Η στιγμή της συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο κοσμοδρόμιο του Βαστότσνι | Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

«Χαίρομαι που σας βλέπω»: Ο Πούτιν υποδέχτηκε τον Κιμ Γιονγκ Ουν συζητώντας για δορυφόρους

Για 40 δευτερόλεπτα κράτησε η θερμή χειραψία των δύο αποσυνάγωγων της διεθνούς πολιτικής σκηνής στο κοσμοδρόμιο του Βαστότσνι στη ρωσική Απω Ανατολή. Τι ζήτησε ο ένας από τον άλλον
Protagon Team

Τι συμβαίνει όταν δύο παρίες της διεθνούς πολιτικής σκηνής συναντώνται; Το ερώτημα απαντήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο κοσμοδρόμιο Βαστότσνι στη ρωσική Απω Ανατολή, κοντά στα σύνορα με την Κίνα: ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσόρισε και έσφιξε για κάπου 40 δευτερόλεπτα το χέρι του βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο Πούτιν στον 39χρονο δικτάτορα, για να προσθέσει: «Αυτό είναι το νέο μας κοσμοδρόμιο».

Μέσω μεταφραστή, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ευχαρίστησε τον Πούτιν για την πρόσκληση και για τη θερμή υποδοχή του.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του απομονωμένου Κιμ στη Ρωσία, αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012. To 2011 ο πατέρας του, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, είχε επισκεφτεί τη Ρωσία –και είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Ντμιίτρι Μεντβέντεφ–, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε γίνει δεκτός από τον Πούτιν τον Απρίλιο του 2019 στο Βλαδιβοστόκ.

Τώρα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο μεν Κιμ παραμένει ένας βάναυσος σταλινικός δικτάτορας που αφήνει τον λαό του να πεινάει, προτιμώντας να αναπτύσσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, αλλά ο Πούτιν έχει καταπέσει στο καθεστώς του αποσυνάγωγου της διεθνούς διπλωματίας, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 τον έφερε αντιμέτωπο με τη Δύση.

♦ Διαβάστε: Ο Πούτιν, ο Κιμ και ένα υποχθόνιο σχέδιο

Τι ψάχνει ο ένας από τον άλλον; Ο Πούτιν ήθελε να δείξει, έστω και στον Κιμ, το νέο καμάρι του Κρεμλίνου, το κοσμοδρόμιο του Βαστότσνι, που θα μειώσει τον βαθμό εξάρτησης του ρωσικού διαστημικού προγράμματος από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο ως γνωστόν βρίσκεται στο Καζακστάν.

Ερωτηθείς, μάλιστα, αν η Μόσχα θα βοηθήσει την Πιονγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους, ο Πούτιν απάντησε πως «γι’ αυτό ήρθαμε στο κοσμοδρόμιο Βαστότσνι», προσθέτοντας πως «θα συζητήσουμε για όλα».

Κυβερνήσεις και αναλυτές στη Δύση προεξοφλούσαν τις τελευταίες ημέρες ότι το ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν στη ρωσική Απω Ανατολή θα είχε στο επίκεντρο τη σύναψη διμερών συμφωνιών στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Ο Πούτιν φέρεται να θέλει πυρομαχικά, ειδικά του πυροβολικού, και όπλα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, μια εκστρατεία που δεν έχει πάει καθόλου καλά για τη Ρωσία, η οποία μετρά τρομακτικές απώλειες και καταρράκωση του ηθικού του στρατού.

Ο Κιμ, από την πλευρά του, φέρεται να θέλει ρωσική τεχνολογία ιδίως όσον αφορά τους δορυφόρους και τα υποβρύχια –πρόσφατα, πάντως, ο ίδιος ο δικτάτορας παρουσίασε ένα υποβρύχιο που μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, προσέρχεται και αυτή στη συνάντηση (Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS)

Αν έχει κάποια σημασία –που πάντα έχει όταν μιλάμε για τη μυστικοπαθή Βόρεια Κορέα– τον 39χρονο Κιμ συνόδευσε στο ταξίδι αυτό στη ρωσική Απω Ανατολή η αδελφή του, η περιβόητη Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία θεωρείται «γκρίζα εξουσία» στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Μόσχα – Πιονγιάνγκ: Μια δύσκολη σχέση

Οι σχέσεις Μόσχας και Πιονγιάνγκ δεν ήταν πάντα αρμονικές, μολονότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ΕΣΣΔ του Ιωσήφ Στάλιν είχε εγκαθιδρύσει και ενισχύσει στρατιωτικά και οικονομικά το καθεστώς του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Τα πορτρέτα του Ιωσήφ Στάλιν και του Κιμ Ιλ Σουνγκ δεσπόζουν στο κτίριο της Πιονγιάνγκ, το φθινόπωρο του 1950. Είχε μόλις ξεσπάσει ο πόλεμος της Κορέας, ο οποίος θα κρατούσε έως το 1953 (Bettmann)

Τη δεκαετία του ’70, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον βαθμό εξάρτησής του από τη Μόσχα και εκμεταλλευόμενος την αντιπαλότητα της τελευταίας με το Πεκίνο, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ είχε προσεγγίσει την Κίνα, προκαλώντας το πρώτο σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις της χώρας του με την κραταιά τότε Σοβιετική Ενωση.

Στη δεκαετία του ’80, η άνοδος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην εξουσία της ΕΣΣΔ οδήγησε στη μείωση της βοήθειας που παρείχε η Μόσχα προς την Πιονγκγιάνγκ, καθώς ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης, αναγνωρίζοντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της τεράστιας χώρας του, ήθελε να προσεγγίσει τη Νότια Κορέα, η οποία αναδυόταν ως η νέα μεγάλη ασιατική βιομηχανική δύναμη.

Στη δεκαετία του 1990 η διάλυση της ΕΣΣΔ και η άνοδος του Μπόρις Γέλτσιν στην εξουσία της Ρωσίας έφερε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ.

Θα έπρεπε να έλθει ο Πούτιν στο Κρεμλίνο ώστε να αρχίσει μια σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων με τον «βορειοκορεάτη παράξενο φίλο». Στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ο Πούτιν επιχειρεί να επαναφέρει κάποιες από τις ζώνες επιρροής της Μόσχας και καλωσορίζει στη Ρωσία δύο φορές τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, γιο του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και πατέρα του σημερινού δικτάτορα. Και μολονότι η Ρωσία υποστηρίζει δύο καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που προβλέπουν κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η Μόσχα προχωρά σε μια κίνηση που βοηθά τον νεαρό νέο αρχηγό: κόβει το 90% του χρέους των 11 δισ. δολαρίων που είχε η Βόρεια Κορέα προς τη Ρωσία.

Αλλά και πάλι υπάρχουν προβλήματα. Η Ρωσία συνεχίζει να θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας μια απειλή και συμφωνεί σε νέες κυρώσεις. Η Πιονγιάνγκ στρέφεται προς την Κίνα και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντά ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρο των ΗΠΑ εκείνο το διάστημα. Ο Πούτιν προσπαθεί τώρα να αποκαταστήσει εκ νέου τους δεσμούς με τον Κιμ. Αλλωστε τώρα και οι δύο είναι στην ίδια μοίρα…