Με την κλασική καθυστέρηση της μιας ώρας ξεκίνησε η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Δευτέρας. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τις 7.30 κι άρχισε στις 8.30. Ωρα ΠΑΣΟΚ, as usual.
Ο χώρος στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης είχε γεμίσει ασφυκτικά. Κάποιοι έκαναν λόγο για 800 άτομα, άλλοι για 1.100. Πάντως, η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή. Αν και ο κύριος όγκος ηλικιακά ήταν «παλιό ΠΑΣΟΚ», δηλαδή «λευκά μαλλιά», υπήρχαν και αρκετοί νέοι.
Ελειπε, όμως, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο μοναδικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Α’ Θεσσαλονίκης δεν ήταν παρών στην ομιλία της προέδρου του κόμματος. Φυσικά και σχολιάστηκε το γεγονός, αν και ήταν απολύτως αναμενόμενο, εκείνη την ώρα παρουσίαζε το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα στην Αθήνα. Αλλο όμως να το περιμένεις κι άλλο να το ζεις. Ολοι είχαν πάρει χαμπάρι την πιο πρόσφατη δημόσια εμφάνιση του κ. Βενιζέλου το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όταν μετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βλαστάρη «Λεξικό χωρίς γραβάτα». «Ας ερχόταν και στη Φώφη», ήταν το παράπονο πολλών…
Ηταν παρόντες οι βουλευτές Γιώργος Αρβανιτίδης (Β’ Θεσσαλονίκης), Χαρά Κεφαλίδου (Δράμας), Μιχάλης Τσελέπης (Σερρών) καθώς και η πρόσφατη «μεταγραφή» από το Ποτάμι, Κώστας Μπαργιώτας. Πολλά τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ καθώς και στελέχη της αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλονίκη. Το ΠΑΣΟΚ κρατά γερά στην αυτοδιοίκηση, εξάλλου. Πανίσχυροι και σχεδόν αενάως εκλεγόμενοι δήμαρχοι, όπως ο Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης – Συκεών) ή ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος (Θέρμης) είναι ΠΑΣΟΚ forever. Παρευρέθηκε, επίσης, ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Με κάλεσαν με την ιδιότητά μου ως προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν ήρθα σε κομματική εκδήλωση, ήρθα στην πολιτική ομιλία της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», έλεγε. Καταγράφηκαν, επίσης, οι παρουσίες πρώην βουλευτών και υπουργών, όπως της Τόνιας Αντωνίου, του Γιώργου Πασχαλίδη, του Σωκράτη Ξυνίδη, του Γιάννη Δριβελέγκα κά.
Η Φώφη άρεσε. «Ακουσα μια ομιλία με αρχή, μέση και τέλος. Μου έκανε εντύπωση ο σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα πράγματα, χωρίς λαϊκισμούς αλλά με κριτική και προτάσεις», είπε στο Protagon ο κ. Κυρίζογλου, θυμίζοντάς μας ότι ο ίδιος ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο. Τα ίδια έλεγαν, φυσικά, και οι Πασόκοι, ενώ την ιδιαίτερη ικανοποίησή του έδειξε και ο (έως πρόσφατα «ποταμίσιος») Κώστας Μπαργιώτας.
Τι το τόσο εντυπωσιακό είπε η κυρία Γεννηματά, ώστε να αρέσει σε όλους; «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, με αναστροφή του παραγωγικού μοντέλου, από το κράτος-επιχειρηματία στον πολίτη-παραγωγό-δημιουργό», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «απαιτείται ένα σύγχρονο σχέδιο για πραγματικές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και τη φορολογία που έχουμε ονομάσει “Σχέδιο Ελλάδα”».
Ζήτησε να παραμείνουν και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στον τόπο μας, να ενισχυθεί η νέα επιχειρηματικότητα, να δοθούν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Χαρακτήρισε ακατάλληλη την κυβέρνηση, την κατηγόρησε για ανικανότητα και τυχοδιωκτισμό, είπε ότι αυτή έχει γαντζωθεί στην εξουσία και εξέφρασε την άποψη ότι είναι μετέωρη κοινωνικά και απομονωμένη πολιτικά. Είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει νέες περικοπές και θα συμφωνήσει με όλες τις εξεταστικές, για λόγους αρχής. Μίλησε για ευθύνες της Δεξιάς «για την καταστροφική για την οικονομία περίοδο 2004-2009» και επισήμανε ότι τη λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι «η παλινόρθωση της Δεξιάς».
«Αλήθεια, πότε έκανε η ΝΔ τη δική της αυτοκριτική; Πότε ανέλαβε τις ευθύνες της για τη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων; Ποτέ. Πότε στάθηκε απέναντι στον καθρέφτη να αναμετρηθεί με το μοντέλο του συγκεντρωτισμού και του παλαιοκομματισμού που η ίδια εξέθρεψε; Ποτέ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει ισοπεδωτικά το αύριο της Χώρας με το δικό της, σα να μη μας δίδαξε τίποτα η κρίση και οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν», είπε.
Eκλεισε, ζητώντας εθνική συνεννόηση, για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μια βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί αξιόπιστα να το εγγυηθεί.
«Eδειξε ότι έχει στρατηγική και σχέδιο, τόσο για το κόμμα όσο και για τη χώρα», μας είπαν συνομιλητές, κι επέμειναν με νόημα: «Ώρα ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει περάσει…»