Χάκερ που συνεργάζονται με τον κινεζικό στρατό υπέκλεψαν αρχεία πολλών ασιατικών κυβερνήσεων και της Αυστραλίας, σύμφωνα με ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας.
Η ομάδα των χάκερ, που είναι από παλιά γνωστή με την ονομασία Νάικον, χρησιμοποίησε τη μέθοδο του spear-phising, δηλαδή την αποστολή email από έμπιστη πηγή με συνημμένο αρχείο που αν ανοιγόταν, παρέδιδε τον έλεγχο του υπολογιστή σε αυτούς, για να εισχωρήσει στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια της Αυστραλίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης, του Μιανμάρ και του Μπρουνέι.
Η ομάδα Νάικον θεωρείται από τις πιο δύσκολες να εντοπιστούν στον κόσμο. Πρώτη φορά είχε εντοπιστεί το 2015 από αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφαλείας, να λειτουργεί από στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Κουνμίννγκ της Κίνας.
Τότε, έκλεβε μυστικά από κυβερνήσεις της νοτιοανατολικής Ασίας για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι ειδικοί ανησυχούν τώρα για το τι έκανε η ομάδα στο ενδιάμεσο διάστημα, καθώς είχαν χαθεί τα ίχνη της τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι Ισραηλινοί εντόπισαν ένα email που είχαν στείλει οι χάκερ σε εργαζόμενο στο γραφείο του αυστραλού πρωθυπουργού, το οποίο έμοιαζε να είχε σταλεί από την πρεσβεία της Ινδονησίας στην Καμπέρα, τον Ιανουάριο.
Στο συνημμένο αρχείο Word υπήρχε το εργαλείο «Aria-body» των χάκερ, που τους παρέδιδε τον έλεγχο του υπολογιστή.
Θα τους έδινε τη δυνατότητα να κατεβάσουν αρχεία, να δουν τα πάντα στον σκληρό και θεωρητικά να αλλάξουν και κωδικούς, χωρίς να τους καταλάβει κανείς.
Αν δεν είχε εντοπιστεί το email, οι χάκερ θα έβλεπαν σε πραγματικό χρόνο, τι έγραφε ο εργαζόμενος. Πληροφορίες από τον δικό του υπολογιστή, θα τους επέτρεπαν να κάνουν το ίδιο σε υπολογιστές άλλων εργαζομένων και στελεχών στην κυβέρνηση.