26 Σεπτεμβρίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε δημοσιογράφους χωρίς φυσικά να φορά μάσκα εκτοξεύοντας στον αέρα σωματίδια... | REUTERS/Carlos Barria/File Photo/File Photo
Επικαιρότητα

WSJ: Ο Τραμπ ήξερε ότι ήταν θετικός στον κορoνοϊό και το έκρυβε

Την περασμένη Πέμπτη, όταν ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε ζωντανά στο Fox News, είχε ήδη βγει θετικό το rapid test στο οποίο είχε υποβληθεί
Protagon Team

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάρει ήδη το πρώτο θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορονοϊού, πριν δώσει συνέντευξη στο FoxNews, αλλά απέκρυψε αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε θετικός στον ιό σε rapid test το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, πριν δώσει την τηλεφωνική συνέντευξη στο Fox News, κατά την οποία όμως δεν αποκάλυψε αυτό το αποτέλεσμα.

Αντίθετα, στις εν λόγω δηλώσεις του επιβεβαίωσε πληροφορίες για κρούσμα κορονοϊού ανάμεσα στους πιο στενούς συνεργάτες του.

Επίσης, ο Τραμπ αναφέρθηκε στο δεύτερο τεστ στο οποίο είχε υποβληθεί ο ίδιος, τα αποτελέσματα του οποίου περίμενε, χωρίς όμως να μιλήσει για το θετικό rapid test.

«Θα πάρω τα αποτελέσματα του τεστ είτε απόψε, είτε αύριο το πρωί», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι πράγματι είχε βρεθεί θετικός στον ιό.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου, το πιο αξιόπιστο τεστ- με δείγμα ρινικού επιχρίσματος- γίνεται μόνο έπειτα από ένα θετικό αποτέλεσμα του rapid test.

Με βάση ανθρώπους που έχουν γνώση του ζητήματος, τα τεστ που διενεργήθηκαν στον αμερικανό πρόεδρο ακολούθησαν αυτό το πρωτόκολλο.

Επίσης, ενώ ο ιός εξαπλωνόταν σε στενούς συνεργάτες του, ο Τραμπ ζήτησε από σύμβουλο να μην αποκαλύψει το θετικό αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο είχε υποβληθεί το άτομο αυτό.

«Μην το πεις σε κανέναν», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της συζήτησης.

Ο Τραμπ και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του ήθελαν να έχουν σε τέτοιο βαθμό υπό έλεγχο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που ο μάνατζερ της καμπάνιας του προέδρου, ο Μπίλ Στέπιεν, δεν ήξερε πως η Χόουπ Χικς, μία από τις στενότερες συνεργάτιδες του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είχε βρεθεί θετική το πρωί της Πέμπτης.

Το έμαθε όταν ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση, αργότερα εκείνο το βράδυ, σύμφωνα με πηγή της WSJ.

Το βράδυ της Παρασκευής, η καμπάνια του Τραμπ ανακοίνωσε ότι και ο Στέπιεν είχε βρεθεί θετικός.

Ακολούθησαν οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Λευκού Οίκου για την κατάσταση υγείας του αμερικανού προέδρου, ακόμη και μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Το Σάββατο, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος παρακολουθούσε καθώς ο γιατρός του Λευκού Οίκου Σον Κόνλεϊ έλεγε στους δημοσιογράφους ότι τα συμπτώματα του βελτιώνονται.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Τραμπ ταράχτηκε όταν ένα άλλο άτομο, με γνώση της κατάστασης, προειδοποίησε τους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση του προέδρου είναι ανησυχητική.

Οργισμένος, ο πρόεδρος γρήγορα τηλεφώνησε σε σύμβουλό του, από το δωμάτιο του νοσοκομείου.

«Ποιος διάολο το είπε αυτό;», απαίτησε να μάθει, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της τηλεφωνικής κλήσης.

Αργότερα, το AP ανέφερε ότι ο άνθρωπος που είχε κάνει αυτή τη δήλωση ήταν ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους.

Την Κυριακή, οι γιατροί του προέδρου είπαν πως η κατάστασή του βελτιώνεται και ότι μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμη και σήμερα.

Παράλληλα όμως δήλωσαν ότι του χορηγείται ένα στεροειδές το οποίο συνήθως συστήνεται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου.