Από το σκίτσο του Λατούφ φαίνεται πως τα emails δεν διακρίνονται για τα... δημοκρατικά συναισθήματα των αποστολέων | wikileaks/Twitter
Επικαιρότητα

Wikileaks, Τουρκία/ Πρώτα η διαρροή, λίγο μετά ο αποκλεισμός

Κάτι λιγότερο από 300.000 emails του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας έδωσαν στη δημοσιότητα τα Wikileaks. Λίγες ώρες μετά, το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνιών της χώρας μπλόκαρε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα κάνοντας λόγο για «διοικητικό μέτρο»
Protagon Team

Η ιστοσελίδα WikiLeaks είχε ανακοινώσει πως τη Δευτέρα 18 Ιουλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα βάση δεδομένων που περιλαμβάνει 294. 548 emails και συνημμένα απόρρητα έγγραφα, που προέρχονται από τις εσωτερικές επικοινωνίες υψηλών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

Η αποκάλυψη άργησε… μια μέρα, αφού το βράδυ της Τρίτης, τελικά, δημοσιεύτηκε στη σελίδα η πρώτη παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που καλύπτει μεγάλο χρονικό διάστημα: από το 2010 ως και τις 6 Ιουλίου του 2016, λίγες μέρες δηλαδή πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν. Μερικές ώρες μετά, το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνιών της χώρας απλώς… απέκλεισε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

«Ετοιμαστείτε για μάχη, καθώς θα δώσουμε στη δημοσιότητα 100k+ έγγραφα για τη δομή πολιτικής εξουσίας της Τουρκίας», ανέφερε στο Twitter ο ιστότοπος στις 18 Ιουλίου. Συνόδευσε μάλιστα τη φράση με ένα σκίτσο του Λατούφ, στο οποίο εμφανίζεται ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να περνάει χειροπέδες σε δημοσιογράφο λέγοντας του «δεν θα ασκήσεις κριτική».

Τα απόρρητα έγγραφα σχετίζονται κυρίως με θέματα διεθνούς πολιτικής και κατά πλειονότητα είναι γραμμένα στα τουρκικά. Οι διαχειριστές της σελίδας υποστηρίζουν πως απέκτησαν πρόσβαση στο αρχείο μία εβδομάδα πριν από την απόπειρα των στρατιωτικών να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία. Τονίζουν δε, πως έχουν επαληθεύσει το υλικό και τη πηγή, που, όπως εξηγούν, δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ούτε και με την απόπειρα πραξικοπήματος. Μέχρι και το πρωί της Τετάρτης οι πολίτες μπορούσαν να δουν τα έγγραφα στη διεύθυνση www.wikileaks.org/akp-emails.

Μετά τη δημοσίευση των emails, το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνιών της χώρας ανακοίνωσε ότι έλαβε ένα «διοικητικό μέτρο» κατά του εν λόγω ιστότοπου, όρο που χρησιμοποιεί ευρέως όταν μπλοκάρει πρόσβαση σε ιστοσελίδες.

Τα εμπόδια είχαν ξεκινήσει από νωρίς. Την Τρίτη η Wikileaks είχε ανακοινώσει μέσω Twitter πως δέχτηκε κυβερνοεπίθεση. «Οι υποδομές μας βρίσκονται υπό επίθεση. Δεν είμαστε σίγουροι για την πραγματική προέλευση της επίθεσης. Η χρονική στιγμή δείχνει την τουρκική κυβέρνηση ή τους συμμάχους της», είχαν γράψει χαρακτηριστικά στον λογαριασμό τους.

Στον απόηχο των γεγονότων οι Anonymous εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία κάνουν λόγο για «φίμωση» των μέσων ενημέρωσης, λογοκρισία στην εκπαίδευση και αντιδημοκρατικές πρακτικές. «Το Wikileaks δέχτηκε επιθέσεις στον σέρβερ του μετά την ανακοίνωση περί δημοσίευσης των emails της τουρκικής κυβέρνησης και υποψιαζόμαστε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λογοκρίνει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά τους στο Twitter.