Στα Ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν την Πέμπτη, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το έτος 2025 στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Μεταξύ άλλων, ο Χακάν Φιντάν έκανε για μία ακόμη φορά λόγο για «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα, για να προσθέσει ότι η επίλυση των προβλημάτων τους είναι μεταξύ των θεμάτων που θέτει η Αγκυρα ως προτεραιότητα στις σχέσεις της με την Αθήνα.
Επιπλέον, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε στα μέλη της επιτροπής ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Αναλυτικά οι επίμαχες δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας:
«Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα, εντείναμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της θετικής ατζέντας και καταστήσαμε πιο λειτουργικούς τους μηχανισμούς διαλόγου μας. Με βάση τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, θέτουμε υπόψη της ελληνικής πλευράς την προσδοκία μας η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις.
»Η τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης και οι ομοεθνείς μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Παρακολουθούμε την επίλυση των προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης με τους εκπροσώπους της οποίας συναντηθήκαμε πρόσφατα. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να προστατεύουμε με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, επιδείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό».
Διπλωματικές πηγές: Μουσουλμανική η μειονότητα, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης
Πηγές του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών σχολίασαν στις δηλώσεις Φιντάν, σημειώνοντας τα ακόλουθα:
«Η ατζέντα (σ.σ. κατά τη συνάντηση Φιντάν-Γεραπετρίτη στην Αθήνα) ήταν ίδια όπως ακριβώς και στις προηγούμενες συναντήσεις. Συζητήθηκαν διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα, ιδιαιτέρως δε στη συγκεκριμένη συνάντηση το Κυπριακό. Από την ελληνική πλευρά ετέθησαν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που διεξάγονται για την ηλεκτρική διασύνδεση. Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε. Επίσης, δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
»Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείας: Αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα. Η πάγια αναφορά εκ μέρους της Τουρκίας σε ανύπαρκτη εθνική μειονότητα αντίκειται στην οφειλόμενη πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική ισότητας και ισοπολιτείας για όλους τους έλληνες πολίτες».