Δραματικές στιγμές στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ντάκα, όπου μεταφέρθηκαν πολλοί τραυματίες από τις αιματηρές διαδηλώσεις | REUTERS/Stringer
Επικαιρότητα

Χάος στο Μπανγκλαντές: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός – 300 νεκροί στις διαδηλώσεις

Αγριες και πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης και αναφορές για επιδρομή χιλιάδων ατόμων στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάκα
Protagon Team

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα παραιτήθηκε: αυτό μετέδωσε τη Δευτέρα το CNN, στην τελευταία εξέλιξη στα όσα δραματικά και αιματηρά συμβαίνουν, τις τελευταίες εβδομάδες, στην ασιατική αυτή χώρα.

H Σέιχ Χασίνα επιβιβάσθηκε σε στρατιωτικό ελικόπτερο με προορισμό την Ινδία. Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές επέδραμαν κατά της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάκα, μετέδωσε η τηλεόραση.

Εικόνες από την Ντάκα έδειξαν σκηνές αλλοφροσύνης με χιλιάδες ανθρώπους να πανηγυρίζουν γιατί η πρωθυπουργός «έφυγε από τη χώρα, ενώ άλλοι εισέβαλαν στην πρωθυπουργική κατοικία, λεηλατώντας και σχηματίζοντας το σήμα της νίκης. Μαινόμενα πλήθη αποχωρούν κουβαλώντας τηλεοράσεις, καρέκλες και τραπέζια μέσα από ένα από τα πιο προστατευμένα κτίρια της χώρας.

Οι διαδηλωτές στην Ντάκα ανέβηκαν πάνω σε ένα μεγάλο άγαλμα του ηγέτη της ανεξαρτησίας Σεΐχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν, του πατέρα της πρωθυπουργού Χασίνα, και άρχισαν να σπάνε το κεφάλι με τσεκούρι.

Λίγη ώρα πριν, ένας από τους συμβούλους της δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ότι η παραίτησή της αποτελεί «ενδεχόμενο», έναν μήνα μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 300 διαδηλωτές.

Ο απολογισμός των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές έφθασε τους τουλάχιστον 300 νεκρούς, αφού 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Κυριακή, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η κατάσταση είναι τέτοια που (η παραίτηση) αποτελεί ενδεχόμενο, αλλά δεν ξέρω αν θα πραγματοποιηθεί», είχε δηλώσει ο σύμβουλος της πρωθυπουργού, η οποία όμως φαίνεται ότι δεν είχε άλλη λύση από τη φυγή από τη χώρα.

H Σέιχ Χασίνα σε παλαιότερη φωτογραφία της (REUTERS/Mohammad Ponir Hossain/File Photo)

Παράλληλα, εξάλλου, ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές, απηύθυνε διάγγελμα και βρισκόταν σε συνομιλίες με εξωστρατιωτικούς παράγοντες για την κατάσταση στην χώρα. Ο στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Σαμάν ανακοίνωσε ότι «θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση», κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της χώρας. Επίσης, κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ζήτησε λίγο χρόνο για να βρεθεί λύση

Ο γιος της Χασίνα, πάντως, είχε απευθύνει έκκληση στις δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές να εμποδίσουν οποιαδήποτε κατάληψη της εξουσίας.

«Υποχρέωσή σας είναι να εγγυηθείτε την ασφάλεια του λαού και της χώρας μας, καθώς και την προστασία του Συντάγματος», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook απευθυνόμενος στις δυνάμεις ασφαλείας ο πολιτικός και επιχειρηματίας με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουν σε μη εκλεγμένη κυβέρνηση να αναλάβει την εξουσία ούτε για ένα λεπτό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ ευμετάβλητη. Τι συμβαίνει, ούτε εγώ ξέρω».