Μία διαδηλώτρια και τα ΜΑΤ προσπαθούν να προστατευθούν από μία μολότοφ που προσγειώθηκε μπροστά τους, στην Πουέρτο Λα Κρουζ | REUTERS/Samir Aponte
Επικαιρότητα

Χάος στη Βενεζουέλα: Διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο – συνεδριάζει εκτάκτως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, στα επεισόδια μετά την ανακήρυξη του απερχόμενου προέδρου ως νικητή των εκλογών με 51%. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως μπορεί «να αποδείξει» ότι έλαβε το 73% των ψήφων. Το Καράκας αποσύρει τους διπλωμάτες του από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής
Protagon Team

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με χιλιάδες Βενεζουελάνους που κατέκλυσαν τους δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας για να διαμαρτυρηθούν κατά της νίκης του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές.

Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δεκάδες αστυνομικούς που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία και ξέσπασαν μάχες καθώς το πλήθος κινήθηκε προς το προεδρικό μέγαρο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τους Times, έριξαν σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς.

Ενας άνδρας πυροβόλησε με όπλο καθώς οι διαδηλωτές κινούνταν στο κέντρο της πόλης, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τις φτωχότερες περιοχές της πρωτεύουσας, μεταξύ άλλων στην περιοχή Πετάρε, που στο παρελθόν θεωρούνταν προπύργιο του Μαδούρο.

Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του στη βορειοδυτική πολιτεία Γιαρακούι και 46 ακόμη συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον Αλφρέντο Ρομέρο, επικεφαλής της ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Foro Penal.

Στην πολιτεία Φαλκόν διαδηλωτές εθεάθησαν να γκρεμίζουν ένα άγαλμα του προκατόχου του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες.

Ματσάδο: Κερδίσαμε με 73%

Παράλληλα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης,  διαβεβαίωσε τη Δευτέρα πως μπορεί να «αποδείξει» τη «νίκη» του υποψηφίου της, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

«Εχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε, τονίζοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων, από τις εκτυπώσεις των μηχανημάτων στα εκλογικά κέντρα.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο και ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια δήλωσαν νικητές σε συνέντευξη Τύπου -REUTERS/Maxwell Briceno

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος 2,7 εκατομμύρια.

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Μαδούρο ήταν πίσω από τον αντίπαλό του με περισσότερες από 25 μονάδες.

Οι δηλώσεις της Ματσάδο, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία, έγιναν αφού το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον πρόεδρο Μαδούρο, που σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση έλαβε πάνω από 51% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του έλαβε το 44%.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βενεζουέλα.

Η συνεδρίαση θα γίνει στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσινγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών-μελών του.

Μαδούρο: Επιχειρούν «πραξικόπημα»

Ο Μαδούρο κατήγγειλε ότι επιχειρείται να επιβληθεί «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα.

«Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα», είπε στην ομιλία του στην έδρα του εθνικού εκλογικού συμβουλίου, το οποίο ελέγχεται από τον ίδιο και τον ανακήρυξε νικητή των εκλογών.

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε και αυτός νικητής, κατά την επίσκεψή του στο εθνικό εκλογικό συμβούλιο, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Δίπλα του ο Ελβις Αμορόσο – REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του CNE και συνεργάτης του Μαδούρο, Ελβις Αμορόσο, είπε ότι «οι Βενεζουελάνοι εξέφρασαν τη βούλησή τους εκλέγοντας τον Νικολάς Μαδούρο (…) για την περίοδο 2025-2031», ο οποίος συγκέντρωσε «την πλειονότητα των έγκυρων ψηφοδελτίων».

«Ανακηρύσσουμε πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας τον Νικολάς Μαδούρο Μόρος», πρόσθεσε ο Αμορόσο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επέμβαση» των κυβερνήσεών τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αφού έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή του Μαδούρο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ουρουγουάη.

Επεισόδια στο Καράκας από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης – REUTERS/Alexandre Meneghini

Το Καράκας θεωρεί ότι η θέση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών πλήττει «την εθνική κυριαρχία» της Βενεζουέλας κι απαίτησε οι διπλωμάτες τους να αποχωρήσουν από το έδαφός της. Κατηγορούμενοι για συνωμοσίες, έξι αντιπολιτευόμενοι, συνεργάτες της Ματσάδο, προσέφυγαν στην πρεσβεία της Αργεντινής τον Μάρτιο.

Επιπλέον, η Βενεζουέλα αναστείλει μέχρι νεοτέρας τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων των δυο χωρών στα εσωτερικά της, καθώς αμφισβητούν τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την «προσωρινή αναστολή των εμπορικών πτήσεων στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας με προέλευση ή με προορισμό τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία από την 31η Ιουλίου», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου.