Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς, Μπασέμ Ναϊμ και Μουσά Αμπού Μαρζούκ και στη μέση ο αναπληρωτής ρώσος ΥΠΕΞ, Μιχαϊλ Μπογκντάνοφ, στη Μόσχα, την Πέμπτη | Hamas Handout/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Χαμάς από τη Μόσχα: Θέλουμε χρόνο για να βρούμε τους ομήρους στα τούνελ

Οι εκπρόσωποι της τρομοκρατικής οργάνωσης που προσκλήθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τόνισαν ότι δεν μπορούν να απελευθερώσουν τους απαχθέντες αν δεν γίνει κατάπαυση του πυρός, ενώ μετέθεσαν την ευθύνη για τις απαγωγές αμάχων σε «άλλες παρατάξεις»
Protagon Team

Η Ρωσία πιστεύει πως είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι επαφές με όλες τις πλευρές στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ανέφερε το Κρεμλίνο, υπεραμυνόμενο της απόφασης να προσκαλέσει αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Μόσχα, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή πως η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αλλά δεν είχε επαφές με το Κρεμλίνο.

Το Ισραήλ κάλεσε την Πέμπτη, τη Ρωσία να εκδιώξει την επισκεπτόμενη αντιπροσωπεία της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» την πρόσκλησή της στη Μόσχα.

Εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης δήλωσε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να απελευθερώσει ομήρους, μέχρι να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μέλος της Χαμάς, Αμπού Χαμίντ, υποστήριξε πως η οργάνωση «χρειάζεται χρόνο» για να εντοπίσει όλους τους ομήρους οι οποίοι απήχθησαν από το Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα «από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις» στις 7 Οκτωβρίου, μεταθέτοντας την ευθύνη για τις απαγωγές σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Επιασαν δεκάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι, και χρειαζόμαστε χρόνο για να τους βρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και μετά να τους απελευθερώσουμε», δήλωσε ο Χαμίντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με την Κομερσάντ, πως χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος.

Η Χαμάς υποστήριξε την Πέμπτη, ότι περίπου 50 από τους ομήρους έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.