Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφώνησε ομιλία την Πέμπτη στη Χάγη με τίτλο «Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη για την Ουκρανία» | REUTERS/Yves Herman/Pool
Επικαιρότητα

Χάγη: Επίσκεψη Ζελένσκι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το πρωί της Πέμπτης, ο ουκρανός πρόεδρος έφτασε στην έδρα του θεσμού που ερευνά ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και συναντήθηκε με αξιωματούχους του. Στο πρόγραμμά του βρίσκεται και συνάντηση με τον ολλανδό και τον βέλγο πρωθυπουργό
Protagon Team

Στη Χάγη βρέθηκε την Πέμπτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συναντηθεί μεταξύ άλλων με αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο ερευνά ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Το Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Βρισκόμαστε στη Χάγη, θα συναντήσουμε εδώ αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», δήλωσε ο Σέρχιι Νικιφόροφ, εκπρόσωπος του Ζελένσκι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οπως είχε μεταδώσει το ολλανδικό πρακτορείο ANP, ο Ζελένσκι, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ολλανδία, προσγειώθηκε την Τετάρτη στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, αφού συμμετείχε σε σύνοδο των σκανδιναβικών χωρών στο Ελσίνκι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφθάνει με την συνοδεία του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης – Twitter

Ο ουκρανός πρόεδρος έφτασε στο Αμστερνταμ με ολλανδικό κυβερνητικό αεροσκάφος και μετέβη οδικώς στη Χάγη, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι εκφώνησε ομιλία στη Χάγη με τίτλο: «Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη για την Ουκρανία».

Ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε την ίδρυση διεθνούς ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης, τασσόμενος υπέρ μίας «ευρείας δικαιοσύνης» και απορρίπτοντας την «υβριδική ατιμωρησία».

«Θα πρέπει να υπάρξει ευθύνη» για το έγκλημα της επίθεσης, για την «αρχή του κακού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον διπλωματών και άλλων αξιωματούχων στην Χάγη.

«Αυτό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί παρά από το δικαστήριο», πρόσθεσε αλλά απέρριψε την ιδέα ενός «υβριδικού» δικαστηρίου που υιοθετείται από άλλες χώρες.

«Ο νόμος πρέπει να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρίαν για να διασφαλισθεί η δικαιοσύνη», είπε απορρίπτοντας την ιδέα της «υβριδικής ατιμωρησίας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν θέση τον Μάρτιο υπέρ της δημιουργίας ειδικού δικαστηρίου που θα κρίνει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με διεθνείς πόρους και στελέχωση, αλλά «βασισμένο στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα».

Αργότερα, ο Ζελένσκι θα συναντούσε ολλανδούς βουλευτές, όπως και τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε και του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, ο οποίος μετέβη στη Χάγη για αυτό τον σκοπό.

Η Ολλανδία στηρίζει την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022. Η χώρα ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα αγοράσει μαζί με τη Δανία 14 άρματα μάχης Leopard 2, αξίας 165 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τα προσφέρει στο Κίεβο. Μέχρι στιγμής έχει δώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια περίπου 1,2 δισ. ευρώ.