«Αυτή είναι η στιγμή που θα πρέπει να προταθεί για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2021 ο προφανής υποψήφιος», υποστηρίζει σε άρθρο του ο Ντάνιελ Χένινγκερ, αρθρογράφος της Wall Street Journal (WSJ).
«Οι επιστήμονες των φαρμακευτικών εταιρειών των οποίων τα εμβόλια πρόκειται να σώσουν τον κόσμο από την καταστροφική δίνη του Sars-Cov-2. Ποιος άλλος θα μας έσωζε; Η απάντηση που μας δόθηκε τους τελευταίες εννέα μήνες είναι κανένας», αναφέρει το άρθρο.
Οταν η απειλή του κορονοϊού έγινε σαφής τον περασμένο Μάρτιο, οι πολιτικοί ζήτησαν την αρωγή των ειδικών στη δημόσια υγεία. Επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που είχαν ήδη ειδίκευση σε μεταδιδόμενους ιούς όπως ο HIV ή ο Εμπολα ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν ζωές.
Μέσα σε 15 ημέρες οι επιδημιολόγοι είχαν στα χέρια τους μία πραγματική εξουσία στην καθημερινότητα των πολιτών όλου του κόσμου. Αυτοί ήταν που γνώριζαν περίπου πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και τι θα πρέπει να γίνει, για να προτείνουν στους πολιτικούς και ακολούθως να ληφθούν αποφάσεις.
Η πιο σωστή απόφαση, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, ήταν η συμβουλή των ειδικών: «κλείστε τους όλους στα σπίτια τους». Μόλις έγινε αυτό, οι πολιτικοί απευθύνθηκαν στους εκπροσώπους της επιστήμης και τους ρώτησαν: «Και τώρα, τι κάνουμε;». Η απάντηση των ειδικών ήταν «περιμένουμε το εμβόλιο».
Και τα σχέδια των επιδημιολόγων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας συμπληρώθηκαν από τους βασικούς κανόνες προστασίας, υγιεινής και κοινωνικής απόστασης και ολοκληρώθηκαν εκεί.
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουν επικαλεστεί το εμβόλιο τόσες πολλές φορές, που πλέον υπάρχει στο μυαλό όλων μας ως κάτι που μια μέρα θα εμφανιστεί ως μάνα εξ ουρανού.
Τα εμβόλια φαίνεται ότι τελικά φτάνουν στο μπράτσο μας και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους εμφανίζονται στις ειδήσεις ως απομακρυσμένες εταιρικές οντότητες, με ονόματα όπως Moderna, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca κ.λπ. «Οι ιστορίες όμως για το πώς αυτά τα νέα εμβόλια δημιουργήθηκαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να γίνουν ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος της WSJ στο άρθρο του.
Τα επιτεύγματα αυτών των επιστημονικών ομάδων του ιδιωτικού τομέα είναι το αποκορύφωμα της προόδου εδώ και δεκαετίες και κυρίως μετά την αναγνώριση του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) πριν από 60 χρόνια. Δηλαδή, της τεχνολογίας στην οποία είναι βασισμένα αρκετά από τα υποψήφια εμβόλια. Και μπορεί να έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα για αυτά τα εμβόλια, όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί οι επιστήμονες ήταν οι βασικοί πυρήνες της διάσωσης της ανθρωπότητας και της οικονομίας.
Στις αρχές μπορεί να ήταν εύκολο να παραμείνουν κλειδωμένοι οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Το σύστημα αυτό όμως καταρρέει στις περισσότερες χώρες της Δύσης. Και τα εμβόλια έρχονται την κατάλληλη στιγμή, που ο κόσμος και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο.
Οι πιθανότητες να δοθεί το Νομπέλ Ειρήνης σε οποιαδήποτε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, που όπως όλες, έχει ως βασικό μέλημα το κέρδος, είναι περίπου μηδενικές. «Ακόμη όμως και αν δεν πάρουν το Νομπέλ οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί επίσημα και ανεπίσημα από εκατομμύρια ανθρώπους, πολιτικούς, οικονομολόγους, θρησκευτικούς ηγέτες και άλλους, αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας. Την οποία βέβαια δεν θα τη ζητήσουν ποτέ και από κανέναν. Αλλά την αξίζουν…», καταλήγει ο Ντάνιελ Χένινγκερ.