Η βελτίωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων όπως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και η αισιοδοξία ότι επίκειται συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους κάνουν την κυβέρνηση να εξετάζει την έξοδο στις αγορές, αναφέρει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η έξοδος θα γίνει τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, σχεδόν τρία χρόνια μετά την προηγούμενη απόπειρα.
Σαν προϋπόθεση αναφέρεται ακριβώς η συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους για το χρέος. «Ολοι έχουν ήδη συμφωνήσει ότι θα υπάρξει συμφωνία», δηλώνει σχετικά στην εφημερίδα έλληνας αξιωματούχος
Αν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ΕΚΤ θα δώσει ένα σήμα -έστω και προφορικό από τον Μάριο Ντράγκι- για την ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμα και τον Ιούλιο αν η ΕΚΤ κρίνει επαρκή τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Ακόμα και αγορές ελληνικών ομολόγων αξίας 3-4 δις. ευρώ, θα ήταν μια κίνηση που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σε αυτήν την περίπτωση, με τα ελληνικά ομόλογα στο QE, η Αθήνα θα μπορούσε να βγει στις αγορές αμέσως μετά, είτε τον Ιούλιο είτε τον Σεπτέμβριο.
Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος είναι «αγκάθι» στις σχέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας, με το Ταμείο να ζητά σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένα μέτρα και το Βερολίνο να μεταθέτει τη συζήτηση για μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Και οι δύο πλευρές πάντως, δια της Κριστίν Λαγκάρντ και της Ανγκελα Μέρκελ, φέρονται να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής ότι χρειάζεται ελάφρυνση.
Η τελευταία προσφυγή της Ελλάδας στις αγορές ήταν τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2014 με πενταετή και τριετή ομόλογα, που απέφεραν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ.