Ο Φαρούκ Κοτζά, πρόεδρος της Ανκαραγκουτσού (με το μαύρο μπουφάν) έχει μόλις ρίξει κάτω τον άτυχο διαιτητή | REUTERS/Abdurrahman Antakyali/Depo Photo
Επικαιρότητα

Χάος στο ποδόσφαιρο της Τουρκίας: Πρόεδρος συλλόγου γρονθοκόπησε διαιτητή – παρέμβαση Ερντογάν

Επ’ αόριστον αναστολή όλων των αγώνων του πρωταθλήματος, μετά την επίθεση του αφεντικού της Ανκαραγκουτσού στον ρέφερι του ντέρμπι με τη Ρίζεσπορ, το βράδυ της Δευτέρας
Protagon Team

Εχει το ελληνικό ποδόσφαιρο τα προβλήματά του, αλλά και η φίλη και γειτονική Τουρκία δεν πάει πίσω: η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (TFF) αποφάσισε την επ’ αόριστον αναστολή όλων των αγώνων του πρωταθλήματος, μετά την επίθεση πρόεδρου συλλόγου σε διαιτητή στο τέλος του ντέρμπι Ανκαραγκουτσού – Ρίζεσπορ, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο διαιτητής Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ δέχτηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρόεδρο της Ανκαραγκουτσού, Φαρούκ Κοτζά, ο οποίος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και τον γρονθοκόπησε.

Η Ανκαραγκουτσού του μόλις είχε δεχτεί γκολ ισοφάρισης από τη Ρίζεσπορ, στο 97ο λεπτό. Μετά τη λήξη με ισοπαλία 1-1 ακολούθησαν σκηνές χάους.

«Σε συντονισμό με την Πολιτεία μας, έχουν κινηθεί όλες οι ποινικές διαδικασίες που τους αρμόζουν κατά των υπευθύνων και των υποκινητών αυτής της απάνθρωπης επίθεσης. Ο υπεύθυνος σύλλογος, ο Πρόεδρος του Ομίλου, οι διευθυντές του και όλοι οι εγκληματίες που επιτέθηκαν στον Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ θα τιμωρηθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι αγώνες σε όλα τα πρωταθλήματα αναβλήθηκαν επ’ αόριστον», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της τουρκικής ομοσπονδίας.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ανκαραγκουτσού, ο οποίος επιτέθηκε στον διαιτητή Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ, συνελήφθη, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα κατά των υπευθύνων για την επίθεση στον διαιτητή.

Παρέμβαση Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε για το περιστατικό: «Καταδικάζω την επίθεση εναντίον του διαιτητή Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ μετά τον αποψινό αγώνα και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

«Αθλητισμός σημαίνει ειρήνη και αδελφοσύνη. Ο αθλητισμός είναι ασυμβίβαστος με τη βία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να λάβει χώρα βία στον τουρκικό αθλητισμό».

Η Ανκαραγκουτσού εξέφρασε τη λύπη της μετά τις ενέργειες του προέδρου της, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Είμαστε λυπημένοι για το περιστατικό που έλαβε χώρα απόψε. Ζητούμε συγγνώμη από το τουρκικό ποδοσφαιρικό κοινό και ολόκληρη την αθλητική κοινότητα για το θλιβερό περιστατικό».

Η Ρίζεσπορ έστειλε μήνυμα υποστήριξης στον Μελέρ και εξέφρασε γενική απογοήτευση, τονίζοντας: «Καταδικάζουμε έντονα τα ανεπιθύμητα γεγονότα μετά τον αγώνα. Μεταφέρουμε τις ευχές μας σε ολόκληρη την κοινότητα των διαιτητών, ειδικά στον διαιτητή του αγώνα, Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ, να γίνει σύντομα καλά».

Η ανακοίνωση της TFF

«Καταδικάζουμε σθεναρά την απάνθρωπη και απεχθή επίθεση στον Χαλίλ Ουμέτ Μελέρ, τον διαιτητή του αγώνα με άδεια FIFA, από εγκληματίες μετά τον αγώνα της Super League που έγινε μεταξύ της Ανκαραγκουτσού και της Ρίζεσπορ. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση της υγείας του Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πολύτιμο διαιτητή μας.

Σήμερα, αυτή η επίθεση δεν έγινε μόνο κατά του Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ. Σήμερα, αυτή η απάνθρωπη και απεχθής επίθεση έγινε εναντίον όλων των εμπλεκόμενων φορέων του τουρκικού ποδοσφαίρου. Όλοι όσοι έχουν στοχοποιήσει διαιτητές και ενθάρρυναν εγκλήματα κατά των διαιτητών είναι συνένοχοι σε αυτό το απεχθές έγκλημα.

Οι ανεύθυνες δηλώσεις προέδρων συλλόγων, διευθυντών, προπονητών και τηλεοπτικών σχολιαστών που στοχοποιούν τους διαιτητές άνοιξαν το δρόμο για αυτήν την άθλια επίθεση σήμερα. Όποιος αναφέρει συνεχώς κάποια γεγονότα που συνέβησαν πριν από χρόνια σαν να συνέβησαν σήμερα, ευθύνεται για αυτήν την ασχήμια.

Σε συντονισμό με την Πολιτεία μας, έχουν κινηθεί όλες οι ποινικές διαδικασίες κατά των υπευθύνων και των υποκινητών αυτής της απάνθρωπης επίθεσης. Ο υπεύθυνος σύλλογος, ο πρόεδρος του συλλόγου, οι προπονητές του και όλοι οι εγκληματίες που επιτέθηκαν στον Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ θα τιμωρηθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι αγώνες σε όλα τα πρωταθλήματα αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. Ανακοινώνεται με σεβασμό στο κοινό.