Οι ντουντούκες βγήκαν, αλλά οι εργαζόμενοι και η πλειονότητα των μελών, ακόμα και του ίδιου του ΣΕΛΜΑ, δεν άκουσαν... | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Χάος στην Αθήνα με ποσοστό συμμετοχής… 14% στην απεργία του Μετρό

Μόλις 260 υπάλληλοι του Μετρό (ποσοστό 14%) απήργησαν τη Δευτέρα, αλλά οι σταθμοί έκλεισαν και η πρωτεύουσα έζησε μια ακόμη περιπέτεια στην άσφαλτο. Το απεργιακό κάλεσμα του μαχητικού ΣΕΛΜΑ δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από τα ίδια τα μέλη του!
Protagon Team

Οι συνδικαλιστές του ΣΕΛΜΑ (Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) εκτός από επιλεκτική ευαισθησία, έχουν και επιλεκτική νοοτροπία συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που κατά καιρούς εξαγγέλλουν, «τραβώντας την πρίζα» της ομαλής λειτουργίας της πόλης.

Και αυτό γιατί όπως προκύπτει, μόλις το 14% των εργαζομένων στο Μετρό (260 άτομα) ανταποκρίθηκε στο απεργιακό σάλπισμα του Σωματείου την περασμένη Δευτέρα.

Το Μετρό, όμως, έκλεισε και χιλιάδες πολίτες υποχρεώθηκαν να επιλέξουν άλλα μέσα ή το Ι.Χ. τους για τις μετακινήσεις τους στο λεκανοπέδιο. Φυσικό επακόλουθο, το μποτιλιάρισμα στους δρόμους και μία ακόμη ημέρα ταλαιπωρίας για όσους έπρεπε να κινηθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, από τους 1.845 εργαζόμενους που έπρεπε να προσέλθουν στην εργασία τους, παρουσιάστηκαν και εργάστηκαν 1.585 εργαζόμενοι, ενώ μόλις 260 ήταν αυτοί που απήργησαν, δηλαδή ποσοστό 14%.

Ακόμα πιο παράλογο και συνάμα εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.),  από τα 721 μέλη του ΣΕΛΜΑ που έπρεπε να εργαστούν την περασμένη Δευτέρα, προσήλθαν στην εργασία τους και εργάστηκαν 466 εργαζόμενοι, κάτι που οδηγεί στο αν μη τι άλλο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι η απεργία δεν είχε απήχηση ούτε μεταξύ των μελών του ίδιου του Σωματείου που την προκήρυξε.

Οπερ σημαίνει ότι η μειοψηφία αυτή που προκάλεσε για μία ακόμη φορά με το «έτσι θέλω» το «έμφραγμα» στην πρωτεύουσα είναι ακόμη μικρότερη από ό,τι εκτιμάτο.

Γιατί όμως έκλεισε το Μετρό;

Παρά τη μικρή συμμετοχή στην απεργία, οι σταθμοί έκλεισαν και οι συρμοί έμειναν ακινητοποιημένοι καθώς πολλοί από τους 260 απεργούς εργάζονται ως σταθμάρχες, στα εκδοτήρια και στην τεχνική βάση.

Υπό το φως των παραπάνω στοιχείων η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ χαρακτήρισε την απεργία που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών ως προσχηματική και αδικαιολόγητη, που ταλαιπώρησε αδίκως το επιβατικό κοινό της Αθήνας και γενικότερα τους Αθηναίους με το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργήθηκε, ενώ αποστάσεις από το ΣΕΛΜΑ πήραν και οι διοικήσεις του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ και Σωματείου Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζομένων Κίνησης, που έκαναν ανοικτά πια λόγο για «στρέβλωση της έννοιας της απεργίας».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, μάλιστα, τα δύο σωματεία κάλεσαν τους συνδικαλιστές του ΣΕΛΜΑ, χωρίς βέβαια να τους κατονομάζουν, «να πάψουν να στρεβλώνουν την έννοια της απεργίας, διότι το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να εκθέτουν τους εαυτούς τους και τους εργαζόμενους-μέλη τους, που στο κάτω-κάτω δεν φταίνε σε τίποτα να καθίστανται δακτυλοδεικτούμενοι από την κοινωνία». Παράλληλα κάλεσαν και τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. να μην προσφέρει βήμα έδρασης σε «φωνές που σκοπίμως καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό».

Τα στοιχεία όμως και οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι και οι αντιδράσεις – επικρίσεις για το καπρίτσιο μίας μειοψηφίας όπως αυτή των συνδικαλιστών του ΣΕΛΜΑ δεν μπορούν να παραλληλίζονται με πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού.