμφυλίου των στρατηγών» τα πλήγματα αφορούν ακόμη και νοσοκομεία: μια αεροπορική επιδρομή έξω από το νοσοκομείο «Ανατολικός Νείλος», στο βόρειο τμήμα του Χαρτούμ, σκότωσε τουλάχιστον τέσσερα άτομα – και το ένα ήταν παιδί, σημείωσε ο Guardian.

Οι «αντάρτες» της παραστρατιωτικής ομάδας που πολεμά την κυβέρνηση έχουν κρυφτεί σε αστικά κτίρια, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους αόπλους, δηλαδή τους δύστυχους πολίτες. Οι «αντάρτες» κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν για παραβίαση της εκεχειρίας ενώ σε κυβερνητικές ενέργειες απέδωσαν και τα διάφορα πλήγματα στα νοσοκομεία.

Από τις πρακτικές και των δύο πλευρών έχουν σκοτωθεί 500 Σουδανοί, όπως ανακοινώθηκε χθες, αν και ο πραγματικός αριθμός των φονευθέντων είναι άγνωστος, καθώς οι δρόμοι του Χαρτούμ είναι σπαρμένοι πτώματα. Παρά τις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός, οι δύο πλευρές μάχονται λυσσαλέα για τον έλεγχο του Χαρτούμ. Ετσι, οι φιλήσυχοι πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι μεταξύ των πυρών.

Το βρετανικό μέσο έγραψε ότι ομάδες πολιτών που δεν παίρνουν το μέρος καμίας από τις αντιμαχόμενες πλευρές οργανώνονται για να διεκδικήσουν κατάπαυση του πυρός,  τερματισμό της στρατιωτικής διακυβέρνησης και εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος.

Το μεγάλο πρόβλημα των κατοίκων στην προσπάθειά τους να κρατηθούν ζωντανοί μέσα στο γενικό μακελειό είναι η εξεύρεση πόσιμου ύδατος. Οταν μπορούν, μεταφέρουν με βυτιοφόρα νερό από πηγάδια που βρίσκονται σε κάποια συνοικία του Χαρτούμ. Οσον αφορά την ηλεκτροδότηση, φυσικά και δεν υπάρχει – εξαιρούνται μόνο όσες οικίες διαθέτουν ηλιακούς συσσωρευτές. Οσοι ντόπιοι μπορούν, εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα του Σουδάν.

Τα τρόφιμα είναι μια άλλη πληγή: ο ΟΗΕ στέλνει προμήθειες στο Πορτ Σουντάν, ωστόσο δεν διανέμονται εξαιτίας της βίας και της εκτεταμένης λεηλασίας που συντελείται στο Χαρτούμ. Ετσι, δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος τα απεσταλμένα τρόφιμα να φθάσουν στα πεινασμένα στόματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν από τότε που ξέσπασαν σφοδρές μάχες, στις 15 Απριλίου. Οι του ΟΗΕ προειδοποίησαν για «πλήρη καταστροφή» αν οι μάχες δεν τερματιστούν το συντομότερο δυνατόν. Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται ώστε τα αντιμαχόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από σουδανικές κυβερνητικές πηγές ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε 7ήμερη εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, ενώ υποσχέθηκαν να στείλουν αντιπροσωπείες σε συνομιλίες οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν στη Σαουδική Αραβία. Αν αυτές πραγματοποιηθούν εν τέλει, θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ολοκλήρωσαν την εκκένωση των υπηκόων τους, αλλά η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη 2 Μαΐου ότι έστειλε τέσσερα στρατιωτικά αεροπλάνα για να παραλάβουν πάνω από 200 άτομα, Ρώσους και πολίτες φιλικών χωρών.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο BBC ότι οι εγκαταστάσεις Υγείας έχουν δεχθεί επίθεση στο Χαρτούμ και ορισμένες χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικές βάσεις. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί περίπου 26 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις οδήγησαν στον θάνατο εργαζομένων και πολιτών σε αυτά τα νοσοκομεία.

Επίσης, μερικά από αυτά τα νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί από ιατρούς και ασθενείς και χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικές βάσεις.