Ο Ισμαήλ Χανίγια και ο Γιαχία Σινουάρ (αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα) χαιρετούν τους υποστηρικτές τους, στην Πόλη της Γάζας, το 2017 | REUTERS/Mohammed Salem
Επικαιρότητα

Χανίγια: Μια Γάζα χωρίς τη Χαμάς είναι «αυταπάτη»

Ο αυτοεξόριστος στο Κατάρ αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης είπε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για συζητήσεις που θα οδηγήσουν στο τέλος του πολέμου και σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ
Protagon Team

«Αυταπάτη» χαρακτήρισε ο Ισμαήλ Χανίγια, οποιαδήποτε μεταπολεμική πολιτική λύση στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς, σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο ίδιος δήλωσε «ανοιχτός» στη συζήτηση για το τέλος του πολέμου και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιεσδήποτε ιδέες ή πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να τερματίσουν τις ισραηλινές επιθέσεις και να ανοίξουν τον δρόμο για να τακτοποιηθούν οι Παλαιστίνιοι τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο αυτοεξόριστος στο Κατάρ, αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Υποστήριξε όμως ότι «οποιαδήποτε συμφωνία για τη Γάζα ή για το παλαιστινιακό ζήτημα, χωρίς τη Χαμάς ή τα “κινήματα αντίστασης” αποτελεί αυταπάτη».

Ο Χανίγια πρόσθεσε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για συζητήσεις που θα οδηγήσουν «σε μία πολιτική δίοδο που θα εξασφαλίσει στον παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα σε ένα ανεξάρτητο κράτος με την (ανατολική) Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα».

Ο Χανίγια απάντησε με αυτό τον τρόπο στις δηλώσεις που έκανε μία ημέρα νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε όσους στηρίζουν ή χρηματοδοτούν τρομοκράτες μετά το τέλος του πολέμου.