Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής η ταραχώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σημαδεύτηκε από διαφωνίες, απουσίες, αρνήσεις και τελικά αποφάσισε: α) την άναδειξη του βουλευτή Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έως ότου εκλεγεί νέος αρχηγός και β) την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του απερχόμενου Αλέξη Τσίπρα, από τη βάση του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου (η εκλογή ηγεσίας θα λάβει χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου σε περίπτωση που υπάρξουν μόνο δύο υποψήφιοι)
Αυτές οι δύο αποφάσεις είναι τα πρώτα βήματα μετά την ανακοίνωση του κ. Τσίπρα ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος ύστερα από 15 χρόνια και έπειτα από τη διπλή εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κατ’ ουσίαν ο κ. Φάμελλος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει ως ένα είδος μεταβατικού προέδρου του κόμματος, αν και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ευάριθμη, δεν μπορεί καν να καταθέσει πρόταση μομφής. Ο κ. Φάμελλος επιλέχθηκε μετά την άρνηση της Ολγας Γεροβασίλη να αναλάβει τη θέση.
Ένα τρίτο βήμα, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, είναι ότι θα συνεδριάσει στις 15-16 Ιουλίου η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την αρχηγία.
Στα τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και θα ακολουθήσει η εκλογή προέδρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Τον Νοέμβριο, θα γίνει έκτακτο συνέδριο, κάτι που ζητούσε και η «Ομπρέλα» αλλά και πολλοί άλλοι της λεγόμενης εσωτερικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούσαν ότι ένα συνέδριο νωρίτερα, πριν δηλαδή τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεν θα επέτρεπε ουσιώδη διάλογο για το τι έφταιξε και κατέρρευσε το κόμμα στις δίδυμες εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου.
Τη Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναμένεται να εγκρίνει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον κ. Φάμελλο.
Για τη θέση του αντιπροέδου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει την κυρία Γεροβασίλη και για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους Νάσο Ηλιόπουλο, Νίκο Παππά και Θεοδώρα Τζάκρη. Την τελική απόφαση πάντως θα λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για του εκπροσώπους, καθώς υπάρχει η αντιπρόταση, αντί της κυρίας Τζάκρη θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου να λάβει η Σία Αναγνωστοπούλου.
Αξίζουν να σημειωθούν τέσσερα γεγονότα:
α) Από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας απουσίασε ο κ. Τσίπρας. Μιλάμε δηλαδή για παραίτηση απ’ όλα.
β) Δεν πήραν κοινοβουλευτικά αξιώματα, ούτε η Εφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας, ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθήνας, ούτε o Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας, οι οποίοι θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του κ. Τσίπρα.
γ) Από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας απουσίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, βουλευτής Α’ Αθήνας, ο οποίος μετά το επεισόδιο κατά του πρώην γραμματέα της ΚΕ Πάνου Ρήγα πριν λίγες ημέρες, είχε υποβάλει την παραίτησή του.
δ) Ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός που δεν κατάφερε να εκλεγεί καν βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου, εξερχόμενος του κτιρίου δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία καθώς εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξουν νέα όργανα και νέοι γραμματείς. Ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε ότι αυτό πρέπει να κάνουν και τα υπόλοιπα μέλη της ΠΓ, καθώς η σύνθεση του οργάνου δεν απηχεί τους συσχετισμούς μετά την παραίτηση Τσίπρα.
Ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έχει προτείνει μια «μεταβατική συλλογική ηγεσία», που σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης είναι η τετράδα Τσακαλώτου, Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Παππά.
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι καλύτερα θα ήταν η εκλογή προέδρου και οι προσυνεδριακές διαδικασίες να πάνε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά η πρότασή του καταψηφίστηκε.