Η σημείωση που εμφανίζεται στη θέση των άρθρων του γερμανικού μέσου για την «παγίδα θανάτου» στον Εβρο | spiegel.de / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ω τι έκπληξη! Το Spiegel «κατέβασε» όλα τα άρθρα του για τους «38» στον Εβρο

Κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα η προβοκάτσια που «στήθηκε» κατά της Ελλάδας. Η λέξη συγγνώμη για τον πανευρωπαϊκό διασυρμό της χώρας μέσω χαλκευμένων δημοσιευμάτων «πρόθυμων αλληλέγγυων» κονδυλοφόρων και δημοσιογράφων-ανταποκριτών δεν ακούστηκε βέβαια ποτέ
Protagon Team

Πολλοί που «τόλμησαν» να αμφισβητήσουν ανοικτά την εγκυρότητα δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου για την περιβόητη «υπόθεση των 38» στη νησίδα του Εβρου (γνωστή και ως «υπόθεση της μικρής Μαρίας», στην οποία αναφέρθηκε επανειλημμένως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ευρωβουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης), λοιδωρήθηκαν.

Η προβοκάτσια που πήγε να στηθεί στον Εβρο, αποτέλεσε «ικανό πάτημα» για να πολιτικοποιηθεί ένα «γεγονός» που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αναπαράγοντας και διογκώνοντας  την προπαγάνδα παραπληροφόρησης που στήθηκε από ξένα και εγχώρια κέντρα εις βάρος της χώρας μας.

Το θέμα πήρε διαστάσεις, έφθασε μέχρι τις Βρυξέλλες με ερώτηση των ευρωβουλευτών Κούλογλου και Αρβανίτη για τη «μικρή Μαρία που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού στη νησίδα του Εβρου».

Βασική πηγή των «πληροφοριών» για το τι είχε γίνει στη νησίδα του Εβρου, ήταν τα άρθρα και οι αναρτήσεις του ανταποκριτή του Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη, –ο μόνος δημοσιογράφος που έχει πάρει συνεντεύξεις από τους πρόσφυγες μετά τη διάσωσή τους και παραθέτει συντριπτικά στοιχεία σχετικά με τον θάνατο της μικρής Μαρίας στον Εβρο, όπως υπογράμμιζε στη σχετική παρουσίασή της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σε άρθρο του μάλιστα στην ίδια εφημερίδα, ο ανταποκριτής του Spiegel μιλούσε για την «πολύτιμη συμβολή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της καλής δημοσιογραφίας», ενώ σε ανακοίνωσή τους το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η ΜΚΟ «HumanRights360», αναρωτιούνταν με αφορμή σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:

«Σε ποιο Κράτος Δικαίου θα απευθυνθούν οι γονείς της Μαρίας για να καταγγείλουν όσα έχουν υποστεί  όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, θεωρεί ότι το παιδί “βαφτίσθηκε” Μαρία για ίδιον όφελος; Αναμένουμε την απόδοση σεβασμού στο θρήνο των οικείων της και όχι την αμφισβήτηση ακόμη και του ονόματός της».

Σε ένα πρώτο «ρήγμα» αποδόμησης του «αφηγήματος» που πήγε να στηθεί για την «κακή Ελλάδα που άφησε αβοήθητους τους πρόσφυγες και τη μικρή Μαρία να πεθάνει στον Εβρο», ο ιδρυτής της ΜΚΟ «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης, μίλησε (εδώ) για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η εν λόγω νησίδα στον Εβρο ήταν ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι η είσοδος του δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Εβρου (του Γιώργου Χρηστίδη) που πήρε τις επίμαχες συνεντεύξεις με τους διασωθέντες πρόσφυγες, «έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσης μας». «Αλλωστε -διευκρίνιζε-  ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του».

Και το «τελειωτικό χτύπημα» -αφού προηγήθηκαν δεκάδες «ναι μεν αλλά» και προσπάθειες να «κρατηθεί» η υπόθεση (και κυρίως η αξιοπιστία εκείνων που την «ανέδειξαν» και τη συντηρούσαν), ήρθε από την απόφαση του Spiegel να «κατεβάσει» όλα τα άρθρα του (ενδεικτικά εδώ το ρεπορτάζ των Γιώργου Χρηστίδη και Μαξιμίλιαν Ποπ) αναφορικά με την «υπόθεση των 38»!

Η σημείωση που διαβάζει κανείς, στη θέση του άρθρου για την «παγίδα θανάτου» των ευρωπαϊκών συνόρων και δη του Εβρου, αναφέρει:

«Σε αυτή την στήλη υπήρχε ένα άρθρο για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό συνοριακό ποταμό Εβρο, το καλοκαίρι του 2022. Στο μεταξύ, υπάρχουν αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή των όσων συνέβησαν εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, αφαιρέσαμε προσωρινά αρκετά άρθρα σχετικά με το θέμα αυτό από τον ιστότοπό μας. Επανεξετάζουμε το ρεπορτάζ μας και θα αποφασίσουμε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας εάν τα άρθρα θα δημοσιευθούν ξανά σε διορθωμένη και πιο ενημερωμένη μορφή, εάν είναι απαραίτητο».

Η λέξη συγγνώμη για  τον πανευρωπαϊκό διασυρμό της χώρας και των φρουρών των συνόρων της (που δίνουν καθημερινή μάχη απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών) μέσω χαλκευμένων δημοσιευμάτων «πρόθυμων αλληλέγγυων» κονδυλοφόρων και δημοσιογράφων-ανταποκριτών όπως του Spiegel ή του Channel4news, δεν ακούστηκε βέβαια ποτέ. Ούτε φυσικά από όσους έσπευσαν να αξιοποιήσουν για κομματικά οφέλη την υπόθεση των 38 στη νησίδα του Εβρου.

«Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; Να ζητήσουμε και συγγνώμη;» διερωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας, επιμένοντας:

«Είχαμε ένα δράμα να εκτυλίσσεται στον Έβρο. Ανεξάρτητα αν η νησίδα αυτή ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη για ποιο λόγο; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση που έκανε για μέρες ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι 38 να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος να τους σώσει κι αν είναι σε τουρκικό έδαφος να διεθνοποιήσει το ζήτημα;».