Επεισόδιο αλά Ιμια -όταν τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος»- πήγε να στήσει η Αγκυρα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), καθώς όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα, φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού λίγο έλειψε να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, ενώ αυτό προσπαθούσε να προσεγγίσει το σημείο «Σουπιά» στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας επιχείρησε να πλησιάσει τον στόχο «Σουπιά», φθάνοντας ακριβέως στα όρια της παράνομης Navtex της Αγκυρας. Παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισής του από τουρκικά πολεμικά και μετά από συνεχείς μανούβρες και ελιγμούς το Saipem κατάφερε να προχωρήσει κατά περίπου 5 χλμ νότια με κατεύθυνση τον στόχο.
Ενα από τα πλοία των Τούρκων που βρίσκονται στην περιοχή, επιχείρησε να πανικοβάλει τον καπετάνιο του Saipem παρενοχλώντας την πορεία του, σύμφωνα όμως με όλες τις πληροφορίες, εκείνος κατάφερε να αποφύγει τον κίνδυνο σύγκρουσης και συνέχισε την πορεία του παραμένοντας σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου καθώς και τις ιταλικές αρχές.
Οι απειλές και οι παρενοχλήσεις ωστόσο συνεχίστηκαν και τ ελικά ο καπετάνιος του Saipem υποχρεώθηκε να αποχωρήσει απο την περιοχή. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου, επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Για τις εξελίξεις ενημερώθηκαν τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αναστασιάδης, και όσο και οι αρχηγοί των κρατών που βρίσκονται στην Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο.
Ίδιο σκηνικό και στις 9 Φεβουραρίου
Εν τω μεταξύ το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν αποκαλύπτει τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου Saipem 12000 και του κυβερνήτη του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου παρεμπόδισε για πρώτη φορά το γεωτρύπανο να πάει στο οικόπεδο 3.
«Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί», φέρεται να ήταν η αγωνιώδης έκκληση του καπετάνιου του Saipem στον κυβερνήτη του τουρικού πολεμικού που απάντησε προφασιζόμενος ότι δεν μπορεί να ελέγξει την ταχύτα και τη ρότα του πλοίου του!
Το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε ποτέ την ρότα του και τότε, σύμφωνα πάντα με το Ντογάν, υποχρεώθηκε αν το κάνει ο καπετάνιος του γεωτρύπανου που απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Το πρακτορείο Ντογάν μεταδίδει επίσης ότι η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο « βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, το ιταλικό πλοίο άλλαξε τη ρότα του και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή» (κάτι όμως που δεν αληθεύει, δεδομένου ότι ο ιταλικός κολοσσός ξεκαθάρισε ότι δεν εγκαταλείπει τα συμφέροντά του στην περιοχή και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει και να φέρει εις πέρας τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ).
Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται μάλιστα και διπλωματική πηγή -που δεν κατονομάζεται- η οποία εξήρε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», υποστήριξε ο ανώτατος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο.